загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стреси в дитинстві – причина раннього старіння

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У сучасному житті стрес є незмінним супутником життя людини. Від впливу стресу не застрахований ніхто - незалежно від місця проживання, статі, віку та інтелектуального розвитку. Подразниками, що сприяють розвитку стресу, можуть бути явища психічного, фізичного, хімічного і будь-якого іншого походження. Важливою особливістю стресу у людини є його емоційна складова.

Короткочасний стрес в цілому є позитивним явищем, оскільки сприяє активації резервних можливостей, навчає, забезпечує прогрес і еволюцію. Тобто стрес, в розумних межах, необхідний організму для його розвитку. Хронічні стреси призводять до того, що резервні можливості організму виснажуються, виникають різні відхилення і порушення, результатом чого стають пошкодження та руйнування клітин, збої в роботі внутрішніх органів і систем людського організму. Найбільш згубний вплив хронічний стрес має на дітей.

Американські  вчені провели дослідження, в ході якого було встановлено, що сильні стреси та фобії в ранньому дитинстві впливають на стан здоров‘я і можуть стати причиною передчасного старіння організму в майбутньому. Дослідники «звинувачують» у цьому, в першу чергу, психологічний стрес, який здатний вкорочувати теломери (кінцеві відрізки хромосом, які  стоять на захисті генетичної інформації від деформацій під час поділу клітини) і запускати процес клітинного старіння.

Ці ознаки старіння можуть «зберігатися» в ДНК впродовж тривалого часу. Саме з стресових розладів у дитинстві, за словами науковців, якраз і починається «програма» старіння організму і вкорочення тривалості життя людини.

Укорочені теломерні зони істотно підвищують ризик розвитку важких захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, онкологія та нейродегенеративні порушення, особливо в зрілому віці.

Тому так важливо знати про небезпеку, пов'язану зі стресом, вести здоровий спосіб життя, захищати себе і своїх дітей від факторів, здатних викликати хронічний стрес, і дарувати оточуючим якомога більше позитивних емоцій протягом життя. 

 Дана Суліменко,

спеціальний кореспондент ВАП

До списку новин