загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Накопичувальне пенсійне забезпечення: за що встановлять відповідальність

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

КК хочуть доповнити новою статтею та віднести її до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

Верховна Рада отримала подання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про розгляд законопроекту 2683 від 27.12.2019 «Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення».

Законопроектом передбачається впровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення як додаткового елемента пенсійної системи (так званого другого рівня).

Окрім ЄСВ буде запроваджений накопичувальний внесок, тобто внесок, що сплачується до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення платіжним представником на користь учасника такої системи (саме таке формулювання наведено в законопроекті).

Не в останню чергу зміни торкнуться відповідальності за несплату таких внесків. Наміри запровадити таку відповідальність автори законопроекту виклали в порівняльній таблиці до нього.

Читайте також«Якщо людина претендує на пенсію, вона повинна довести, що дійсно працювала», – Ірина Ковпашко

Так, відповідно до статті 2121 Кримінального кодексу сьогодні передбачена кримінальна відповідальність за умисне ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Законопроектом же пропонується карати винних осіб за умисне ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи внесків до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення.

Відповідальність буде наступати у разі ненадходження коштів до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, Пенсійного казначейства, авторизованого недержавного пенсійного фонду.

Одночасно КК планують доповнити статтею 2233 «Порушення інтересів учасників системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення».

Відповідальність буде наступати за «Вчинення посадовими особами або заінтересованими особами авторизованої компанії з управління активами дій, спрямованих на відчуження або придбання пенсійних активів системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення за ціною іншою ніж ринкова, якщо це призвело до значних збитків Пенсійного казначейства та/або авторизованого недержавного пенсійного фонду та/або учасників системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення» і каратися штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідні зміни внесуть і в КПК, а саме до статті 477. Запропонована стаття 2233 «Порушення інтересів учасників системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення» буде віднесена до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

Не обійшли увагою нардепи і Кодекс України про адміністративні правопорушення. Зміни до статті 165КУпАП передбачають відповідальність за порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та внеску на загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення

Також запроваджується адміністративна відповідальність за незаконне знищення документів, інформації, в тому числі, що міститься в інформаційних системах (базах даних), інших матеріалів, що можуть бути доказами порушень законодавства чи свідомих зловживань у сфері загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та за порушення інтересів учасників системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення (наразі відсутні статті 1656 та 1657).

Доручити розглядати такі справи планують Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, а складати протоколи нададуть право самій НКЦПФР, Держпраці, органам державного фінансового контролю.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин