загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щорічна основна відпустка: кому, коли і скільки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У перший рік роботи право на щорічну відпустку повної тривалості  виникає в працівника після закінчення 6 місяців безперервної роботи. Якщо ж працівникові надають щорічну відпустку до закінчення шестимісячного строку, то тривалість відпустки визначають пропорційно відпрацьованому ним часу в цього роботодавця.

Виняток з наведеного правила — особи, перелічені в частині 7 статті 10 Закону України «Про відпустки». А саме, щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:

•    жінкам — перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
•    особам з інвалідністю;
•    особам віком до вісімнадцяти років;
•    чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;
•    особам, звільненим після проходження строкової військової служби, офіцерському складу або альтернативної служби, якщо після звільнення вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;
•    сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;
•    працівникам, які навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;
•    працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації;
•    працівникам, які мають путівку (курсівку) для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;
•    батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;
•    в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Ці «виняткові» категорії працівників можуть узяти повну щорічну відпустку хоч наступного дня після укладення трудового договору.

Читайте такожПенсії для українців – як пов'язаний розмір виплат і категорія

Якщо ж звичайний працівник хоче піти в щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного строку роботи, а роботодавець не проти, то в цьому випадку жодних порушень немає.

За другий і наступні роки роботи відпустку повної тривалості можна надавати працівникові в будь-який час відповідного року, за погодження з роботодавцем. Причому роботодавець повинен надати працівникові щорічну відпустку з таким розрахунком, щоб останній її використав, зазвичай, до закінчення робочого року.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин