загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи існує зв’язок між вживанням аспірину та захворюваннями очей?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мільйони людей похилого віку приймають невеликі дози аспірину, щоб запобігти інфаркту або інсульту, тому два нових дослідження припускають, що довгострокове регулярне вживання аспірину може збільшити ризик розвитку захворювання очей, яке призводить до втрати зору.

Дослідники виявили, що ті, хто вживали аспірин один або кілька разів на тиждень протягом попереднього  року, мають вдвічі більші шанси захворіти  "мокрою" формою  вікової макулярної дегенерації (ВМД). Це захворювання, яке пошкоджує сітківку, є головною причиною сліпоти у людей похилого віку.  Спостереження, що проводилося над 2,389 австралійцями похилого віку протягом 15-річного терміну, було опубліковане у випуску «JAMA  Internal Medicine» минулого місяця.

Наступне дослідження, опубліковане в випуску «JAMA» у грудні, також виявило зв'язок між вживання аспірину та ВМД. Протягом 20-річних спостережень над 4,926  жителями Вісконсіну віком від 43 до 86 років, науковці виявили, що люди, які вживали аспірин протягом 10 років, мали вдвічі більші шанси захворіти «мокрим» ВМД.

 

Слідкуйте за ...

Але загальна кількість людей, що постраждали, була досить невеликою - лише 63 з 257-ми  австралійців, які приймали аспірин,  захворіли на мокрий ВМД. Оскільки ризик отримати серцево-судинні захворювання набагато вищий, ніж осліпнути, то і окулісти, і кардіологи погоджуються з тим, що припиняти прийом аспірину на підставі таких свідчень без консультації зі своїм лікарем не варто.

Користь аспірину для профілактики повторного інфаркту чи інсульту безсумнівна, стверджує Санджей Каул, доктор медичних наук , лікар-кардіолог медичного центру “Cedars-Sinai Medical Center”, який виступив співавтором коментарів стосовно австралійського дослідження. «Нові докази є не досить надійними, щоб обмежити вживання аспірину на даний момент»,  - каже він.

«Це правда, що людям притаманно більш боятися сліпоти, ніж серцевого нападу або інсульту», - говорить професор офтальмології  Медичного університету Вісконсіна і головний автор дослідження Барбара Кляйн.

Пол Мітчелл, професор клінічної офтальмології в Університеті Сіднея, який допоміг провести австралійське дослідження, зазначає, що дані показали  "невелике збільшення" імовірності розвитку мокрого ВМД, але цього недостатньо для визначення причинно-наслідкового зв'язку.

Це дослідження також не визначає дозу аспірину, яку кожна людина вживала, хоча в Австралії стандартна доза  - 150 мг. В США  люди зазвичай щодня приймають для профілактики захворювань серця пігулки по 81 мг.

Мокрий ВДМ бере свою назву від незвичайного розростання крихітних кровоносних судин в задній частині ока, що провокує витік крові та рідини, пошкоджуючи сітківку і викликаючи потьмарення у зоровому полі. Це набагато менш поширене захворювання, ніж "суха" форма (викликана деградацією тканин), але є більш серйозною, оскільки швидко прогресує і зумовлює втрату зору.

«Нові ін’єкційні препарати вже довели свою ефективність щодо припинення розростання кровоносних судин та зупинки розвитку хвороби»,- стверджує доктор наук, хірург сітківки ока в " Wills Eye Institute" в Філадельфії, Річард С Кайзер. «І хоча лікарі вже давно допускали відносну безпеку аспірину, з'являється все більше доказів, що можуть бути значні побічні ефекти», - каже він.

«Це, звичайно, змушує нас задуматись про те, чи маємо ми у розпорядженні всі необхідні дані про аспірин та його вплив на розвиток макулярної дегенерації",  - зазначив Річард С Кайзер.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин