За даними з різних джерел, в Україні з початку карантину налічується понад 700 тисяч незайнятих людей працездатного віку. І попри невтомне нагадування українських юристів, мовляв, карантин — не привід для звільнення, люди продовжують втрачати роботу. А отже — заробіток. Тобто засоби існування. Найбільше постраждала ресторанна галузь. Продажі впали на 70%. Кожне п’яте будівництво в Україні завмерло. А третина малих підприємств закрита. За оцінками Торгово-промислової палати, чотири мільйони українців ризикують втратити роботу. Уряд обіцяє фінансову допомогу тим, кого звільнили. Як вижити? За що купити харчі? Чим оплатити недешеву комуналку? Це сьогодні наріжні питання.

Читайте такожЗростання безробіття: які вакансії залишилися в Україні під час карантину

Тим часом у Кабміні розробляють програму зі створення робочих місць для тих, хто повернувся з інших країн чи втратив роботу у зв’язку з пандемією коронавірусу, — розповів очільник уряду Денис Шмигаль під час селекторної наради з Президентом Зеленським.

За його словами, уряд планує залучати людей на ремонт доріг, тротуарів, прибирання територій: «Ми плануємо створити багато робочих місць уже за кілька тижнів. Зокрема, нам будуть потрібні люди для ремонту доріг, вимощування тротуарів, прибирання територій. Багато різних вакансій», — зазначив прем’єр.

Він також повідомив, що зусиллями уряду було зупинено зростання цін на соціально важливі товари, а деякі продукти навіть впали в ціні. Що ж до найбідніших українців, то їм буде надано фінансову допомогу.

Підсумуємо коротко. Розробляти програму — ще не значить втілити її у життя.

Щодо заяви про ціни, то, цілком можливо, закуповуємося ми з Прем’єр-міністром у різних магазинах. У всякому разі, у наших подешевшення, схоже, не скоро буде.

Не дивно, що з початку цього року зросла заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії). Так, станом на 1 березня, за даними Державної служби статистики України, заборгованість становила 32,69 млрд грн.

Серед регіонів найвищий рівень розрахунків спостерігається у Вінницькій (93,3%), Сумській (93,0%) та Львівській (92,8%) областях. Найнижчий — у Херсонській (74,5%), Луганській (74,9%), Харківській (75,3%) та Кіровоградській (76,9%) областях. Найменшу заборгованість зафіксовано в Чернівецькій, Закарпатській та Волинській областях. Найбільшу мають місто Київ, Дніпропетровська та Харківська області.

Щодо підтримки найбідніших українців, анонсованої прем’єром, то Пенсійний фонд розпочне виплачувати одноразову грошову допомогу в сумі 1 000 гривень пенсіонерам, пенсія яких не перевищує 5 000 гривень, після внесення змін до держбюджету-2020.

«Пенсійному фонду України доручено у квітні 2020 року забезпечити проведення виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1 000 гривень пенсіонерам, пенсія яких не перевищує 5 000 гривень. Виплата буде розпочата невідкладно після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», — ідеться в повідомленні.

Наскільки нам відомо, попри очікування Верховна рада поки що не підтримала зміни, запропоновані урядом. А у бюджетному комітеті відзначили, що бюджет несправедливий, і назвали принаймні три причини непідтримки держбюджету-2020.

Підсумовував Віктор БОНДАР