загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

НБУ повідомив, що зроблено за перший місяць карантинних заходів (інфографіка)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перший місяць карантинних заходів, запроваджених для боротьби з коронавірусом, українська економіка та банківська система пройшли досить спокійно.

Про це повідомив регулятор на сторінці FACEBOOK.

Гроші населення в банках. Гривневі кошти на рахунках населення в банках збільшилися на 11,6 млрд до 341,4 млрд грн із початку березня до 10 квітня (+4%). В іноземній валюті кошти населення скоротилися на 182 млн дол. США – до 9,8 млрд дол. США (-2%). Тобто є приплив гривневих коштів і незначний відтік валютних.

Запас міцності банків. Ліквідність банків зараз становить понад 200 млрд грн. Ще понад 30 млрд грн є у касах банків. Валютна ліквідність становить 7,9 млрд дол. США. Майже стільки ж коштів було й місяць тому.

Читайте такожЗа що українці зможуть не платити протягом карантину — мобільний зв’язок, кредити, штрафи

Доступність фінпослуг. Близько 70-75% відділень банків та понад 95% банкоматів продовжують працювати у штатному режимі. Призупинено роботу лише тих відділень, у яких немає відвідувачів та які перебувають у недоступних будівлях.

Банки продовжують кредитувати. Кредитування населення поки зростає на 27% у річному вимірі. Погіршення очікувань бізнесу позначилися на зміні валюти кредиту. Якщо чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6% з початку року, то обсяги валютних кредитів скорочуються.

Водночас банки суттєво не змінювали кредитні ліміти. Якщо деякі банки і зменшили ліміти, то у випадку з фізособами – це були непрацюючі клієнти, у випадку з бізнесом – через вичерпання коштів.

Турбота про позичальників. Банки продовжують оголошувати кредитні канікули для своїх позичальників під час карантину. Про можливість реструктуризації кредитів публічно оголосили вже майже три десятки банків.

Зростання цін. Інфляція у березні залишалася низькою – 2,3%. Щоправда, ціни на окремі товари зростали швидше, а саме: на м’ясо, овочі, крупи, ліки, товари особистого догляду. Причини прості – ажіотажний попит та часткове звуження пропозиції через карантин. Однак у квітні вони вже поступово втратили визначальну роль. Упродовж останнього тижня ціни на ці товари припинили зростати.

Ажіотаж на валютному ринку. Психологічні чинники поступилися економічним. Упродовж останніх тижнів бізнес та громадяни більше продавали валюту, ніж купували її. Національному банку навіть вдалося відкупити з ринку понад 0,5 млрд дол. США з початку квітня після значних інтервенцій із продажу валюти у березні.

Міжнародні резерви. Маємо у «скарбниці» понад 25 млрд дол. США. Це приблизно стільки ж, скільки було на початку року. Обсягу достатньо для згладжування надмірних коливань на валютному ринку за потреби.

 

Джерело:
До списку новин