загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вегетаріанські лави українців зростают

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Згідно з даними ООН, у світі меншає продуктів харчування і, навпаки, збільшується кількість самих землян. Європа, за песимістичними прогнозами, за кілька десятиліть може опинитись у харчовій кризі, що неминуче призведе до конфліктів між різними країнами і регіонами континенту. Тож ООН звертається до європейців з пропозицією раціонально споживати продукти харчування, наприклад, зменшивши споживання м’яса. Відтак, такі поради фахівців дозволяють прихильникам вегетаріанства поповнювати свої лави.

У Великобританії, Франції, країнах Скандинавії кількість вегетаріанців збільшується. За різними даними, у державах Євросоюзу вегетаріанцями себе вважають від піввідсотка до двох відсотків населення. В Україні їх кількості не знає жодна статистика. Але попит на здорову їжу у країні постійно зростає, стверджують експерти.

Фахівці Асоціації дієтологів і Міністерства охорони здоров’я України рекомендують розглядати ставлення до вживання їжі і саме харчування у комплексі. Тобто, з урахуванням прогнозів щодо розвитку сільського господарства, наявності або відсутності певних продуктів харчування, поліпшення якості вживаних українцями харчів тощо.

Українці повинні дбати за свій раціон, враховуючи, що їхні умови життя і праці змінились, як і структура й обсяги сільськогосподарського виробництва. Відтак, як зазначають експерти, так звані «національні стратегічні продукти», такі як сало, домашня кров’янка або біфштекс зі свинини, корисні не для всіх. Також і вегетаріанська дієта може бути небезпечною для окремих людей, котрі мають проблеми зі здоров’ям.

До того ж, як каже дієтолог Оксана Скиталинська, вегетаріанство протипоказане дітям, оскільки дитячий організм зростає і потребує тих елементів, які містять м’ясо, яйця, інші харчі, від яких відмовляються вегетаріанці.

«Не можна сказати, що вегетаріанство дуже погане, адже в усьому є свої плюси і свої мінуси. Плюси вегетаріанства у тому, що люди, як правило, не мають тих хвороб, які мають м’ясоїди. Це серцево-судинні захворювання, атеросклероз, ішемічна хвороба серця. Вегетаріанці не вмирають від інсультів й інфарктів. У вегетаріанців значно менше онкологічних захворювань, – зазначає експерт. – Але у вегетаріанстві є і свої мінуси: люди не отримують належної кількості білка».

Білок – основа імунної системи людини, усіх «робочих» систем організму. Тож вегетаріанці мають підвищений ризик «підхопити» застуди, вірусні інфекції, каже Скиталинська.

Вегетаріанство – справа медична?

Вегетаріанство, саме по собі, нічого не додасть ані до економії продуктів, ані до поліпшення здоров’я, бо це теж вживання певних продуктів. Натомість, на часі ощадливе ставлення особи до споживання харчів, серед іншого, зменшення споживання висококалорійної їжі, переконана голова правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідула Гош. За її словами, українці, подібно до інших народів Європи, мають свою історію вирощування і споживання як рослинної, так і м’ясної їжі, молочних продуктів тощо.

«Варто самих себе запитати, чи ми вживаємо більше калорій, а витрачаємо менше? Чи мешкаємо у місті, чи працюємо у сільській місцевості? Також треба думати і про споживання харчів залежно від віку, адже у дитини один раціон харчування, а у дорослого інакший, свій раціон має бути у людей похилого віку. У різному віці – різні набори продуктів, різні асортименти», – пояснила Гош Радіо Свобода.

На її думку, до питання, що їсти, чи бути м’ясоїдом або вегетаріанцем, варто підходити з медичної точки зору. Без належної оцінки здоров’я складно визначити, що людині потрібно, який їй потрібен вітамінний баланс, харчовий баланс тощо.

Церква: традиція посту і вегетаріанство

Цікавим є підхід до вегетаріанства з боку церкви, адже відмову від споживання м’яса часто порівнюють з постом. Більшість священиків ставляться до вегетаріанства позитивно, сказав Радіо Свобода релігієзнавець Андрій Юраш.

«В принципі, у церкві побутує така думка, що вегетаріанство – це є добре, бо первісно люди взагалі не їли м’яса. Це м’ясоїдство почалося пізніше. Донині багато церковних орденів і монахів відмовляються від м’яса, як повернення до первісної, справжньої системи харчування», – зазначає релігієзнавець.

Вегетаріанство у сучасному світі – це свідомий вибір освіченої людини, яка цим кроком сподівається підтримати баланс у природі, зазначає Юраш.

Богослов, священик Роман Юрченко зазначав у своїй лекції в Європейському університеті, що стриманість від вживання м'ясної їжі «дає велику легкість нашому духу і допомагає йому вивільнятися з-під панування плоті і підкорити її своїй владі». Проте, як стверджує Роман Юрченко, вважати, що тільки ця тілесна стриманість закладає основу моральності – помилка.

Майбутнє вегетаріанства в Європі

І насамкінець: як повідомляють у Клубі вегетаріанців України, незабаром у країні може у черговий раз подорожчати м’ясо. Спричинять це зміни на європейському сільськогосподарському ринку, які позначаться на кількості споживачів м’ясної їжі.

До кінця 2014 року виробництво свинини у ЄС може зменшитися на 5 відсотків – через зростання вартості кормів, зокрема, зерна. Вигодовувати свиней і корів може стати дорогим задоволенням, м’ясо в результаті подорожчає – тож кількість тих, хто відмовиться від м’ясоїдства, може збільшитись, вважають українські та європейські вегетаріанці.

Богдана Костюк

До списку новин