загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Виходить, ми звільняємо половину всіх лікарів?": Інтерв'ю Мовчан про медреформу і конфлікт зі Степановим

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В.о. керівника НСЗУ Оксана Мовчан розповіла про бюджет на медицину 2021 року.

З квітня в Україні стартував другий етап медреформи. Тепер за всі медичні послуги для українців платить Національна служба здоров'я України за тарифами, які затвердив Кабмін. Це означає, що фінансування лікарень залежить від того, скільки медпослуг надала медустанова і які це послуги. За тиждень до старту реформи в.о. керівника НСЗУ Оксана Мовчан  розповідала, як фінансуватимуться лікарні, чи звільнятимуть лікарів і чи закриватимуть медустанови.

Однак після місяця реформи новопризначений міністр охорони здоров'я Максим Степанов вступив у конфронтацію з Національною службою здоров'я. Міністр заявив, що тарифи на медпослуги не покривають їх вартість, а в НСЗУ йому не можуть пояснити, як тарифи розраховувалися. За його словами, реформа призведе до звільнення понад 50 тисяч медпрацівників і закриття 322 лікарень через дефіцит фінансування. У НСЗУ паралельно спростовували слова Степанова. Проте міністр пообіцяв з 1 червня вирівняти фінансування лікарень і переглянути деякі тарифи. А наприкінці травня міністр вирішив провести новий конкурс на посаду керівника Національної служби здоров'я на строк до кінця карантину. Конкурс проводили за відеозв'язком. А коли Степанов визначився з кандидатурою, прем'єр-міністр відхилив призначення через непрозорість конкурсу.

В.о. керівника НСЗУ розповіла про конфлікт з міністром, про те, як рахувалися тарифи на медпослуги і як зміниться фінансування медицини 2021 року.

Оксана Мовчан працює в НСЗУ з перших днів заснування служби. Спочатку була радником голови Нацслужби здоров'я зі стратегії та розвитку організації. А в серпні 2019-го за конкурсом була призначена на посаду заступника голови НСЗУ. З листопада виконує обов'язки керівника цього відомства.

"Коли нам ставлять у провину, що ми не подумали про лікарів, – це не була наша мета"

- Останні два місяці складається враження, що між міністром охорони здоров'я Максимом Степановим і НСЗУ триває конфлікт. Міністр критикував тарифи на медпослуги, заявляв, що через реформи будуть звільнені 50 тис. лікарів. Паралельно ви виходили зі спростуваннями. А нещодавно Степанов повідомив, що вибрав керівника НСЗУ на період карантину. Пізніше прем'єр-міністр відхилив кандидатуру Максимова через непрозорий відбір. Навіщо міністру знадобилося вибирати керівника НСЗУ на час карантину і що зараз відбувається між НСЗУ і міністром?

- Почну з того, що у міністра є всі важелі, щоб направляти діяльність НСЗУ в русло, яке він бачить. Є інструменти державної політики, нормативні акти. НСЗУ просто виконує букву закону і кілька постанов. Якщо у міністерства змінюється політика, то ми її імплементуємо. Якщо Максим Степанов хотів би щось змінити, то він міг це зробити, не змінюючи керівника НСЗУ.

Так, у нас є суперечки, які виливаються в медіа-середовище, але я б назвала це факт-чекінгом. Ми відповідали міністру на всі запити, коли він тільки прийшов, і його команда повинна була зрозуміти, що відбувається. Ми відправляли щотижня десятки сторінок, розповідаючи, яким чином все працює. Коли ми зустрічалися зі Степановим, ми все проговорювали, у нас не було розбіжностей. Коли ми почали дивитися докладніше всі параметри і цифри, у нас почалися непорозуміння. Я йому відправила аналітичну довідку за кількістю медпрацівників, які у них кваліфікації, скільки в лікарнях працює немедичного персоналу. І ми підрахували на ті бюджети, за якими НСЗУ уклала контракти, приблизний відтік кадрів. За нашим аналізом, 6700 працівників можуть бути звільнені у зв'язку з тим, що медустанови отримають менше фінансування. При цьому ми не розглядали, що буде в медустановах, які отримають більше фінансування. Потім міністр вийшов до медіа з цифрою 50 тисяч, не пояснюючи, звідки вона. Я можу пояснити 6700, а яким чином 50 тис. – не можу. По всій країні в системі охорони здоров'я близько 110-120 тис. медпрацівників. Виходить, ми звільняємо половину всіх лікарів?

