загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Залишайтесь у хорошій розумовій формі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хороша пам'ять до глибокої старості - річ бажана всіма. Залишайтеся відкритими для всього нового і продовжуйте стимулювати себе до різнобічного розвитку.

Мозок в процесі життя зазнає постійних змін. Відбувається безперервне утворення нових зв‘язків між окремими нервовими клітинами, засвоюються нові знання, наново визначається структура наявної інформації. З віком, згідно з тенденцією, зменшується пластичність мозку, тобто здатність створювати нові зв'язки. Це може позначатися на ефективності пам'яті.

Стареча забудькуватість вважається, до певної міри, нормою. “Щоправда, з віком зниження розумових здібностей та пам'яті не є обов'язковою”, - пояснює  Лутц Фрьоліх, професор з центрального інституту духовного здоров'я в Мангеймі. Сімдесятирічна людина може мати навіть більш працездатний мозок, ніж тридцятилітня. Секрет в тому, що потрібно постійно кидати нові виклики нашому розумовому апаратові, задля утворення нових зв'язків між нервовими клітинами.

 

Залишайтеся активними: фізично, духовно, соціально

Що є викликом для мозку? Це коли він щось вивчає, сприймає нове і опрацьовує. У якості таких нових завдань може бути іноземна мова, або навчання грі на інструменті, або якісь переживання під час поїздки. При цьому кожного разу утворюються нові зв‘язки між нервовими клітинами. «Вирішальним є здорове та активне життя»,- говорить Фрьоліх. Ось кілька порад, щоб до старості бути в добрій пам'яті і при розумі:

1. Здорове харчування

Розуму потрібно харчуватися, в буквальному розумінні. Існує думка, що здорове харчування зупиняє старіння мозку. При цьому особливо важливими є, насамперед, вітаміни  та жирні кислоти Омега 3, які перед усім зустрічаються у рибі.

2. Рух заради пам‘яті

Спорт також  позитивно впливає на стан мозку. «Спортивна діяльність підсилює ріст нервових клітин», - говорить др. Хартмут Лефельд з клініки психіатрії та психотерапії Нюрнбергу. Сприятливими при цьому  є, насамперед, види спорту на витривалість. Рух забезпечує не лише краще кровопостачання мозку, але й позитивно відображається на відновленні нервових клітин - принаймні на це вказують результати досліджень.

3. Соціальні контакти

Мабуть ніщо так не пожвавлює розумову діяльність як контакти і жвавий обмін інформацією з іншими людьми. «Наш мозок створений для дискусії. - говорить Лефельд. - При цьому навіть проста розмова вже є тренінгом для розуму». Ідіть і зустрічайтеся з друзями та знайомими, або знаходьте нові знайомства.  Це зберігатиме ваш розум молодим.

4. Тренування для мозку

Кросворди для багатьох є улюбленим засобом для тренування сірої речовини. Хоча фактична користь є, імовірніше за все, невеликою. Власне, слід знайти правильне слово та активувати знання. На думку Фрьоліха, це не сприяє утворенню нових зв'язків. Кращим засобом для тренування мозку може бути судоку: цифрові головоломки тренують такі здібності, як логічні навички дедукції. Для того, щоб зберегти розумове здоров'я, рекомендується різнобічна стимуляція. Таким чином будуть задіяні якомога більше областей мозку.

Зрештою, тренувати пам'ять можна кожен день, наприклад під час відвідин магазину. Напишіть собі список для покупок, але подивіться на нього лише раз. Далі у супермаркеті спробуйте пригадати товари зі списку і швиденько перевірте перед тим, як ви дійдете до каси, чи все лежить у  возику.

5. Заняття з задоволенням

Що корисного ви можете робити для хорошої пам‘яті? «Знайдіть собі якесь заняття,  яке приносить вам радість», - радить Лерфельд. Ви вступите в шаховий клуб, чи підете в музей, чи будете вирішувати завдання для тренування мозку, або гратимете у карти з внуками - все залежить від вас. Найголовніше те, що ви дасте вашому мозкові стимул, якого він так потребує.

Забудькуватість: чи слід обстежитися у лікаря?

Те, що люди постійно щось забувають - до певної міри нормально, незалежно від віку. Але коли ж все-таки слід  іти на обстеження до лікаря через прогалини у пам'яті? Контроль з боку сімейного лікаря - раціональне рішення у випадку, коли інші скаржаться, що ви стали останнім часом забудькуватими або коли ви самі висловлюєте занепокоєння з цього приводу. Сімейний лікар направляє пацієнтів до невропатолога, психіатра для обстеження пам'яті та детальнішого дослідження. Спеціалісти спробують з'ясувати причини, чому так сталося. «Стрес, брак сну або хвороби  можуть зашкодити розумовим здібностям»,- каже Лефельд, який очолює дослідження пам'яті у клініці Нюрнберга. Якщо проблема буде виявлена  лікарями, то її будуть лікувати в призначеній терапії.

Чи можна запобігти слабоумству?

Поняття слабоумства включає різноманітні хвороби, серед яких найчастіше зустрічається хвороба Альцгеймера. Всі лікарі, які лікують хворобу Альцгеймера одностайні у тому, що нервові клітини в мозку руйнуються поступово, що супроводжується втратою розумових здібностей. Чи розумові заняття можуть зменшити ризик захворювання деменцією є  питанням спірним. За ствердженнями спеціалістів, ризик розвитку деменції знижується за умови, якщо тренінги розпочнуться, коли людина ще здорова.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин