загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Домашня бухгалтерія: планування та облік

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато хто з нас, незалежно від рівня доходу, постійно стикаються з проблемою браку грошей. І проблема не в тому, скільки у вас коштів, а в умінні контролювати свій особистий бюджет і керувати своїми фінансами.

Для того щоб досягти фінансового благополуччя, необхідно навчитися складати і вести домашній бюджет - план доходів і витрат за певний період часу. Це нескладно, але від вас буде потрібна організованість, дисципліна, систематичність і регулярність дій.

Оптимально складати бюджет на місяць, так як переважна більшість отримує дохід щомісячно й обов'язкові платежі (квартплата, оплата за телефон, Інтернет і т.д.) також необхідно сплачувати помісячно. Головною умовою формування грамотного особистого бюджету є облік усіх грошей, які приходять (доходи) і йдуть (витрати).

 Якщо у вас є комп'ютер і навички роботи на ньому, то можна використовувати таблицю Excel або спеціальні програми домашньої бухгалтерії («Домашні фінанси», «Personal cash», «Домашня економіка», «Безкоштовна домашня бухгалтерія» і т.д.). Деякі з них можна знайти в Інтернеті безкоштовно. У будь-якому випадку в підсумку необхідно мати звіт у вигляді таблиці, де відображені всі доходи, витрати і кінцевий залишок (сальдо).

Ваша «касова книга» буде відображати реальний стан справ з фінансами лише в тому випадку, якщо ви зумієте виробити в собі звичку записувати в неї всі отримані і витрачені гроші. Для цього доходи і витрати зручніше групувати по декількох цільовим статтям. Наприклад, статтями доходів при веденні домашньої бухгалтерії можуть бути джерела надходження грошей: «Зарплата», «Пенсія», «Стипендія», «Інше». Статтями витрат можуть виступати «Квартплата», «Телефон», «Транспорт», «Продукти», «Одяг». У вас можуть бути й інші постійні витрати: «Освіта», «Спорт», «Хобі» і т.п.

Для обліку витрат домашнього бюджету краще всього не забувати зберігати всі чеки з магазинів, де ви купуєте продукти і речі, з автозаправок і т.д. Якщо ж ви зробили покупку, по якій не змогли отримати чек, то ці витрати потрібно записувати в щоденник або блокнот, а ввечері переносити в таблицю «касової книги».

 В першу чергу визначаємо кількість грошей на регулярні, життєво-необхідні витрати, що забезпечують прожитковий мінімум (комунальні рахунки, харчування, телефон, побутова хімія, транспорт, кишенькові гроші і т.д.). Як правило, на них йде приблизно однакова сума грошей кожний місяць. Дану статтю витрат надалі потрібно буде тільки коригувати з урахуванням інфляції та зміни цін.

Відкладайте частину доходу на планові витрати. Ці витрати не обов'язкові і найчастіше прив'язані до певної дати, сума їх приблизно відома. Наприклад, це можуть бути витрати на свята, подарунки на день народження, відпустку, великі покупки і т.д.

Обов'язково визначте деяку суму на непередбачені витрати. Це можуть бути витрати на термінове лікування (ліки, консультації і т.д.), ремонт побутової техніки та взуття та інші витрати, які передбачити неможливо.

Залишок грошей можна розподілити на нетермінові й бажані витрати. Це витрати на задоволення, розваги та хобі (покупка книг, відвідування ресторанів, театрів). Саме за рахунок цієї статті можна регулювати бюджет, скорочуючи або видаляючи найменш пріоритетні.

При класичному підході до планування бюджету доходи рівномірно розподіляються на необхідні статті витрат, тобто доходи покривають витрати. Такий розподіл грошей дозволяє забезпечити баланс між доходами і витратами, але не дозволяє відкладати гроші в так званий накопичувальний фонд. Експерти стверджують, що 10% доходу можна відкласти безболісно для будь-якого домашнього бюджету. Тому перше, що потрібно зробити при отриманні грошей - мінімум 10% відкласти і не витрачати ні за яких обставин. Рекомендується відразу ж відкладати їх в банк на поповнюваний депозит або інвестувати в ПІФи і акції. Ці гроші будуть формувати ваш капітал.

За підсумками обліку за кілька місяців, ви зможете розрахувати середньомісячну суму витрат. Ви визначите основні статті витрат, ті статті, які можна скоротити, і на чому можна заощадити.

Домашня бухгалтерія - це не просто розумний облік грошей. Це ваше ставлення до свого життя. Досягніть того, щоб ваші гроші знаходилися під вашим повним контролем!

 Дана Суліменко,

спеціальний кореспондент ВАП

До списку новин