З того часу міністр виходить з однією заявою, а я через п'ять хвилин виходжу з іншою, але це факт-чекінг.

Те ж саме з фінансуванням лікарень – які в дефіциті, а які в профіциті. Ми цю інформацію і пояснення давали міністру кілька разів. Всі дані щодо лікарень, хто скільки отримає фінансування, ми публічно розмістили на сайті. Але коли ми порівнюємо їх, то треба дивитися на співмірні величини. Програма медичних гарантій – це гроші тільки центрального бюджету. Торік гроші центрального бюджету йшли як медична субвенція. За цим принципом понад 1000 лікарень опинилися в плюсі. Міністр взяв інші показники і порівняв програму медичних гарантій з субвенцією і додав до них фінансування з місцевими бюджетами – він абсолютно точно знав, що це різні речі.

Не можна ставити скорочення в провину НСЗУ. Національна служба здоров'я не займається ні набором медперсоналу, ні його скороченням. Це в компетенції керівництва медустанови. Наше завдання – захищати інтереси пацієнтів. Також у лікарів є ті, хто представляє їх інтереси, – це як профспілки, так і МОЗ. Це нормально, коли в сфері різні інтереси, щоб показувати результати. Коли ставлять нам в провину, що ми не подумали про лікарів, – це не була наша мета. Реформа була задумана через те, що ніхто не думав про пацієнтів. Гроші витрачалися абсолютно з іншою метою – профінансувати лікарні, заробітні плати.

Міністр як регулятор міг поміняти політику, але цього не сталося. Те, що ми не надавали дані, – це неправда, і якщо міністр це скаже, я можу це спростувати.

Читайте такожДержава не володіє інформацією майже про 150 тис. пенсіонерів, що проживають на непідконтрольній території Донбасу - міністр Лазебна

- Максим Степанов в своїх заявах посилається на аудит медичної системи, який він проводив. На жаль, його немає у вільному доступі. НСЗУ брала участь в цьому аудиті?

- Я не знаю, який аудит хотів проводити міністр Степанов. Це була заява, але не було роз'яснення, що саме має відбуватися і як НСЗУ має приймати в цьому участь. Національна служба здоров'я проходить аудити регулярно. Нещодавно у нас був аудит Рахункової палати, ми постійно звітуємо. Але, крім цього аудиту, я б подивилася, як медична система відреагувала, яким чином змінилася мережа медустанов, як зміниться склад кадрів залежно від того, на які пакети медпослуг вона подала заявки до НСЗУ. У нас ця інформація є. Практично за три місяці медустанови скоротили 1600 осіб, більше половини – це пенсіонери. Погано це чи добре? Потрібно збирати ще інформацію і робити аналіз. За цей час в інших лікарнях відбулося нарощування кадрів.

Хороший приклад з Почаївською лікарнею на Закарпатті. Коли ми контрактували COVID-19, то з усіх боків тиснули, щоб швидше почати оплату. Нам було важливо, щоб для всіх сторін були однакові правила гри. У цих медустанов повинні бути лікарі, обладнання, можливість надавати допомогу. Нас почали змушувати підписати договір з Почаївською лікарнею, у якій немає можливості лікувати через те, що там всього два анестезіологи. Ми подивилися в електронній системі охорони здоров'я, що за 23 км від цієї лікарні є інша лікарня, де сім анестезіологів. Я про це по телефону повідомила міністру Степанову, що якщо підключити губернатора і директора департаменту охорони здоров'я, то проблеми немає. Я почула, що це довго, людину треба переводити до іншої лікарні... Через тиждень ці анестезіологи там з'явилися і ми їх законтрактували. Я цим пишаюся, хоч це маленька річ. Я сподіваюся, всі зробили висновки, що левова частка проблем не фінансового характеру, а управлінського.

"Законодавство ставить нам завдання всюди назвати тариф. Але за деякими видами послуг – це бюджет, поділений на статистику"

- Коли міністр пред'являє претензії до медреформи, то він робить акцент на тарифах, що вони низькі. В одному з останніх інтерв'ю Степанов сказав: "Якщо ви запитаєте у керівництва НСЗУ, як вони розрахували тариф на той же інфаркт – 16001,43 грн – складається таке враження, що його розрахували дуже ретельно до копійок ... Відповіді на це не існує... " Давайте розвіємо сумніви щодо тарифів. Наприклад, чи розраховувався тариф на інфаркт до копійок?

