загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вчені знайшли шлях для вирощування штучної печінки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили десятки хімічних сполук, які допомагають клітинам печінки нормально функціонувати і рости в лабораторних умовах. А це означає, що у мільйонів людей, які страждають серйозними захворюваннями печінки, у тому числі і гепатитом С, з'явився шанс отримати нову печінку і одужати.

Для експерименту інженер МIТ Санджіта Бхатіа (Sangeeta Bhatia) розробила спосіб тимчасової підтримки нормальної роботи клітин печінки в лабораторії за допомогою приміщення їх в шари клітин мишачих фібробластів (клітин сполучної тканини організму). Це дало вченим час на дослідження клітин і вивчення того, як вони реагують на більш ніж 12 тис. хімічних сполук. Після перевірки тисяч клітин печінки від восьми різних донорів вчені визначили 12 сполук, які прискорюють поділ клітин і допомагають печінці нормально функціонувати: синтезувати білок і жовч, проводити інтоксикацію організму, підтримувати енергетичний обмін.

Команда під керівництвом Бхатіа здійснила прогрес у вирішенні ще однієї проблеми, пов'язаної з пересадкою печінки: вона з'ясувала, як змусити організм реципієнта виростити кровоносні судини, які будуть постачати донорську печінку кров'ю і поживними речовинами. Якщо попередньо впровадити в печінкову тканину ендотеліальні клітини (клітини вистилають внутрішню поверхню кровоносних судин), то вони будуть активно будувати кровоносні судини. Для досягнення цього результату була розроблена нова система, яка дозволяє створювати 3D-модель тканини і точно контролювати розміщення різних типів клітин в тканині.

Печінка - найважливіший орган нашого організму. Вирощування штучної печінки для подальшої пересадки - завдання, що вимагає якнайшвидшого вирішення, адже це врятує життя мільйонам людей по всьому світу.

До списку новин