загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гіпертонія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Гіпертонія – хронічна хвороба серцево-судинної системи, характеризується артеріальною гіпертензією, функціональними, а при виражених стадіях, органічними змінами. Це одне з багатьох захворювань, наслідки від яких набагато страшніші самої недуги.

Людський організм спочатку адаптується до будь-яких показників артеріального тиску й, більше того, вчиться з ними самостійно боротися.

Несвоєчасне лікування гіпертонічної хвороби загрожує переходом у запущену стадію, при якій, на тлі високого тиску, в організмі починаються збої в різних органах і виникають захворювання: атеросклероз, стенокардія, інсульт, інфаркт та інші. Артеріальна гіпертонія в першу чергу вражає життєво важливі органи, так звані органи-мішені: серце, головний мозок, нирки.

Якщо уражається мозок, то з’являються скарги на запаморочення, головний біль, втому, шум у вухах, погіршення зору, зниження пам’яті.

Причини гіпертонії точно не встановлені. Вважається, що це поєднання спадкової схильності з впливом певних зовнішніх чинників. В основному це періодично повторювані стресові ситуації. Куріння, зловживання алкоголем і кухонною сіллю, порушення функції ендокринних залоз, недостатній сон, а також професії, що вимагають великої відповідальності.

Проблема гіпертонічної хвороби, її поширеності та лікування залишається загальновідомою в усьому світі.

Сьогодні це найпоширеніше хронічне неінфекційне захворювання серед дорослого населення. Близько 20% дорослого населення у світі страждає від підвищеного артеріального тиску, серед людей похилого віку – 30-40%.

У нашому районі лише в 2012 році через ускладнення гіпертонічної хвороби 91 пацієнт переніс інсульти, що складає 73,4% від усіх захворілих на інсульт. Також 25 хворих перенесли інфаркти міокарда на фоні гіпертонічної хвороби, що складає більше половини від усіх пролікованих інфарктів міокарда в районі.

Що стосується призначення ліків, то воно повністю входить у компетенцію лікаря і тут не допускається ніякої «самодіяльності» з боку хворого. Гіпертонічна хвороба вимагає постійної підтримуючої терапії, яку пацієнт ні в якому разі не повинен переривати. Найчастіше для лікування гіпертонії призначається не один препарат, а два або три, тобто застосовується комбінована терапія. Враховуючи розповсюдженість захворюваності на гіпертонічну хворобу населення України, Кабінетом Міністрів було прийнято постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», визначено етапи реалізації та заходи щодо запровадження державного регулювання цін на деякі з них. З 1 серпня 2012 року їхня вартість в аптечній мережі України не перевищує встановленого граничного рівня оптововідпускної ціни.

Перші результати проекту загалом дали позитивний результат, і наразі проект вийшов на новий, більш масштабний етап. На другому етапі реалізації проекту впроваджено механізм часткової компенсації вартості ліків від гіпертонічної хвороби. Тобто, хворі з рецептами приходять до аптек, де сплачують лише частину вартості лікарського засобу, а держава відшкодовує різницю коштів аптекам.

Завдяки реалізації проекту в Україні на кінець минулого року було зафіксовано зниження середньо - зваженої вартості ліків для гіпертоніків на 12 відсотків. З початку реалізації проекту лікарями району було виписано понад 11 тисяч рецептів, лише за минулий рік виявлено близько 1600 хворих на гіпертонічну хворобу. Рецепти виписують не лише лікарі поліклініки, а й лікарі стаціонару.

Нетреба займатись самолікуванням, відвідуйте лікаря не лише для контролю власного стану здоров’я, а й для можливості заощадити на лікуванні. Доступна ціна на ліки стане запорукою не лише більш системного лікування хворих на гіпертонію, але й збільшення кількості тих пацієнтів, які приймають ефективні гіпотензивні препарати саме за рекомендацією лікаря. Це дозволить знизити кількість ускладнень гіпертонічної хвороби і покращити якість вашого життя.

Щорічно 7 квітня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я в усіх країнах відзначається Всесвітній день здоров’я.

Мета цього заходу – привернути увагу до основних проблем охорони здоров’я. Для проведення Всесвітнього дня здоров’я ВООЗ кожного року обирає нову тему, яка стосується основних проблем громадського здоров’я в усьому світі.

Цього року темою Всесвітнього дня здоров’я була обрана гіпертонія.

Девіз цього дня – слідкуйте за своїм кров’яним тиском!

Олексій БОМБЕЛА

До списку новин