загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

9 симптомів, які ви ніколи не повинні ігнорувати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Біль, озноб, задишка - коли це тимчасові явища, а коли щось набагато серйозніше?

Ви прокидаєтеся одного ранку з лихоманкою.  Чи, може, у вас  дуже болить шия. Як розрізнити, чи цей симптом серйозний, чи ні? "Речі, котрі нас, лікарів, найбільше турбують, - це симптоми, що дуже стрімко розвиваються, а не ті, що розвиваються протягом тривалого періоду часу", - говорить Кіф Л.Блак, доктор медичних наук, завідувач кафедри нейрохірургії “Cedars-Sinai Medical Center”  в Лос-Анджелесі.

Ще одне застереження? Ось те «ух-ох» відчуття говорить вам, що щось не зовсім добре. "Ви знаєте ваше тіло  найкраще", - каже Лен Ліхтенфельд, доктор медичних наук, заступник головного санітарного лікаря Американського онкологічного товариства. "Коли ви бачите або відчуваєте, що щось не так, або просто відчуваєте себе не «в своїй тарілці», приділіть цьому увагу, не ігноруйте".

Ось дев'ять симптомів і пояснення, що вони можуть означати.

1. Раптовий інтенсивний головний біль

Перші побоюванняЯкщо у вас головний біль відмінний від того, що ви вже мали раніше, особливо якщо він за тривалістю наростає від секунд до хвилин у певній частині голови, це сигналізує про ушкоджену аневризму, кровоносну судину у вашому мозку, що раптово лопає, а тому вимагає негайної лікарської уваги.

Крім того, ваш лікар спробує діагностувати ще три можливі захворювання:

1.   Серцеву цефалгію: рідкісне захворювання, при якому зменшується кровопостачання до серця, яке проявляється у вигляді головного болю, а також може викликати біль у грудях і виснаження від напруження.

2.  Менінгіт :  головний біль, який часто супроводжується ригідністю потиличних м’язів, лихоманкою і замішанням, або змінами в психічному стані.

3.    Скроневий артерііт : рідкісна хвороба, при якій людські імунні клітини проникають в стінки артерій, які постачають кров до голови, викликаючи головний біль, невелике підвищення температури, біль після розмови або жування. "Причиною, чому скроневий артерііт викликає такі побоювання, є те, що він може призвести до тимчасової або постійної втрати зору одного або обох очей",-  говорить Брайан Гросберг, доктор медичних наук, співдиректор Центру головного болю Монтефіоре в Бронксі, Нью-Йорк. Стероїди, зазвичай, вирішують проблему, якщо лікувати негайно.

Інші можливі причини: оперізуючий лишай може викликати біль в області чола перед появою симптомів на шкірі (оперізуючий лишай - болючий спалах вірусу оперізуючого герпесу, який знаходиться в прихованому стані у всіх, хто переніс віспу).  Всупереч поширеній думці, несподівані сильні головні болі навряд чи будуть ознакою пухлини головного мозку. Як  показують дослідження, дві третини пацієнтів з діагнозом пухлин головного мозку відчували напружений головний біль - тупий, неінтенсивний, тиснучий біль - що постійно погіршується протягом тижнів та місяців.

2. Болі в грудній клітці

 

Перші побоювання: Будь - який значний дискомфорт, важкість або надавлювання - ніби слон сидить у вас на грудях - може означати серцевий напад.  Може також поєднуватися з болем, що відчувається внизу руки, нудотою, блюванням, надмірним потовиділенням, задишкою. Жінки можуть відчувати більш тонкі симптоми, такі як втома, жар або біль у верхній частині  живота. У будь-якому випадку  викликайте швидку. "Якщо це інфаркт - затримка може призвести до пошкодження серцевого м'яза", говорить Ерік Топол, доктор медичних наук, лікар-кардіолог з “Scripps Clinic” в Ла-Хойя, Каліфорнія. Якщо ці симптоми виникають тільки при фізичному навантаженні, то це також може бути стенокардією: серцевий м'яз тимчасово не отримує достатньої кількості крові.

Раптовий сильний біль у грудях або верхній частині спини (часто описують як ріжучі відчуття) може бути спричинений розривом в аорті, ще відомим як розшарування аорти, яке вимагає негайної медичної уваги. На щастя, цей небезпечний для життя діагноз трапляється лише приблизно у трьох з 100,000 людей.

Інші можливі причини: "Орієнтовно 10 - 20 % випадків інтенсивного болю у грудях викликані не через проблеми з серцем, а шлунково-кишковою рефлюксною хворобою", - говорить Топол.  Рідко, але також може сигналізувати про спазми в стравоході аномальне скорочення м'язів в стравоході, який транспортує їжу з гортані у шлунок. Обидва захворювання лікуються за допомогою ліків, але завжди краще звернутися до лікаря:   "Це або серцевий напад, або стенокардія, хіба що доведуть протилежне,"-  говорить Топол.

3. Непояснюване схуднення

 

Перші побоювання: Втрата більше ніж 5% ваги тіла, мимовільно, протягом шестимісячного періоду, може означати рак: схуднення - це ознака близько 36 відсотків ракових захворювань у людей похилого віку. "Якщо ви або член сім'ї раптом схуднув після 400 спроби це зробити, вам слід поставити запитання: як це вдалося? " - говорить Ліхтенфельд.

Інші можливі причини: ендокринні розлади є поширеною причиною мимовільної втрати ваги. До 11 відсотків тих, хто страждає на ендокринні розлади (особливо гіпертиреоз, підвищену активність щитовидної залози), -  втрачають вагу. Це захворювання також викликає неспокій, потовиділення, підвищення апетиту і труднощі з зосередженням.

Якщо ваше схуднення супроводжується надзвичайною спрагою або голодом, втомою і частим сечовипусканням, це може бути ознакою цукрового діабету.

Захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як запальна хвороба кишечника і целіакія, можуть спричинити схуднення на додаток до інших симптомів, таких як діарея і болі в животі.

Депресії та інші психіатричні захворювання можуть також бути причиною. "Зниження апетиту і втрата ваги - дуже поширені симптоми депресії",-  говорить Сюзан Г. Корнстайн, доктор медичних наук, професор психіатрії та акушерства/гінекології з “Virginia Commonwealth University”. "Але пацієнти, що мимовільно втратили вагу, повинні проходити обстеження, щоб виключити загальні медичні причини".

4. Незвична кровотеча

 

Перші побоювання: виразки і рак товстої кишки можуть викликати кровотечі у прямій кишці, чорний або дьогтеподібний стул, - пише Андрес Пардо-Агіла, доктор медичних наук, лікар сімейної медицини в Університеті Техасу наукового центру охорони здоров'я Хьюстона. Якщо вам не робили колоноскопії останнім часом, то порадьтеся з вашим лікарем. Вагінальні кровотечі можуть бути пов'язані з  гінекологічними раковими захворюваннями. Кривава блювота може бути спричиненою раком шлунка або стравоходу, а люди з раком легенів можуть відкашлювати кров. "Кожного разу, коли ви бачите кров там, де вона не має бути, звертайтесь до лікаря", говорить Ліхтенфельд.

Інші можливі причини: кровотеча при випорожненні може бути пов'язана з гемороєм, в той час як кров в сечі може бути наслідком інфекції сечового міхура або нирок. Вагінальна кровотеча після менопаузи може бути пов'язана із ростом доброякісних поліпів або міом. Блювота з кров'ю може виникнути в результаті розриву судин, виразки шлунка або стравоходу. І кров при відхаркуванні може зявитися через неракові захворювання, такі як бронхіти, пневмонію або туберкульоз. "Є багато звичних причин побачити кров у місцях, де ви це не очікуєте, але це все слід перевірити і лікувати", - радить Ліхтенфельд.

5. Висока або постійна температура

 

Перші побоювання: висока температура - це спосіб, яким наше тіло бореться з інфекцією. Але 39.5 градусна температура і вище вимагає звернення до лікаря", - говорить Девід Бронсон, доктор медичних наук, президент Американської колегії лікарів. Це може свідчити про інфекцію в сечових шляхах, пневмонію, ендокардит (запалення внутрішньої оболонки серцевих камер і клапанів) або менінгіт, що може потребувати вживання антибіотиків. Стійка субфебрильна температура протягом декількох тижнів, без очевидних причин, є характерною для деяких інфекцій, в тому числі інфекції в гайморових пазухах і деяких видів раку: лімфоми і лейкемії.  "Рак знаходиться в списку діагнозів, які спадають нам на думку, але це, як правило, не найперше", - говорить Ронан Фактора, доктор медичних наук, лікар-геріатр з клініки Клівленда в штаті Огайо.

Інші можливі причини: лихоманка може бути викликана вірусом, що, залежно від вашого здоров'я і інших ознак, може потребувати госпіталізації.

6. Задишка

Перші побоювання: раптова задишка вказує на тромбоемболію легеневої артерії, коли кров'яний згусток формується в глибоких венах тіла (зазвичай ніг), і, потрапляючи в легені, залежується у кров'яних судинах легень. Є підозри на тромбоемболію легеневої артерії у випадках, якщо ви нещодавно подорожували, були прооперовані або були нерухомі та/або ваша задишка супроводжується болем у грудях, відхаркуванням з кров’ю. Якщо ви перехоплюєте подих, піднявшись на дві або три сходинки, або втомлюєтеся швидше, ніж це було раніше, лікарям потрібно буде обстежити вас на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), особливо якщо це супроводжується кашлем і втомою, або якщо ви затятий курець. Порушення серцевого ритму, серцева недостатність та інші види захворювання серця є додатковими діагнозами. Коли органи не отримують достатньо кисню - виникає задишка.  Негайно відвідайте лікаря.

Інші можливі причини: задишка може виникати через бронхіальну астму, бронхіт, пневмонію. Крім того, у вас може з'явитися задишка, іноді прискорене серцебиття, якщо ви знаходитесь в умовах екстремального емоційного потрясіння або тривоги. Незалежно від причин, пацієнти повинні звертатися до лікаря. "Я ніколи не переходжу до психологічних аспектів, хіба що нічого іншого для пояснення не спостерігається, - говорить Фактора. - Але ми не хочемо пропустити ті випадки, коли виживання стоїть на порядку денному".

 

7. Раптове часткове потьмарення свідомості

Перші побоювання: якщо ви зіткнулися з раптовим потьмаренням свідомості, переміною особистості, агресією або нездатністю зосередитися, то важливо відразу звернутися до лікаря.  "Рівень смертності у випадках з тимчасовим затьмаренням свідомості є досить високим. Ви повинні з'ясувати, що відбувається", - говорить Бронсон.  У гіршому випадку, за замішанням може стояти пухлина головного мозку або кровотеча в мозку. Якщо ви також відчуваєте невиразне мовлення, вам важко знайти потрібні слова, або оніміння та слабкість мязів обличчя, рук або ніг, - дуже імовірний інсульт. "Ви маєте приблизно двох- трьохгодинне вікно, щоб добратися до лікарні", - говорить Блак. Поза цим, процеси в головному мозку можуть бути незворотними.

Інші можливі причини: ліки та взаємодія алкоголю з ліками може вплинути на психічний стан. Плюс замішання може сигналізувати про наявність інфекції, незвичного кров'яного тиску, низького рівня цукру в крові або зневоднювання, кожен з яких має бути діагностований лікарем.

8. Набряки в ногах

Перші побоювання: накопичення рідини (набряки кінцівок) може бути викликане низкою умов, але одна з тих, що особливо турбує лікарів, - це серцева недостатність, коли серце не може перекачати стільки крові, скільки потрібно тілу. Коли це має місце, кров збирається у венах, викликаючи цим  накопичення рідини в тканинах організму. "Набряки ніг, особливо якщо це повторюється, ніколи не повинне ігноруватися", - говорить Гордон Ф. Томаселлі, доктор медичних наук, директор відділу кардіології при школі університету Джона Хопкінса в Балтіморі. Серцеву недостатність підозрюють у тих випадках, коли обидві ноги вражені і пацієнт також відчуває задишку, втому і стискання в грудях.

Інші можливі причини: проблеми з венами, відомі як венозна недостатність, також можуть викликати набряк.  Як правило, клапани у венах ніг підтримують потік крові до серця, але у людей, що страждають від венозної недостатності, клапани ослаблені, що призводить до акумулювання крові. "Якщо є проблема з клапанами, набряк зазвичай зникає, коли ви лежите", - говорить Томаселі. Компресійні панчохи можуть допомогти. Набряк може бути також результатом гіпотиреозу (нестачі гормонів щитовидної залози).

 

9. Раптовий або сильний біль у животі

Перші побоювання: раптова біль у животі сигналізує про аневризму аорти: потовщення, котре розвивається в аорті, а часто в абдомінальній області, лопає. "Якщо відбуваються розриви аневризми, біль, як правило, різкий і раптовий, зазвичай зосереджений навколо пупа", - говорить Річард Дезі, доктор медичних наук, гастроентеролог з “Mercy Medical Center” в Балтімор. Крім того, раптовий біль може вказувати на перфорований внутрішній орган (отвір у шлунку, кишечнику або іншому пустотілому органі), часто через виразку. Кишкова ішемія, яка виникає, коли приплив крові до кишковика уповільнюється або зупиняється, позбавляючи тканини кисню, може бути основним винуватцем цього захворювання. "Це частіше трапляється у старших, хворобливих пацієнтів, які страждають від серцевої недостатності або фібриляції передсердь ", - сказав Брайан Путка, доктор медичних наук, гастроентеролог з клініки Клівленда. Кожен з цих діагнозів являє собою загрозу життю, що вимагає невідкладного хірургічного втручання.

Інші можливі причини: біль у животі часто спричиняється камінням в жовчному міхурі, що являє собою важкі нашарування у формі гальки, що застрягли в каналі жовчного міхура, в результаті чого пацієнт відчуває приступи різкого болю, нудоти і блювоти. Дивертикуліт - запалення або інфекція в маленьких сумках товстої кишки - може бути іншою причиною раптового, сильного болю, поряд зі змінами функції кишковика, лихоманкою і нудотою. Хоча слизовий коліт може викликати хворобливі спазми в товстій кишці, біль, як правило, приходить і зникає протягом певного часу, а також може викликати запор, діарею або чергування нападів обох.  Апендицит є менш вірогідною причиною раптового болю у животі у тих пацієнтів, кому за 50, оскільки з віком зустрічається все рідше. Коли ж це все ж таки трапиться, очікуйте наростаючий біль у нижній лівій частині живота.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин