загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фармринок України: реальність і перспективи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кожна хвороба вимагає своїх ліків, а тому фармацевтична продукція належить до багатоасортиментної і багатосерійної, і це вимагає своїх специфічних підходів, але, на жаль, сьогодні український фармринок переживає не кращі часи. Однією з причин цього експерти називають відсутність належної фармацевтичної політики в державі, тобто єдиної національної концепції, яка б чітко обумовила пріоритети цієї політики.

Слід зазначити, що на сьогодні 23% фармацевтичного ринку України становлять лікарні, які отримують лікарські засоби за рахунок бюджетних коштів, а решта 77% фармацевтичних засобів реалізуються за допомогою аптек. Але ця система існує ще з часів СРСР, ніяких змін за час незалежності не відбулося. Зокрема, ніяк не можна назвати обгрунтованим існування процедури закупівель ліків, оскільки сьогодні абсолютно неможливо простежити, що де купується і які кошти на це виділяються.

Також важливою проблемою фармгалузі є цінова політика на ліки та медичні препарати. Як говориться, ціни ростуть не по днях, а по годинах. Причина цьому, на думку багатьох експертів, — вищезгадана непрозорість процедури закупівель, у тому числі закордонних медпрепаратів. Так, якщо середня вартість вітчизняної упаковки лікарського препарату в серпні 2012 року становила 7,76 грн., То імпортної — 26,72 грн. При цьому у нас допускається двократна націнка на медпрепарат, що імпортується в Україну з-за кордону, але наші заповзятливі співгромадяни примудряються завищувати ціну в 3-6 разів. Експерти стверджують, що щорічно українські громадяни переплачують за ліки близько 3 млрд. гривень. Про цю та інші проблеми піде мова в статті, ну а почнемо з головного події весни.

Порядок денний

Не так давно, тобто 15 лютого цього року, понад 1,3 тисяч з 9400 зареєстрованих в Україні медпрепаратів виробників інших країн опинилися під забороною. Сталося це після введення стандартів GMP — міжнародних вимог до виробництва лікарських засобів. Давайте розберемося з ситуацією.

У світі стандарти GMP існують вже більше 40 років, застосовують їх у більш ніж 100 різних країнах. Для українських фармацевтичних компаній вони стали обов‘язковими ще в 2010 році, але для імпортерів стандарти почали діяти тільки з 15 лютого 2013 року. Так, до цих пір від іноземних постачальників був потрібний виданий країною-виробником препарату GMP-сертифікат. Тепер же їм необхідно отримувати в Україні або окремий сертифікат, або підтверджений міжнародний.

У результаті нововведень українські громадяни вже не зможуть купувати такі популярні медичні препарати, як «Бронхомед», «Фестал», «Аква Маріс», «Долорен». Але зневірятися не варто, адже всі вони мають аналоги вітчизняного виробництва. Однак в список препаратів, які більше ми не побачимо на полицях в аптеках, потрапили і ті, у яких аналогів немає ….

Одними з ймовірних загроз цих ініціатив уряду експерти називають перебої з постачанням на український ринок лікарських засобів іноземного виробництва, а також неможливість імпорту деяких препаратів з об’єктивних причин із затримками в отриманні ліцензії, підтвердження сертифіката GMP. В результаті на вітчизняному фармринку можливе виникнення таких економічних ефектів, як підвищення націнки на медикаменти, через скорочення обсягу їх продажів, а також дефіцит певних препаратів. Ну а наслідком цього може стати обмеження або зовсім неможливість надання необхідної допомоги пацієнтам.

Ще однією загрозою є відновлення тіньової діяльності на фармацевтичному ринку, тобто нелегальний імпорт лікарських засобів і збільшення кількості неякісної, фальсифікованої продукції.

Ціни

За даними Державної служби України з лікарських засобів, в 2012 році через аптечні установи України було продано 1 млрд. 260 млн. упаковок лікарських препаратів на загальну суму приблизно 27 млрд. грн. Як бачите, цифри захмарні. А тут ще з року в рік лікарські препарати дорожчають … Хвороба стає неприпустимою розкішшю не тільки для українських пенсіонерів, а й для громадян середнього достатку. До яких тільки хитрощів не вдаються люди, щоб дешевше купити ліки: обходять кілька аптек, порівнюючи ціни, скуповуються в одній, користуючись «знижками для постійних клієнтів», і навіть замовляють таблетки у знайомих із-за кордону.

Останнім часом спостерігається тенденція, коли вітчизняні компанії підвищують ціни на свою продукцію навіть швидше зарубіжних. Так, за підсумками 2012 середньозважена ціна однієї упаковки лікарських засобів зарубіжного походження підвищилася тільки на 7,8% і досягла 42,1 грн., Ну а ціна упаковки вітчизняних виробників — на 22,1% і склала 10,2 грн. Як бачите, розрив між цінами західних і вітчизняних препаратів істотний.

Якість

Фармацевтичний ринок України сьогоднішнього дня налічує близько 22 тисяч найменувань медичних препаратів, але точних даних про кількість підроблених і якісних ліків немає, на жаль, ні в одній країні світу. Однак, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у країнах третього світу відсоток фальсифікату становить половину всіх лікарських засобів, а в розвинених країнах — близько 10%.

Головною відмінністю фальшивих ліків ВООЗ називає їх неправильну маркування. Але, погодьтеся, для того, щоб розібратися, чи знаходиться перед Вами підробка, потрібно достовірно знати, як виглядає упаковка справжніх, не фальсифікованих ліків.

Як правило, відрізнити підроблений препарат, так би мовити, в польових умовах може тільки медичний працівник, який з ним добре знайомий і може помітити незвичайне його «поведінку». До прикладу, якщо медсестра знає, як зазвичай препарат розчиняється у фізіологічному розчині, і зауважує, що на цей раз він розчиняється погано, вона з точністю виявить підробку. Але, на жаль, звичайним людям це не під силу, тому й трапляються неприємні ситуації, наприклад, марність лікування, а іноді й летальні випадки.

Втім, деякі українські громадяни готові постояти за себе. В основному це люди середнього і старшого віку. Вони завжди дивляться на зовнішній вигляд препарату, а особливо — на термін придатності. Так, буває і таке. На терміни теж потрібно звертати увагу. Зазвичай фірми-виробники самі утилізують свій товар з вичерпаним терміном, але якщо порушення не дуже серйозні, то фармацевт в аптеці цілком може продати, а точніше «підсунути» покупцеві небезпечні ліки.

Перспектива

Покладаючись на поточні економічні прогнози, а також на розробку історичних даних, експерти більш ніж оптимістичні при оцінці довгострокового потенціалу зростання фармацевтичного ринку України. Передбачається, що до 2014 року український фармринок може досягти середньорічного темпу зростання в доларах — 18,98% і 12,52% — до 2019 року. Такий прогноз досить оптимістичний, враховуючи накопичення останнім часом тривожних новин.

Ще раніше вважалося, що українську фармацевтику чекає справжній інвестиційний бум. В принципі, так і сталося, тільки тепер, швидше за все, багато чого зміниться. Серед позитивних моментів можна виділити те, що вітчизняним компаніям-виробникам ліків дають «зелене світло», адже конкуренція на ринку стане значно нижче. Однак погано, що у людей віднімають вибір. Краще б зайнялися не папірцями, а справою, наприклад, зниженням цін і введенням жорсткого контролю якості лікарських препаратів.

Підсумок

Фармацевтична галузь української медицини дуже і дуже перспективна, адже лікарські засоби коштують на 4-му місці в споживчих товарах людства. Тому незалежно від нас, громадян, вона розвиватиметься буде. Питання тільки в тому, чи зможемо ми собі дозволити захворіти.

До списку новин