загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Анемію можуть викликати кровотечі у шлунково-кишковому тракті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Блідість, постійна втома, головокружіння, пасивність — такі симптоми можуть сигналізувати про звичайне весняне недомагання, пов’язане з затяжною зимою, або ж свідчити про більш серйозні хвороби. Однією з таких є анемія, яку в народі називають недокрів’ям. Детальніше про цю недугу «Відомостям» розповіла завідувачка відділення гематології Волинської обласної лікарні Оксана Богдан.

Почнемо з того, що анемією називають групу захворювань, повязану зі зниженим рівнем гемоглобіну в еритроцитах, — розповідає Оксана Михайлівна. — Гемоглобінце сполука заліза з білком, яка захоплює молекули кисню та переносить їх до всіх органів і тканин. Якщо його рівень низький, то знижується й постачання організму киснем. Саме через його нестачу виникає головокружіння, в’ялість, м’язи рук і ніг не можуть нормально працювати, з’являється задишка. Проте варто зазначити, що ці симптоми, а також блідість обличчя проявляються тоді, коли показник гемоглобіну вже доволі низький, тобто анемія розвивається не за один місяць. Щоб виявити її вчасно, треба хоча б раз у рік робити аналіз крові на гемоглобін. Зауважте, анемії є кількох видів, які, попри практично однакову симптоматику, мають різні причини та потребують різного лікування.

Відомо, що найпоширенішою є залізодефіцитна анемія. Чому організму раптом починає не вистачати заліза для утворення гемоглобіну?

— Передусім це пов’язано з крововтратами: навіть незначні, проте регулярні кровотечі з часом вимивають із організму запаси заліза. Часто до анемії призводять кровотечі у шлунково-кишковому тракті, пов’язані з різними пухлинами, в тому числі й злоякісними. Тому при підозрі на анемію повністю обстежуємо шлунково-кишковий тракт на предмет онкологічних захворювань. Але не варто відкидати і звичайних носових кровотеч, які виникають або ж у зв’язку з якимись проблемами судин у носі, викривленням перегородки, або ж при підвищеному артеріальному тиску. Ніби й невеликі кровотечі, але якщо вони часті, то залізо просто не встигає компенсуватися.

До залізодефіцитної анемії може призвести також нераціональне харчування, коли цей мікроелемент не надходить до організму в необхідній кількості. Це притаманно прихильникам вегетаріанства, котрі, відмовившись від м’яса, не піклуються, щоб у раціоні з’явилися його замінники.

Залізодефіцитні анемії можуть розвиватися навіть роками, оскільки дефіцит наростає поступово. В організмі є депо заліза, де утворюються його запаси. Тож при кровотечі й інших факторах, що зумовлюють недугу, він починає брати залізо звідти, і коли воно вичерпується навіть там, то розвивається анемія. Проте при повноцінному обстеженні гематологи можуть виявити прихований дефіцит заліза, навіть коли показники гемоглобіну ще в нормі.

— Як лікують такі анемії?

— Коли підтверджено залізодефіцитну анемію, потрібно встановити її причину та боротися саме з нею. Скажімо, якщо до недокрів’я призвели носові кровотечі, викликані зміщенням перегородки, то треба пролікувати це, і все стане на свої місця. Для поповнення запасів заліза призначають лікування препаратами, які містять цей мікроелемент. Зважаючи на те, що потрібно заповнити депо заліза, приймати їх необхідно не один місяць. Для більшої ефективності лікувального процесу рекомендуємо вживати продукти з підвищеним вмістом заліза: яловичину і телятину, морську рибу, бобові, гречку, гранати. В народі часто кажуть їсти більше печінки, але насправді залізо з цього продукту засвоюється дуже погано. Також варто пам’ятати про міру, бо організм усе одно не засвоїть велику кількість мікроелементів.

— Але недокрів’я не завжди пов’язане з нестачею заліза. Які ще є види цієї недуги?

— Дуже рідко трапляються В12-дефіцитні анемії. Вони виникають, коли організм через відсутність у шлунку певних речовин не засвоює вітамін В12. У такому разі хворим його вводять безпосередньо в кров. Спочатку ін’єкції роблять щодня, а потім вони необхідні лише раз на місяць.

При підвищеному руйнуванні еритроцитів виникають гемолітичні анемії. Вони навіть можуть передаватися спадково. Червоні кров’яні тільця руйнуються в селезінці, тому, щоб позбутися такої анемії, цей орган просто видаляють: еритроцити не мають де руйнуватись, і людина стає здоровою. Також вирізняють й інші види анемій.

До списку новин