загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна реформа: в Україні хочуть змінити підхід до нарахування виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Та все ж головне питання, це справжня ціна цих п'яти мільярдів доларів від МВФ. Що Україна має виконати? І як це вплине на людей? Одна із умов - пенсійна реформа. Поки зміни в розробці. Наші урядовці хочуть змінити сам підхід до нарахування виплат. Запустити накопичувальну систему і змусити пенсійний фонд - заробляти гроші. Як це виглядатиме на практиці?

І чи спрацює пенсійна революція в Україні - розбиралася Ксенія Барвіненко.

Про радикальне реформування пенсій чиновники заявляють мало не щороку. На зорі незалежності в Україні зберігалась радянська пенсійна система. Про зміни заговорили 2004, але відтоді чиновники то змінювали формули нарахування пенсії, то рахували стаж і заробіток, то підвищували пенсійний вік.

Читайте такожАфера століття: ексміністр Рева про впровадження другого рівня пенсійної системи

Не змінювалось головне - підхід до нарахування виплат. В Україні нині діє солідарна система - із податків працюючих українців збирають гроші для пенсіонерів. Але щороку пенсійний фонд заявляє, що цих коштів недостатньо і розрахунок сягає мільярдів гривень.

Віктор Колбун, колишній заступник голови пенсійного фонду:

Економіка повинна працювати таким чином, щоб внески які робляться - вистачало, а їх не вистачає. Одна з причин - природня демографія, коли наближає кількість пенсіонерів до кількості працездатних, трудова міграція віднімає кілька мільйонів платників і зайнятість, прихована зайнятість, нелегальна вона такоє, не дає внесків до ПФ.

А вирішити проблему могла б трирівнева система. Про неї вперше заговорили в тому ж 2004.

Андрій Новак, економіст:

Саме головне це запровадити обов'язкове накопичувальний рівень пенсійної системи, як відсоток до зарплати.

Наприклад у вас зарплата 10 тисяч гривень - держава встановлює відсоток наприклад 5% значить з кожної вашої зарплати кожного місяця 500 гривень буде йти на пенсійний рахунок, на який банк кожного місяця як на депозит буде нараховувати відсоток

Зараз в Україні фактично працюють перший та третій рівні - сплата єдиного соціального внеску та добровільне накопичення пенсій у недержавних фондах. Запуск другого рівня буксує через чиновників, бо ті не можуть домовитися за чий рахунок накопичувати пенсії, кажуть експерти.

Олексій Кущ, аналітик інституту Growford:

Ее можно провести за счет бюджета, простыми словами в рамках тех 22% которые платит работодатель за своего наемного работника найти 2-3% которые будут идти не в пенсионный фонд, а в накопительные пенсионные фонды, но таким образом дефицит ПФ увеличится на 2-3% которые он не дополучит.

Деньги можно найти за счет работодателя: к 22% добавить еще 3%, которые работодатель будет платить в НПФ, но получается лишняя фискальная нагрузка на бизнес

А от що робити з Пенсійним фондом - чиновники теж поки не знають. Єдина пропозиція - змусити фонд заробляти кошти самотужки, наприклад через придбання державних облігацій. Але без змін у всій пенсійній системі це неможливо, бо ж грошей у фонді немає. Все що отримали - одразу віддали пенсіонерам.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин