загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кінець видаленню нерва: зуби будуть відновлюватися самі собою

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

"Чи можуть дні видалення зубного нерва, яке десятиліттями було символом самого болісного типу малих операцій, нарешті, бути зліченими?", - задається питанням Шерлі Венг в статті в The Wall Street Journal.

"Вчені просунулися в лікуванні карієсу і сподіваються, що їм вдасться відновити тканини зуба і уникнути болючої процедури. Ряд нових випробувань на тваринах показав, що процедури, пов'язані зі стовбуровими клітинами, здається, сприяють відновленню вкрай важливою живої тканини зуба - пульпи", - йдеться в статті.

"У США у половини дітей до 15 років з'являється карієс хоча б в одному зубі, і чверть дорослих старше 65 років втрачають всі зуби", - наводить видання дані Центрів з контролю і профілактики захворювань США.

"Дослідники від Південної Кореї і Японії до США і Великобританії працювали над тим, щоб стовбурові клітини почали регенерувати пульпу. Процес усе ще перебуває на ранніх етапах розробки, але в разі успіху він може означати скорочення або навіть усунення необхідності хворобливого видалення зубного нерва", - пише автор.

"Вся концепція регенерації пульпи полягає в тому, щоб спробувати зберегти зуб живим ... Це означає, що природні механізми захисту зуба будуть зберігатися", - говорить фахівець з біології ротової порожнини, професор Бірмінгемського університету (Великобританія) Тоні Сміт.

Деякі вчені зосередилися на вирощуванні повністю нових зубів. Більшість намагається виростити нову здорову пульпу всередині твердої оболонки зубної емалі, або стимулюючи зростання стовбурових клітин, або краще контролюючи запалення, викликаного інфекцією, зазначає видання.

Деякі складнощі з вирощуванням нових зубів становить генерування не тільки потрібної тканини, але і правильної її структури, а також питання, як помістити новий зуб або нову пульпу в роті, вважає Рена Д'Суза, професор біомедицини зі стоматологічного коледжу Бейлора (Техаський університет, США ).

"Вона та її колеги зосередилися на регенерації пульпи за допомогою гідрогелю, що містить малий білок. Желатиноподобна субстанція вводиться в зуб і служить основою, на якій ростуть клітини, кровоносні судини і нерви пульпи", - передає автор статті.

Інший підхід полягає в тому, щоб витягти пульпу з зуба і виділити стовбурові клітини, а потім пересадити стовбурові клітини з молекулами, стимулюючими їх зростання, в ту ж порожнину зуба. Результати дослідження на зубах собак, опубліковані минулого місяця японськими дослідниками, показали, що цей метод, здається, ефективний.

"За оцінками Д'Суза, клінічні випробування на людях методу з гідрогелем почнуться не пізніше, ніж через два-три роки, і він стане застосовуватися при лікуванні зубів через п'ять років", - йдеться в статті.

"Прогрес регенерації інших типів зубної тканини може також означати, що коли-небудь прийде кінець пломбуванню зубів", - припускає Шерлі Венг.

До списку новин