загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Заснула совість на ринках столиці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Прилавки столичних ринків в прямому сенсі «ломляться» від свіжої та переробленої риби. Звідки вона? Де й ким виловлена? Як потрапила на ринок? Ці та інші питання гостро стоять, як для перевіряючих органів, так і для нас з Вами. Адже загальновідомо, що рибний продукт необхідний і корисний для людського організму, але й в одночас він, якщо неякісний, може бути смертельно небезпечний для людини.

Річки криком кричать від засилля на них браконьєрських сіток. Промисловики фактично не показують до 40 відсотків від загального обсягу вилову. Рибоводні господарства показують лише 30 відсотків від фактично вирощеної риби. Тінь!..

Як вивести з цього економічного «сутінку» рибодобувні підприємства? Як вдарити по ринках збуту браконьєрської риби? Як зробити невигідним приховувати справжній обсяг вирощеної в аквакультурі риби? Як припинити влаштовувати «могильник» з полиць, де лежить імпортна риба в супермаркетах. Якої вона якості?

Зараз Агентством рибного господарства вводиться СЕРТИФІКАТ ПОХОДЖЕННЯ, який буде основним документом, що засвідчує легальність походження риби і рибного продукту. Розробку цього документа ініціювала рибальська громадськість, тому що він необхідний і рибній галузі, і державі, і нам з вами. Оскільки він значно знизить браконьєрське вбивство наших річок, вдаривши по основі браконьєрства – по збуту. Не буде збуту – браконьєрство втратить сенс. Даний документ також покликаний вивести з «тіні» весь неврахований обсяг вилову промислових підприємств. І тоді вся риба, вирощена в рибоводних господарствах, стане видимою, майже як на «долоні». Адже після введення цього документа не можна буде без наявності такого продати рибу і рибну продукцію ні на ринках, ні в супермаркетах.

Для реалізації  риби «каламутного» походження залишаться тільки стихійні ринки. Але це, по-перше, мінімальний обсяг, а по-друге, кожна людина знає, що купуючи на стихійному ринку продукти, вона наражає себе на небезпеку.

І ось що ще важливо: Сертифікат походження буде видаватися також і на рибну продукцію, яку ввозять до нас в країну. Нерідкі випадки, коли імпортна риба буває мороженою-перемороженою, із закінченим терміном придатності, а після розморожування розпадається у нас в руках, або як труха, без смаку й запаху. Тому хочеться сподіватися, що Сертифікат захистить нас від неякісної імпортної рибної продукції ставши непереборним бар'єром при її ввезенні.

Про це представникам ЗМІ розповіли голова Агентства рибного господарства Віктор Дроник і керівник Всеукраїнської громадської організації «Асоціація рибалок України» Олександр Чистяков.

Куди рухається рибальська галузь країни? Яка законодавча база рибальства? Які готуються і розглядаються законопроекти та інші нормативні акти, котрі дозволять вивести з руїн галузь, розпочати в Україні відновлення водойм, а господарську діяльність на них ввести в цивілізоване русло?

Говорилося багато про що, починаючи від споруди будівництва рибопромислових сейнерів, реконструкції державних рибоводних заводів, до зариблення водойм аборигенними видами риб, боротьби з браконьєрством і розмежування ділянок акваторії для промислового і любительського лову. Особливий інтерес викликало повідомлення про заплановане введення Сертифікату походження риби, який покликаний стати основним документом, що підтверджує легальність походження цієї продукції.

Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, зокрема, звернув увагу журналістів на те, що твориться на ринках, де торгують рибою. І не де-небудь в глушині, а в столиці України. Так, рейд, проведений інспекторами Головрибводу та громадськими діячами Асоціації рибалок України на ринку «Лісовий» у Києві, наочно показав, як люди ризикують, купуючи тут продукцію сумнівного походження та якості.

  – Уявіть  собі таку картину, – говорить  Чистяков. – Ветеринарна лабораторія на ринку відсутня, а майже всі продавці рибою ветеринарні свідоцтва мають ... Ці брудні, зім'яті папірці, які важко назвати серйозними документами, можна за кілька гривень купити тут же, на ринку. Накладні, ветеринарні свідоцтва, сертифікати якості – все це звичайна «липа» без відповідних номерним документам водяних знаків або гербового паперу ... На ринку у всіх все було ... і водночас не було НІЧОГО! У багатьох не сходилися прописані в цих «документах» параметри та цифри: наприклад, замість виписаних в накладній 100 кг карася його фактично було більше 400 кг, замість виписаних лящів – була в наявності густера, ветеринарне свідоцтво на судака додавалося продавцем до документів на ... щуку та окуня!.. Тому й склалося враження, що ці «папірці» виписуються прямо тут, на ринку, а оскільки багато з них – без зазначення дати видачі, то явно виконували роль «довгограючих», прикриваючи ними не одну нелегальну партію товару. Під час рейду деякі продавці, покинувши товар, зникли «від гріха подалі». Загалом, життя ринку відкрилося «в усій його красі». На ньому торгували всім, тільки совість, мабуть, давно вже заснула біля ринкових торговців, які заради сьогочасної наживи, готові запропонувати нам товар невідомого походження та сумнівної якості, чим ставлять під загрозу не лише здоров'я, але й життя покупця.

Сертифікат походження риби повинен навести порядок у торгівлі рибою. Наші сім'ї повинні отримувати тільки якісний рибний продукт, а не браконьєрську рибу виловлену в Чорнобильській зоні, або незрозумілого якості імпортну рибу «викинуту» з світового продуктового ринку для утилізації в наших українських шлунках. Поважаючи себе, змусимо поважати себе та інших. Ми гідні того, щоб у кожну українську родину потрапляв тільки високоякісний рибний продукт!

До списку новин