загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні популяризуватимуть здоровий спосіб життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нездорове харчування, неактивний спосіб життя, страх перед вакцинацією – все це призводить до найнижчої тривалості життя українців серед європейських країн. Таку «картинку» треба змінювати, вважають міжнародні організації. Натомість українцям протягом наступного року пропонуватимуть здоровий спосіб життя, який не потребує багато коштів, але вимагає змін зсередини.

Увагу зосереджуватимуть на п’яти темах: користь вакцинації, споживання фруктів та овочів, репродуктивне здоров'я, здорове старіння, а також збереження навколишнього середовища. До інформаційної кампанії додали і тему раннього тестування на ВІЛ. Ідею здорового життя доноситимуть через бігборди по всій країні, а також через ряд інформаційних заходів.

«Слоган кампанії: «У твоєму житті є люди, заради яких варто жити!». Такими словами ми хочемо привернути увагу людей до їх способу життя, щоб вони ставилися до нього із більшою повагою», –  пояснює виконуюча обов`язки координатора системи ООН в Україні, глава Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо. Також вона додала, що це перша така кампанія в Україні, яка об’єднала різні інституції та агентства ООН, такі як Всесвітня організація охорони здоров’я, ЮНІСЕФ, Фонд народонаселення, Програма розвитку ООН.

«Якщо ми поглянемо на тривалість життя в Україні, ми побачимо, що він нижчий за країни Західної Європи. 62 років для чоловіків, 68 - для жінок. Ми висловлюємо занепокоєння з приводу цього, і ми дійсно хочемо запропонувати рішення, які допоможуть подовжити життя та покращити його якість», – зазначила директор Представництва ПРООН в Україні Рікарда Рігер.

Наприклад, така проста річ як споживання овочів й фруктів попереджає понад 30% серцевих хвороб, зазначає керівник Представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Доріт Ніцан.

«Сьогодні вже відомо, що недостатнє споживання фруктів та овочів пов'язане із зростанням хвороб серця, ракових хвороб. Дієтологи рекомендують їсти мінімум 500 грам овочів та фруктів кожного дня. І дуже важливо їсти овочі й фрукти різного типу»,  – говорить Доріт Ніцан. Вона наголошує, що картопля до цього «списку здоров’я» не входить.

Експерти погоджуються з тим, що ціна на «здорові продукти» в Україні досить висока. Але разом з тим Доріт Ніціан звертає увагу на те, що деякі фрукти та овочі дешевші ніж у Європі. До того ж одна із цілей кампанії – зробити ці продукти доступнішими. «Деякі фрукти та овочі в Україні дешевші ніж в країнах Європи. Але багато з них – з експорту. Тому український аграрний сектор треба заохочувати», – каже Доріт Ніціан.

Інша тема, яка викликає стурбованість в ЮНІСЕФ – факт, що тільки половина дітей в Україні пройшли повну вакцинацію. Імунізація має безпосереднє відношення до здорового способу життя, адже допомагає уникнути чимало небезпечних інфекційних захворювань, – зауважує Юкіє Мокуо. Тим часом більшість українців із застереженням ставляться до вакцинації дітей, особливо, після декількох смертельних випадків. Тому дуже важливо розвіяти усі міфи, які є у населення щодо вакцинації.

Успіхи в просуванні здорового способу життя Україна вже має. Так, за даними Міністерства охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров'я Україна за останній час стала лідирувати серед європейських країн у боротьбі з тютюнопалінням. Нещодавно паління було заборонено в усіх кафе, ресторанах та офісах.

Втім, будь-які зміни повинні починатися з самої людини, а не в уряді, зазначає в коментарі «Голосу Америки» директор Представництва ПРООН в Україні Рікарда Рігер. А потім людина буде здатна вимагати змін в уряду.

«Зміни починаються з особистостей. Людина сама повинна вирішити, що вона хоче щось змінити. Якщо ми створимо достатню кількістю людей, які зможуть створити тиск, скажуть: «Ми хочемо, ми потребуємо», то тоді відбудуться зміни. Дохід особистості, дохід нації не впливає на здоровий спосіб життя. Звичайно, тут потрібний уряд, гроші, але це не так важливо, як бажання окремої людини піднятися і змінювати свій спосіб життя та світу», – говорить Рікарда Рігер.

Олена Чуранова

До списку новин