- Є широкий інструментарій методів оплати. Ця палітра алгоритмів потрібна, щоб управляти поведінкою медустанов – тих, хто надає послугу. Я представляю закупівельника послуг і у мене обмежений бюджет. При цьому мені на обмежений бюджет сказали закупити ось цю номенклатуру. Як я діятиму? Я даватиму найменшу можливу ціну, тому що я так отримаю більше обсягу без втрати якості. Програма медичних гарантій на 2020 рік – це комбінація тарифів. Є тарифи в розумінні тлумачного словника – це чотири пріоритетні послуги і шість діагностик. Для цих послуг ми взяли за основу аналіз вартості, яку ми збирали протягом кількох років по лікарнях Львівської, Полтавської та Одеської областей. Розраховувалися вартість медпослуги, ліків, зарплата лікаря, обладнання, туди ще входить амортизація і так далі.

Другий вид тарифів – це капітаційна ставка. Вона не прив'язана до собівартості. У нас є обсяг грошей, виділених на цей напрямок.

Третій тип, через який найбільше я бачу критики, – це не тарифи, а бюджети. Наприклад, що ми заплатимо 49 грн за амбулаторну допомогу або 75 грн за екстрену допомогу – це не так. Законодавство ставить нам завдання всюди назвати тариф. Але за деякими видами послуг – це бюджет, поділений на ту статистику, яку дали медустанови. А статистика завищена в декілька разів. Відповідно, тариф 49 грн за консультацію – це бюджет медустанови, розділений на статистику, яку лікарня вказала 2017 року. Зараз, коли ми зібрали дані за квартал в електронній системі охорони здоров'я, ми бачимо, що цей тариф за деякими видами послуг становить 900 грн. Такого тарифу немає в найдорожчій клініці Києва. Просто ніхто не хоче розібратися.

- Стосовно збору даних. Лікарі скаржаться, що електронна система висне. Щоб внести одного пацієнта, йде годину часу. При цьому в медичних інформаційних системах говорять, що проблема не з їхнього боку, а в центральному компоненті. І ніби є лікарні, які за квітень не змогли внести дані.

- Ми зі свого боку запропонували медустановам пільговий період три місяці, поки налагоджується електронна система. Дані, які лікарні не внесли, ніяк не вплинуть на обсяг грошей, який їм прийде. Статистика зараз дуже спрощена – досить одного статиста для збору інформації, яка була у медустанови весь час, і вносити це в систему звітності. Затримки системи, які відбуваються, на першому етапі – це нормально. Ми не влаштовуємо істерику, що дані приходять пізніше, і пропонуємо іншим теж поставитися до цього з розумінням і не маніпулювати на цьому.

"Якщо в Києві якийсь лікар бере до кишені 1000-2000 дол., то у нас немає завдання задовольнити чиїсь апетити"

- Тарифи були розраховані до того, як прийняли бюджет на 2020 рік і стало відомо, скільки направлять на програму медичних гарантій?

- Капітаційні ставки (тариф за пацієнта. – Авт.) для екстреної допомоги і первинки – до прийняття бюджету. Сама формула не змінилася. Тариф просто залежав від того, коли Мінфін нам дасть бюджетну стелю.

Як взагалі відбувається формування Програми медичних гарантій? Ми на початку року подаємо потребу. Потім Мінфін робить прогноз, який буде державний бюджет, якими засобами можемо розпоряджатися, і виводить "стелю" для кожної статті витрат. Це відбувається приблизно влітку. Далі ми і інші відомства починаємо торгуватися, кому треба більше. На вересень ми виходимо з новим договором з Мінфіном. Формули були зафіксовані відразу, як нам дали "стелю" бюджету, на який ми можемо розраховувати. Відразу перерахувати пули на первинку, на екстрену, на спеціалізовану медицину і пріоритетні послуги. Тарифи на пріоритетні послуги ми назвали ще влітку. Називали тариф за пологами – 8000 грн, але якщо в Києві якийсь лікар бере до кишені 1000-2000 дол., то у нас немає завдання задовольнити чиїсь апетити. Якщо говорити про собівартість фізіологічних пологів, то вона складається практично з оплати послуг лікаря, який перебуває поруч з пацієнткою і допомагає їй народити. Пацієнтки можуть вдома народжувати, чому це не рекомендується – якщо щось піде не так, то в лікарні є реанімація і всі умови. Але для фізіологічних пологів не потрібно ні обладнання, нічого – потрібен тільки лікар, який супроводжуватиме. У мене тоді запитання: чому акушер-гінеколог заробляє 100 доларів на годину, а лікар-хірург в рази менше? Тут більше наша ментальна складова, що потрібно віддячити. Я кілька разів проходила через це, можу сказати, що в стані афекту ти готовий на все. Ти готовий заплатити, тому що це подяка, а не оплата.

"У січні Зеленський погодив медреформу, яка відбувається зараз. Координація обірвалася після зміни прем'єр-міністра"

- Тобто готовність до реформи була, і всі знали, що отримають лікарні?

- Коли тарифи були готові і коли нам прийшла наша фінансова "стеля", ми розуміли, які обсяги коштів ми маємо в своєму розпорядженні. Ми відразу підрахували бюджети лікарень, виходячи з послуг, які вони надають. Ми зібрали директорів обласних департаментів охорони здоров'я і наші співробітники пояснили кожному, що і як відбуватиметься з лікарнями в їх області. І ще тиждень проговорювали всі питання з профільними заступниками губернаторів, обласними директорами департаментів фінансів. Це була друга половина листопада. Потім ми з Олексієм Гончаруком почали планувати похід до президента, щоб він побачив всю картину. До президента ми потрапили в січні і показали два варіанти. Перший – нічого не міняти і ввести тільки електронну систему, щоб медустанови тільки звітували. Мінус – в цей час зберігатиметься реформа на первинному ринку, де лікарі вже розповідають, що отримують 20 тисяч гривень, а решта будуть змушені отримувати ставку 5000 грн і будуть продовжувати брати гроші з пацієнтів. Ми узгодили варіант, який реалізовується зараз, коли ми розподіляємо гроші залежно від обсягів наданих медпослуг. До цього проєкту повинен був йти ще один проєкт президента – він запропонував на 6 млрд грн будівництво або ремонт 200 приймальних відділень інтенсивної терапії по всій країні. Це повинно було послужити компенсатором, щоб люди легше сприймали реформу. Весь цей час Олексій Гончарук зустрічався з губернаторами, з якими обговорював комп'ютеризацію, автономізацію, як зміниться мережа медзакладів і бюджети. Відповідно, ця інформація не була новою. Але коли пішла (міністр охорони здоров'я. – Авт.) Зоряна Скалецька і з'явився Ємець, то почалися гойдалки, що з реформою щось не те. Через те, що змінився Кабмін, координація обірвалася. Два місяці все їхало, як їхало. І 1 квітня ми законтрактували всі медустанови, як написано в держбюджеті і двох постановах, підписаних прем'єр-міністром і Міністерством охорони здоров'я. А 6 травня Максим Степанов говорить, що в червні будуть інші тарифи. Це якби SpaceX чудесним чином прибрали Маска за два місяці до відправки космонавтів НАСА на міжнародну космічну станцію. Мені навіть страшно уявити, скільки готувалися до цього, скільки машин було розігнано, і тут приходить людина, яка все зупиняє і каже: дайте мені розібратися. Звісно, вже ніхто не розбиратиметься, вона злетить, як злетить.

Згідно із законом "Про фінансові гарантії медичного обслуговування населення", на програму медичних гарантій уряд мав виділити 5% ВВП на 2020 рік. За фактом уряд виділив 72 млрд – це 1,8% ВВП. Можливо, якби було 5% ВПП, не було б претензій про розміри тарифів?

- Я думаю, їх було б менше, але вони б були. Ми рахували собівартість в різних лікарнях щодо всього: щодо апендициту, пологів і так далі. За туберкульозу собівартість в різних лікарнях відрізнялася в десятки разів. Так не може бути, що один лікує за 20 тисяч гривень, а інший – за 500 тисяч. Хоча це одні і ті ж пацієнти, одна і та ж складність. Ми б все одно знизили фінансування тим, хто лікує за 500 тис. гривень, і ці люди вивели туберкульозних хворих на вулиці.

"На 2021 рік ми запросили на програму медичних гарантій понад 200 млрд грн"

- На який бюджет розраховуєте 2021 року?

- Ми на наступний рік вже подали бюджетну декларацію і там врахована повна потреба. Зокрема, там врахована частина централізованих закупівель ліків і медпрепаратів. Ми збільшили потребу практично вдвічі. Передусім, ми хочемо додати фінансування в пріоритетні послуги. Самі пріоритети не змінюються. Але ми розуміємо, що пропускна здатність лікарень, які відповідають всім вимогам для надання пріоритетних послуг, – менша, ніж попит. Нам потрібна більша кількість лікарень, які б мали обладнання. Повинні прийти ці інвестиції. Неправильно буде брати ці гроші з операційних доходів, а НСЗУ – це операційні доходи. Ті гроші, які ми платимо, повинні йти на операційні витрати – ресурси, які йдуть на надання допомоги, плюс заробітна плата. Закуповувати основні засоби – нове обладнання, капремонт – це все повинно бути за рахунок власників медустанов (місцевої влади) або окремою програмою держбюджету, яка націлена на підвищення якості медичної інфраструктури. Відповідно, якщо з операційних грошей брати гроші на інфраструктуру – менше залишається лікарям. Ми закладали більше грошей на пріоритетні послуги, оскільки ми розуміємо, що на ці гроші можуть інвестувати в потужність лікарень, щоб надавати послугу всім пацієнтам, які потребують. Зараз лікарень, які здатні лікувати на тому стандарті, який ми вказали, менше, ніж нам потрібно.

- Які суми закладені на програму медичних гарантій на 2021 рік?

- Ми написали Міністерству фінансів потребу на 2021 рік у сумі більше 200 млрд гривень. Це більш ніж вдвічі більше фінансування, яке ми маємо 2020 року – торік ми просили близько 100 млрд. Але до цієї суми закладені гроші програм центральних закупівель ліків. Деякі медустанови, які поки не увійшли в реформу, ми теж внесли до програми медичних гарантій. Це інститути, які належать Академії медичних наук. Ми додали гроші до екстреної служби. Але додали з умовою, що дотримуватимуться маршрути. Яким чином буде побудована мережа маршрутів екстреної допомоги, залежить від конкретного департаменту охорони здоров'я області. Чим більше буде включено управлінського адміністративного ресурсу, щоб правильно організувати медичну допомогу, тим більше виграють медустанови і люди, які там працюють. Так само ми хочемо зробити доплати для лікарів первинки. Ми хочемо перевести ведення деяких хворих, які зараз лікуються в стаціонарі, на амбулаторне лікування. Їх можуть вести або спеціалізовані лікарі, або лікарі первинки. Знову ж таки – гроші за цих хворих йтимуть під умови. Дотримання умов ми можемо бачити через електронну систему охорони здоров'я.

- Як зміняться тарифи за новим бюджетом?

- Механізми залишаться ті ж. За пріоритетну послугу залишиться тариф за надану послугу. Для екстреної та первинної нерухомості залишається капітаційна ставка і вводиться доплата за дотримання правил. Все інше – це глобальний бюджет, як і було. Ми розуміємо, що якщо держава виділяє більше грошей, то всі пропорційно отримають більше залежно від обсягів наданих послуг. Наприклад, збільшилося фінансування програми медичних гарантій на 50%, відповідно, всі медустанови отримають на 50% більше.

- До програми "Доступні ліки" вноситимуться зміни?

- Ми плануємо додати ліки, які людина повинна приймати після інсульту і інфаркту. Це називається підтримуюча терапія. З'явиться новий напрямок – психіатрія. Щоб людина не лежала в лікарні тільки заради прийому ліків, сімейний лікар ці ліки може виписати пацієнту і той отримає їх безкоштовно.

- Пацієнти вже зверталися на "гарячу" лінію НСЗУ через те, що в лікарні вимагали гроші за медпослуги? Як ви реагуєте на це?

- Так, у нас є звернення кількох пацієнтів в одній і тій же лікарні, де вимагали гроші за пріоритетні послуги. Ми написали лист до цієї медустанови і передали матеріали до поліції. Ми не хочемо перетворитися на ворога лікарів. Але якщо це відбувається, то нам потрібно офіційно оформити звернення. Але іноді люди просто телефонують, або пишуть в Facebook. У нас є моніторинговий департамент, який все відстежує, і є департамент з договорів. Ми телефонуємо і розбираємося. Є велика кількість випадків, коли без офіційних листів медустанови все виправляють. А є лікарні, які починають з нами суперечку, знаючи, що вони не мають рації і порушують договір. Щодо таких випадків ми повідомляємо до поліції.

Віталій Андронік

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин