загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Знизити підвищений кров’яний тиск: Хороші показники для всіх

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хто дбає про свій кров'яний тиск, живе не лише здоровіше, але і краще. Медикаменти та власна  ініціатива допоможуть знизити тиск

Ефективний у вашому конкретному випадку засіб, що завжди під рукою, - важливий при високому тиску

Карін Хегерль знає, що турбує пацієнтів. Вона дістає плівку, на якій відразу впадають в око червоні палички. Ризик апоплексичного удару підвищений у вісім разів, якщо люди  не приймають запобіжних мір, як показує  статистика. У шість разів збільшується небезпека відмови нирок, у три - ризик інфаркту. “Кожному повинно бути боязко”, -  каже Хегерль.

Соціальний педагог розробляє  в Нюрнберзькому  інституті профілактичної медицини програму навчання для пацієнтів з гіпертонією разом з лікарями  університетської клініки Ерлангена. Посилання на наслідки,  спричинені надто високими показниками кровяного тиску, стоїть в навчальному плані на пріоритетному місці. При цьому соціальний працівник не являється прихильником паніки. "З психологічної точки зору це не сприятливо. Це може також відлякувати." Набагато спокійніша  Хегерль , яка також проводить навчання групи в Нюрнберзі  для надання самодопомоги при захворюваннях гіпертонією, знайомить з перевагами нормалізованого тиску, тобто нижчого ніж 140/90 мм, котрий покращує як духовне здоров'я, так і пам'ять. Оскільки, коли серце розвантажене, то зазвичай є більше фізичної сили. Однак такі ефекти досягаються лише у далекоглядній перспективі, часто через місяці після початку терапії. "Цим, - каже Хегерль, - важко когось заманити".

Високий кровяний тиск часто залишається непоміченим.

Люди, які страждають на гіпертонію, - кожен другий пенсіонер має зависокі показники. Рівнем наданням допомоги Геріберт Шункерт, професор університетської клініки федеральної землі Шлесвіг-Гольштайн в Любеку, зовсім не задоволений. "Діє лише старе правило кулака: Лише кожен другий з хворих знає про свій високий тиск, з них знову ж таки  лише кожен другий лікується".

При цьому перспективи успішного лікування покращуються для кожного іншого вікового захворювання, такого як артрози, діабет або сердечна слабкість. Хороші показники тиску в усіх: Це можливо, якщо лікар і пацієнти мають у розпорядженні різноманітні засоби. Існує не один лише шлях до нормалізованого тиску. "Варто знайти для кожного індивідуальну стратегію", - каже Доктор Гайнц Ярматц, сімейний лікар з Люненбургу.

Знизити кровяний тиск: Необхідна власна ініціатива пацієнта

Розпочинати день маленькою медитацією, приєднатися до групи спортивної ходьби, позбутися сільнички на столі - це все понижує тиск.

 "Так, я знаю, що мушу дотримуватися дієти", - з такими словами приходить багато пацієнтів на консультацію. "Тоді люди ніби заблоковані", - каже Ярмац. Лікар перепитує: "Що ви пропонуєте, що ви б самі були спроможні зробити?" "Мені важливо, щоб пацієнт сам зробив пропозицію" Інакше він швидко зірветься."

При цьому слід поетапно намітити маленькі цілі. Скинути один кілограм на місяць  - це вже успіх, адже врешті-решт ми збираємо свої кілограми протягом всього життя. Вже коли ваги на чотири кілограми менше, то зменшується  верхня позначка приблизно на 6 мм, як показують дані австрійських вчених. У комбінації з іншими змінами укладу життя часто досягається  ефект таблетки від тиску. Також Ярмац наголошує на важливості спорту.  "Тричі на тиждень - активна хода, у такому темпі, щоб пульс сягав 100-110 ударів і це вже дуже добре для літніх пацієнтів з гіпертонією."

При гіпертонії допомагає велика кількість медикаментів 

Без таблеток зазвичай не обійдеться.  Приблизно 60 антигіпертензивних препаратів сертифіковано в Німеччині і ми вдячні за кожен з них, оскільки вони додають нам більше гнучкості у виборі" - пояснює дослідник проблем гіпертонії Шункерт. Медикаменти як правило переносяться пацієнтами добре: У нових випробуваннях учасники, які отримали плацебо, мали більшу кількість побічних ефектів ніж пацієнти, які приймали справжній препарат.

Все ж пристосування до антигіпертензивних препаратів  є довгостроковим питанням і часто нелегким для пацієнтів. "Слід рахувати від двох до трьох місяців ", вважає Герд Емен, аптекар з Шлезвіг-Гольштейн Санкт Міхаелісдонн. В перші тижні хворий почувається в'яло, оскільки організм звик до високого тиску, почасту навіть придушено, як засвідчує Емен. Тому потрібно в таких випадках завжди повторно проконсультуватися з аптекарем. Як і багато хто з його колег, Емен пропонує  додаткову консультацію щоб прискорити звикання до антигіпертензивних препаратів. "Це також запобігає байдужості серед людей. "

Засоби від тиску часто приймаються невідповідно приписам.

Найбільшим недоліком медикаментозного лікування є те, що: Багатьом пацієнтам важко вдається правильно приймати антигіпертензивні препарати, особливо протягом тривалого періоду часу. Дослідження вказують на те, що після кількох років лікування лише невелика кількість залишається вірними. "Багато відмовляються від пігулок щойно показники нормалізуються", - стверджує Емен. Хоча, як правило медикаменти слід приймати й надалі. Також важливий час прийому. Здебільшого, слід приймати ліки зранку, після сну - перед сніданком та перед душем, оскільки ці заняття призводять до миттєвого підвищення тиску.  В деяких випадках недоцільно приймати таблетки вечором.

Доктор Християн Альбус спостерігає у своїх колег потребу в нових медикаментах.  "Спілкування з пацієнтами є часто незадовільним",- говорить психолог з університетської клініки Кельна. "Коли лікар питає: Ви приймали таблетки?, то практично пацієнт може лише відповісти “Так”, оскільки почувається  загнаним у тісний кут. Тому не можливо вести раціональну бесіду". Зовсім по іншому коли задають наступне питання: Як справи з вашими медикаментами? “Саме це і є справжнім запрошенням до розмови.”

Пацієнтам допомагає використання  помічників для дозувань. Вони полегшують прийом  і можна легко контролювати, чи таблетки вде прийнято". Альбус радить вважата себе господарем ситуації: "Виясніть для себе: Ви є тим, хто використовує медикаментозне лікування задля власного здоровя, а не задля лікаря або аптекаря".

Вірно міряти тиск

Дослідження показують,  що пацієнти, котрі займаються своєю хворобою, мають кращі показники.  Найкращий засіб при цьому - вимірювати самому ваш кров'яний тиск.   Той,  хто свої показники перевіряє, отримує точнішу відповідь про результативність свого лікування і має хороше підгрунтя для наступної консультації з лікарем.

Карін Хьогерль виділяє для своєї освітньої програми три години. При вимірюванні тиску на вас підстерігають багато помилок:

Жодного періоду спокою. Перед вимірюванням потрібно три -пять хвилин посидіти на стільчику у розслабленому положенні.

Тримати руку, на якій вимірюють тиск або занадто високо, або занадто низько. Вимірювальний прилад, а відповідно і манжет мусить знаходитися на рівні серця.

Не підходячий прилад. Моделі для зап'ястя дуже популярні, але часто непридатні для літніх пацієнтів. Точніше вимірюють прилади з манжетом для верхньої частини руки.

Сприймати показники літніх людей гнучкіше

Найкраще навчатися правильному вимірюванню на тренуванні або після показу в аптеці. Показник менший 140/90 мм - при самовимірюванні менше 135/85 мм єхорошим незалежно від віку.  “Також вісьмидесялітні та старші теж мають користь від хорошого кровяного тиску”,- наголошує Геріберт Шункерт. Тим не менше, пацієнтам старшого віку слід бути обережним при лікуванні, оскільки кровообіг реагує чутливіше ніж в молоді роки, визнає професор. "Не можна допускати ситуацій, коли у пацієнта темніє під очима."  тому у певних ситуаціях цільовий показник  150/90 є розумним компромісом. Найголовніше, що приділяється увага кровяному тиску.

Так діють антигіпертензивні препарати

Бета-блокатори

Вони блокують док-сайти гормонів стресу, таких як адреналін.  Таким чином бета-блокатори знижують кров'яний тиск - особливо в серці.

Сартани

Ці препарати (також знані як Антагоністи-АТ1) блокують док-сайти для судинозвужувальних гормонів.  Це розслабляє артерії.

Інгібітор АПФ

Активні речовини цього класу зупиняють утворення судинозвужувальних гормонів.  В результаті судини залишаються широкими, тиск крові - низьким.

Антагоністи кальцію

Вони сповільнюють приплив кальцію до м'язевих клітин артерій.  Це розширює кровоносні судини.

 

Діуретики

"Водяні таблетки" вимивають воду і сіль. Концентрація натрію в стінках судин зменшується і це призводить до зниження кров'яного тиску.

Контрольний список:  Наскільки добре ви дбаєте про ваше кров'яний тиск?

А ви міряли артеріальний тиск протягом останніх шести місяців, або вам вимірювали лікарі або фармацевти?

Чи знаєте ви, чи ваші батьки мали або мають високий кров'яний тиск?

Якщо ви приймаєте ліки від кров'яного тиску:  чи знаєте ви їх назви?

Коли зазвичай самостійно готуєте, чи використовуєте ви багато солі і чи вживаєте нездорову їжу лише у виключних випадках?

Ви мешкаєте у гармонійному партнерстві і підтримуєте добрі стосунки з родиною і друзями?

Утримуєтесь від куріння, вживаєте незначну кількість алкоголю або не вживаєте взагалі?

Чи навантажуєте ви себе принаймні 30 хвилин тричі на тиждень- чи то їздою на велосипеді або інтенсивною ходою?

Обхват вашого тулуба в найширшій точці менший ніж 102 см ( для чоловіків) або 88 см (для жінок)?

Чим частіше ваша відповідь так, тим краще. 

Артеріальна гіпертензія є захворюванням, на яке ви можете успішно впливати і самостійно.  Перелік був створений у співпраці з інститутом профілактичної медицини при університеті Ерланген-Нюрнберг.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин