загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Якщо людина претендує на пенсію, вона повинна довести, що дійсно працювала», – Ірина Ковпашко

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відповіді на всі запитання по пенсіях в одному інтерв’ю.

Чому пенсійний вік в Україні підвищують тільки жінкам, скільки років зберігаються відомості про роботу і скільки коштує купити трудовий стаж для пенсії? Про це  розповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

– На даний час, щоб вийти на пенсію в 60 років, необхідно мати страховий робочий стаж 26 років, якщо його не вистачає – значить буде мінімальна пенсія. Але якщо не вистачає всього рік, пів року?

– Якщо людина пропрацювала, наприклад, 25 з половиною років, в призначенні пенсії за віком їй дійсно відмовлять в зв’язку з відсутністю страхового стажу – іншого варіанту не передбачено. Але запропонують попрацювати ще пів року, тоді буде страховий стаж 26 років. Бракує року – запропонують доопрацювати ще рік. І тоді людина вийде на пенсію в 2020 році у віці 61 рік.

Другий варіант – дочекатися, коли виповнитися 63 роки, тоді буде призначено пенсію за віком. Третій варіант – докупити пенсійний стаж, шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування.

Читайте такожПенсійна реформа: в Україні хочуть змінити підхід до нарахування виплат

Підкреслю, що 26 років – це стаж, який потрібен для виходу на пенсію тільки в цьому році. З 2017 року трудовий стаж, необхідний для виходу на пенсію в 60 років, з кожним роком збільшується на один рік, і в 2028 році складе 35 років

– Розкажіть докладніше про процедуру покупки відсутнього страхового стажу.

– Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування укладається з органами Державної податкової служби. На його основі визначається період, за який людина бажає сплатити страхові внески, та період, протягом якого ці внески буде сплачено.

Є два види договору про добровільну участь. Перший – сплата за попередній період, коли про людину немає даних в реєстрі застрахованих осіб.

Справа в тому, що якщо до 1 січня 2004 року трудовий стаж підтверджували записи в трудовій книжці, то після – вони нічого не значать. Значення мають лише відомості з реєстру застрахованих осіб, з 1 січня 2004 року страховий стаж – це період, за який нараховані та сплачені страхові внески. І якщо страхового стажу за ці роки не вистачає, його можна докупити.

– Якщо в реєстрі немає даних про людину з 2004 року, скільки вона повинна доплатити за відсутні 15 років страхового стажу?

– Один місяць страхового стажу – це 22% (ставка єдиного соціального внеску) від мінімальної заробітної плати, яка становить зараз 4173 грн. Тобто, за місяць – 918,06 грн.

Але треба враховувати, що якщо мова йде про сплату за минулий період, то за законом сума подвоюється. Тобто, людині доведеться заплатити за кожний відсутній місяць по 1836,12 грн.

– Але це абсолютно невигідно – платити 1836 грн при мінімальній пенсії 1564 грн. Чому б не використати ставки, які діяли в той період, за який людина платить?

– У законі прописано, що діють ставки, чинні на момент укладення договору. Це логічно. Ось ви не платили багато років, і вирішили заплатити відразу.

Але в 2004 році, наприклад, мінімальна зарплата була 205 грн, ставка єдиного соціального внеску – 33%. Тобто в місяць – всього 67,65 грн. Я не думаю, що було б справедливо платити такі суми при чинних зараз зарплатах.

– Який тоді сенс для держави в даному нововведенні?

– Показати людині, яка пов’язує своє майбутнє з пенсійними виплатами від держави, що вигідніше працювати офіційно, напрацьовувати трудовий стаж. Платити 22% від зарплати, а не платити потім подвоєну ставку.

Якщо не вистачає декількох місяців страхового стажу, то докупити можна. Але якщо кілька років – це невигідно. Тим більше, що суми виплат будуть рости – з грудня прожитковий мінімум становитиме 1638 грн.

Але є ще другий вид договору про добровільну участь, який полягає наперед. Наприклад, людина планує їхати на заробітки за кордон, збирається повернутися і хоче на щось розраховувати при досягненні пенсійного віку.

Тоді вона укладає договір, не менше ніж на рік, і зобов’язується щомісяця сплачувати єдиний соціальний внесок 22% від мінімальної зарплати.

– Наскільки затребувана зараз схема покупки відсутнього страхового стажу?

– Щомісяця договір про добровільну участь укладають близько 6 тисяч осіб, як правило, це ті, яким не вистачає декількох місяців стажу. Для держави це мізерні кошти, але справа не в них. Це система гарантії – якщо людина дбає про себе, то прийде, додасть стаж і забезпечить виплату хоча б мінімальної пенсії.

Процедура укладання договору проста.

Приходиш в Державну податкову службу, яка з 2013 року адмініструє єдиний соціальний внесок з трудовою книжкою, а інформація з реєстру застрахованих осіб, яка свідчить – відноситься людина до категорії застрахованих, чи ні, у них є в електронному вигляді.

– Щоб довести своє право на нарахування пенсії за період до 2004 року, необхідно надати трудову книжку. Але що робити, якщо вона втрачена, або якісь підприємства давно ліквідовані?

– Документами, що підтверджують, що людина працювала, можуть бути виписка з наказу, відомості про заробітну плату.

Їх підприємство зобов’язане зберігати.

Якщо воно ліквідується, то документи передаються в архіви, і термін їх зберігання – 75 років. У будь-якому випадку дані можна знайти. Так, це може бути складно, але якщо людина претендує на виплату пенсії із солідарної системи, то вона повинна довести, що дійсно працювала.

– Мінімальний необхідний страховий стаж – 15 років, після якого можна виходити на пенсію після досягнення 65 років. На що розраховувати тим, які такого стажу не набрали?

– Пенсія їм не призначатиметься, вони можуть розраховувати виключно на державну соціальну допомогу – посібник.

До 2004 року, за старим законом, була передбачена так звана соціальна пенсія, при неповному стажі. Тепер таких пенсій немає.

– Для чоловіків пенсійний вік, як і раніше, становить 60 років. Для жінок він підвищується. Чому?

– Ми пішли на впровадження стандартів, які забезпечують гендерну рівність. Адже виходячи на пенсію в 55 років, жінки мали менший стаж, що, відповідно, позначалося на розмірі пенсій.

Для жінок пенсійний вік почав змінюватися з 1 жовтня 2011 року, за рік підвищується на півроку. У 2021 році він становитиме 60 років, як у чоловіків.

– В Україні існують спецпенсії, які набагато вище звичайних. Хто їх отримує?

– Окремими законами визначається порядок нарахування пенсій прокурорам, суддям (це називається не пенсія, а «щомісячне грошове утримання для суддів у відставці»), військовослужбовцям, чорнобильцям і деяким категоріям держслужбовців.

При цьому суддям, чорнобильцям і військовим пенсії йдуть з державного бюджету, а не з Пенсійного фонду.


Пенсії прокурорам і держслужбовцям – і за рахунок єдиного соціального внеску, і за рахунок бюджету.

– Хто має право на достроковий вихід на пенсію?

– Є дві категорії. Перша – ті, хто працював в шкідливих і важких умовах – шахтарі, працівники хімічної промисловості і так далі.

Друга категорія – жінки, які народили п’ять і більше дітей і виховали їх до віку 6 років, жінки, які народили та виховали дітей з інвалідністю, військовослужбовці-учасники бойових дій.

Мінімальний пенсійний вік для цих категорій – 50 років.

– Уряд анонсував підвищення мінімального прожиткового мінімуму, і як наслідок, збільшення розміру пенсій в два рази. Наскільки це реально в умовах дефіциту Пенсійного фонду?

– Що значить дефіциту? В цьому році доходи Пенсійного фонду – 438,6 млрд грн, витрати – 438,2 млрд грн, передбачений залишок 400 млн.

Пенсійний фонд формується з різних джерел, основні – це власні кошти, від єдиного соціального внеску, і кошти з державного бюджету.

– Відповідно до закону «Про верифікації та моніторингу державних виплат» зможуть пенсіонерів змусити повернути гроші? Якщо так, то який процес?

– Закон ще не підписаний президентом, але суми пенсій, виплачених надміру через поданих недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно, або стягуватися за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або в судовому порядку.

– Як зміниться процес оформлення субсидій, кому вони будуть покладені?

– Пенсійний фонд не має відношення до субсидій, це зона відповідальності міністерства соціальної політики.

Ми просто здійснювали доставку субсидій, тому що значна маса субсідіантов – пенсіонери.

– Які перспективи накопичувальної пенсії в Україні?

– На сьогоднішній день діють два рівня пенсійної системи. Перший – солідарна система загальнообов’язкового пенсійного страхування і третій – недержавне накопичувальне страхування, до якого ми відношення не маємо.

Появу другого рівня – накопичувальної системи загальнообов’язкового пенсійного страхування, стримує відсутність окремого закону.


В якому повинні бути визначені учасники – з якого віку йтимуть внески. Хто повинен платити – працівник або роботодавець, сума внесків. Як пенсіонер буде отримувати цю частину пенсії – відразу або по частинах, щомісяця протягом певного періоду.

Але основні дебати ведуться на тему – це буде централізована система, або розрізнена, з багатьох банків.

– Нація старіє. Вважається, що ситуація в Україні така, що вже зараз один працівник годує одного пенсіонера. Чи так це?

– Ні. Ще кілька років тому 10 працюючих містили 9 пенсіонерів, але зараз ситуація трохи покращилася. На обліку 11,3 млн пенсіонерів, при цьому кількість застрахованих осіб, тих, хто сплачує внески – 13,5 млн. Тобто 13 працюючих містить 11 пенсіонерів.

Правда, треба враховувати, що в Україні 2,3 млн працюючих пенсіонерів. І це, напевно, не дуже добре.


Швидше за все, це не через бажання працювати далі, а через необхідність мати додаткове джерело доходу.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин