загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тиран у сім'ї: Чому чоловік б'є дружину?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Інститут демографії та соціальних досліджень спільно з Міністерством соціальної політики та українським представництвом Фонду народонаселення ООН у цьому році провів дослідження «Сучасне розуміння маскулінності: ставлення чоловіків до гендерних стереотипів і насильства щодо жінок» .

Метою цього дослідження була спроба скласти портрет домашнього тирана, але в результаті виявила цілу низку суспільних проблем і гендерних стереотипів, які постають перед українськими чоловіками впродовж життя.

Згідно зі статистикою, домашнє насильство часто призводить до серйозних порушень фізичного і психічного здоров'я. На жаль, нерідкі випадки летального результату.

Читайте такожПоради експертів, які допоможуть зробити будинок місцем, де немає ні сварок, ні скандалів, ні найменшого розладу

Чому деякі чоловіки безжально вдаються до силових методів впливу, звідки таке жорстоке переконання, що такі дії припустимі? Тому що від природи в них закладена потреба самоствердження за будь-яку ціну - це свого роду чоловічий інстинкт, який когось із представників сильної статі змушує йти на війну, когось - займатися спортом, когось - битися в підворіттях, а когось - лупцювати дружину, дітей, стареньких батьків. У більшості випадків потерпілими є жінки, а правопорушниками або злочинцями - їхні співмешканці або чоловіки. На щастя, не всі чоловіки схильні реалізовувати свою необхідність самоствердитися за допомогою фізичної сили.

Дослідники вказують такі чинники, чому чоловік б'є жінку. У кожному конкретному випадку - свої причини:

Алкоголь, наркотичні речовини. Це першорядні причини агресії, зумовлені зміною психічного стану людини. Алкоголь, наркотики збивають усі соціальні параметри й можуть перетворити навіть адекватну людину на справжнього монстра! За наявності подібних шкідливих звичок, насильницьке поведінка - це ситуація, що вимагає негайної реакції.

Негативний сценарій сімейних стосунків, закладений у дитинстві. У цьому випадку роль відіграє насильство, яке має місце в дитинстві чоловіка. Якщо батько виявляв агресію до матері, син може почати сприймати таку поведінку, як природню. І навіть якщо спостерігаючи в дитинстві такі сцени, він ненавидів батька, переживав за матір, намагався захистити її, сценарій насильства «у виховних цілях» залишиться в його пам'яті. І це буде єдиний спосіб вирішення сімейних конфліктів, який він знає. Важливим чинником є покірність його матері, яка призвела до безкарності агресора.

Важкий життєвий період, постійні негаразди. Цей чинник також може проявлятися у вигляді агресії. Відсутність результатів старань, фінансова нестабільність може спровокувати скупчення глибокої образи на навколишній світ. Це логіка поведінки чоловіків-невдах, які стикаються зі складнощами на роботі або у своєму оточенні. Часто негативні почуття виливаються на найближчих людей.

Самоствердження. Цей чинник типовий для слабких чоловіків. У глибині душі він упевнений, що дружина може його покинути й має на це повне право. Насправді агресор цього дуже боїться, бо відчуває психологічну потребу у своїй половині. Через це він намагається залякати її, зробити підвладною собі й керованою. Чоловікам подібного типу необхідна постійна концентрація уваги жінки на їхній персоні. Для таких чоловіків характерні прояви нездорових ревнощів.

Відсутність реакції на насильство. Жінка, яка приймає на себе сплески агресії без належної реакції, підтримує наступні її прояви. Безкарність породжує в агресора почуття переваги, він знову застосовує силу.

Деспотизм. Якщо чоловік представляє сімейне лідерство у вигляді диктаторської поведінки, він буде доводити своє домінування силою. На думку такого чоловіка, догоджати чоловікові і створювати умови, у яких чоловік буде відчувати себе сильним, - святий обов'язок дружини. А якщо в жінки це не виходить, застосовується сила.

Психічний розлад. Чоловік піднімає руку на жінку за наявність у нього психічної хвороби. Оскільки чоловіки рідше жінок звертаються за спеціалізованою допомогою, розлад може довго залишатися не діагностованим, стаючи причиною рукоприкладства. Цей тип чоловіків найнебезпечніший для їхніх дружин. Тому що люди з психічними розладами набагато частіше використовують для своїх силових дій якісь предмети: ножі, молотки, вогнепальну зброю та інше.

Провокаційна поведінка з боку жінки. У питанні, чому чоловік б'є жінку, дослідники виділили також і цей чинник. Постійний перелюб, зневага до обов'язків щодо дітей, дому, аморальний спосіб життя, алкогольна, наркотична залежність... Це лише деякі з причин, що викликають появи агресії з боку чоловіка.

Чому небезпечно жити з чоловіком-агресором

Результатом може стати:

Порушена психіка й моральна пригніченість. Оскільки побої практично завжди супроводжуються моральним приниженням, страждає не тільки тіло жінки. Набагато більших збитків несе її психічний стан. Зломлена, не здатна дати відсіч, вона стає цілком залежною від чоловіка-тирана.

Негативний сценарій сімейних відносин у дітей. Психіка дітей, які живуть у подібних сім’ях, зазнає найсильніший психологічний стрес. Також у дитини формуються установки, які визначають її соціальну роль у майбутньому. У результаті вона стане або тираном, взявши приклад із батька, або жертвою, повторюючи поведінку матері. В обох випадках у дитини не вийде вирости щасливою гармонійною особистістю.

Трагедія. Щорічно у світі понад 50 тисяч жінок гинуть від рук чоловіків-агресорів. І це лише офіційна статистика. У реальності жертв домашнього насильства набагато більше.

Як розпізнати тирана?

• Чоловік ображає свою жінку, висміює і зловтішається, вибираючи найпринизливіші слова і форми мови - часто це відбувається прилюдно;
• Ніколи не вислуховує свою жінку та ігнорує її, як особистість;
• Ухиляється від обговорення будь-яких проблемних тем у відносинах;
• Контролює кожен крок і дію своєї жінки. Чоловік вважає жінку своєю власністю, проявляючи соціопатичні ревнощі;
• Вселяє жінці думку про її неспроможність і дурість;
• Вимагає від жінки поваги й захоплення;
• Прищеплює жінці постійне почуття провини за сказане чи зроблене - «у всьому винна ти»;
• Усвідомлюючи, що жінка може піти, починає загрожувати їй розправою.

***

У січні 2019 року в Україні в повному обсязі набув чинності закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який має зупинити сімейну тиранію. Під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили. Порушникам закону загрожує покарання у вигляді 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 5 років.

Згідно з законами, держава зобов'язана відкрити достатню кількість притулків для осіб, постраждалих від домашнього насильства, а також запровадити цілодобову "гарячу лінію", оператори якої приймали б інформацію про такі злочини й невідкладно передавали її поліцейським, а також надавали б консультації та допомогу жертвам такого насильства.

Де нададуть допомогу жертвам сімейного насильства:

«Ла Страда - Україна» 0 800 500 335 або 386.
Лінія допомоги «Парасолька від насильства» (044) 456-78-50.
Київський міський центр сім'ї «Родинний дім» (044) 422-10-69.
Київський міський центр соціально-психологічної допомоги (044) 229-68-82
Київський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (044) 458-27-67.
Київський міський центр з роботи з жінками (044) 483-30-38.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

До списку новин