загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійний фонд: чому літні люди на Київщині залишилися без захисту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Історія пенсійного забезпечення походить із 1889 року, пенсії на той час призначалися робочим у Німеччині, які дожили до 70 років, але цікавим фактом є те, що середня тривалість життя була близько 45–50 років, тому можна сказати, хитрість з підвищенням пенсійного віку почали застосовувати ще в ХІХ столітті. В Україні ця схема працює донині...

Згідно з останніми даними,  оприлюдненими міністром Кабінету міністрів України Дмитром Дубілетом під час пресконференції  28 березня, в правдивості яких, чесно кажучи, є певні сумніви,  в Київській області проживає 2,286 млн осіб. З них 1,236 млн жінок і 1,049 млн чоловіків. Пенсіонерів станом на квітень 2020 року нараховується 552,5 тис. осіб.

Влада України все частіше говорить про необхідність підвищення пенсійного  віку. Головні причини – зменшення кількості працездатного населення і збільшення тривалості життя пенсіонерів. Поки це нібито плани неблизького майбутнього – через 5 років, не раніше.  Але експерти впевені: все може статися набагато швидше.

У  2020 році пенсію за віком призначать, якщо у працівника буде не менше 27 років стажу. Цю норму збільшили на 10 років з 2018  року (тоді 15 років) і щороку додають по одному року, поки в 2028  році не буде 35  років стажу, що дає право виходу на пенсію за віком.

Читайте такожЗакон про фінмоніторинг: все, що ви хотіли знати, але боялися запитати

Середня тривалість життя українців становить 68,8 років, причому різниця між тривалістю життя чоловіків та жінок становить понад 10 років. На повну пенсію за віком чоловік, якщо не має відповідного стажу в 26 років, може розраховувати в 63-65 років. Жінка також збільшує на рік працю, якщо не має стажу, і вийде на пенсію за віком у 61 рік. Що це означає? Те, що жінка в середньому проживе на пенсію ще 14-15 років, а чоловік лише 3-4 роки при такий тривалості життя в Україні. Тому перед кожним й постає питання: чи слід взагалі розраховувати на пенсію, якщо значна кількість українців до неї не доживає?

В Україні закон гарантує соціальну захищеність пенсіонерів шляхом встановлення пенсій на рівні, орієнтованому на прожитковий мінімум, а також регулярного перегляду розмірів у зв’язку із збільшенням розміру мінімального споживчого бюджету і підвищенням ефективності економіки країни.

Виходячи з суми середньої пенсії на Київщині (а вона на початок 2020 року  становила трохи більше 3 тис грн), пенсіонери Київщини можуть розраховувати лише на послуги державної медицини, а вони, на жаль, далекі від бажаних.  Маючи купу хронічних хвороб, значна кількість людей пенсійного віку підтримує стан свого здоров’я постійним вживанням ліків. Недореформована медицина як на обласному, так і на загальнодержавному рівні не спроможна забезпечити потреби в якісних безкоштовних препаратах, а тому  реалізує таким пацієнтам ліки не найкращої якості. Та навіть такі ліки інколи, а особливо зараз, без сторонньої допомоги  купити неможливо, зважаючи на відсутність  транспортного сполучення. Це найбільш стосується жителів сільської місцевості, де аптеки в основному знаходяться в райцентрах.

Найнижча середня тривалість життя порівняно з іншими країнами Європи обумовлена низькими стандартами соціального забезпечення та послугами медицини в Україні. Високий рівень саме цих складових і дозволяє людям прожити якнайдовше.  Для українського пенсіонера, та й не тільки, найстрашніше – потрапити до лікарні з серйозним діагнозом, бо зазвичай суми, які озвучують при хірургічних втручаннях, інших дороговартісних маніпуляціях є непідйомними для переважної більшості пенсіонерів. Не найкращим чином на ситуацію вплинуло й закриття  в області існуючих, в більшості діючих і добротних дільничних лікарень. Натомість, будуються нові амбулаторії сімейної  медицини, і нема гарантій, що на їх будівництві не нагріють руки умільці дерибану державних грошей. 

Окремим пунктом хочеться виділити  поштове обслуговування тих же пенсіонерів області, яке скоротилося до найменшого мінімуму.  Завжди важко  бачити нескінченні черги  в Укрпошті  в час оплати комунальних послуг, а зараз – це втричі важче, бо платники мають бути в масках, та тримати соціальну  дистанцію. Люди, яким  інколи  важко сидіти, не кажучи вже про те, що стояти   довгий час. Черги такі, що цілого дня не вистачає. А сільські пошти працюють два-три дні  в тиждень.

Вводячи карантинні застереження, які  в першу чергу стосуються людей літнього віку, чи подумала влада про забезпечення цієї категорії людей засобами захисту, тими ж масками, антисептиками, які й досі неможливо вільно купити у багатьох аптеках, особливо сільських та районних;  про ті ж самі ліки, про продукти харчування? Звичайно, є повідомлення про волонтерську допомогу, про ініціативу земельних латифундистів, які допомагають своїм орендодавцям, серед яких багато людей пенсійного віку, продуктовими наборами до свят і не тільки.

Але в абсолютній більшості сіл нема ані державної, ані приватної соціальної служби, яка попіклується  не лише про абсолютно одиноких пенсіонерів, а й про тих, чиї діти далеко, і з огляду на теперішній стан справ не можуть приїхати до своїх батьків. «Залишайтеся вдома» - добре гасло, особливо, якщо вдома є шматок хліба або є кому його принести...

Тетяна Іванчук

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин