загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

5 порад для створення безпечної та ефективної програми занять спортом для літніх

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незважаючи на те, що пенсіонери побоюються тренувань, оскільки бояться отримати травми, слід сфокусувати їхню увагу на тому факті, що користь від фізичних вправ  для здоров'я перевищує ризик травмування. Ходьба вважається одним з найкращих видів фізичної активності, оскільки вона безпечна, дешева і легка.

Фізична активність дуже важлива для підтримання здоров'я загалом і для покращення якості життя кожної людини, а особливо пенсіонерів. Пенсіонери, які багато ходять, зазвичай виглядають молодше, сплять краще та рідше відвідують лікаря. Ходьба тривалістю від 30 до 60 хвилин від чотирьох до шести разів на тиждень допоможе полегшити симптоми остеоартриту і знизити ризик остеопорозу, хвороб серця, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, ожиріння.

Ходьба - найкращий та найдоступніший вид спорту для пенсіонерів. На жаль, проблеми зі стопами можуть перешкоджати пенсіонерам займатися ходьбою.

Дотримуйтеся наступних порад, щоб уникнути проблем зі стопами при ходьбі:

1.Вибирайте зручне взуття.

Переконайтеся, що взуття підтримує стопуі згинається лише в  місці пальців ніг. Воно також повинне бути стабільним при повертанні ноги з боку в бік. Якщо підошва легко скручується або її легко зігнути - вона надто гнучка і не підходить людям похилого віку для занять спорту. Мусить бути достатньо простору для пальців, однак взуття повинно бути достатньо комфортним для того, щоб запобігти зісковзуванню п'яти.

2. Купуйте взуття в другій половині дня.

Ноги можуть суттєво набрякати протягом дня, тому краще підбирати собі взуття саме в другій половині дня. Винятком з цього правила буде ситуація, коли ви займаєтеся ходьбою зранку. Переконайтеся, що в магазині вашу ногу обміряють, щоб отримати правильний розмір. З часом розмір ноги міняється. Переважна більшість стоп подовжується і ширшає з часом, відповідно потребуючи і більший розмір взуття. Не думайте, що у Вас завжди буде один і той же розмір взуття.

3. Починайте збільшувати фізичне навантаження повільно, з помірним темпом.

Спробуйте спочатку коротку прогулянку тривалістю 15 хвилин і поступово збільшуйте цей час кожного дня.

4. Якщо ви не займалися ходьбою раніше, починайте на рівній, м'якій місцевості.

Найкраща поверхня для ходьби - рівна, ґрунтова стежка. Не переключайтесь відразу на підйоми та спуски, допоки не станете витривалішими.

5. Розімніться перед прогулянкою.

Обережне розтягування перед і після ходьби поліпшує кровообіг і попереджає травми. Але не розтягуйтесь понад міру. Якщо ви раніше не робили вправи на розтягування, то будьте обережні, щоб не перестаратися. Це може призвести до травмування.

6. Уникайте прогулянок у похмуру погоду.

Холод та сирість робить поверхню слизькою і жорсткою, а також знижує видимість. М'язи перенапружуються, ноги німіють, збільшується ймовірність травм.

7. Огляньте ваші ноги після прогулянки.

Огляньте місця подразнень, червоні плями, мозолі та місця набряків. Самолікування може перетворити невеликі проблеми у великі. Якщо проблема повторюється й надалі, проконсультуйтеся з лікарем-ортопедом, який спеціалізується на лікуванні захворювань стоп .

8. Уникайте бавовняних шкарпеток.

Білі бавовняні шкарпетки, які вам рекомендували носити всі ці роки, не підходять для занять ходьбою. Синтетичні або вовняні шкарпетки краще вбирають вологу ваших ніг під час ходьби. Це зменшує імовірність виникнення грибкових захворювань, небажаного тертя або формування мозолів.

9. Ходіть в добре освітлених місцях.

Чим темніша стежка або дорога, тим складніше щось помітити і тим більша можливість забитися, впасти або підвернути щиколотку.

10. Не займайтеся ходьбою, якщо відчуваєте біль.

Як тільки ви помітите, що нога не в порядку - зупиніться. Якщо ви й надалі йтимете з травмою - ускладните проблему. Якщо ви відчуваєте, що потрібно продовжувати виконувати фізичні вправи, спробуйте використати велотренажер, але забезпечте нозі найменше фізичне навантаження. Якщо кілька днів відпочинку не вирішать проблему - проконсультуйтеся з лікарем-ортопедом.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин