загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дослідження: Старший вік - щастю не перешкода

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нові дослідження показують: не лише «молоді пенсіонери», але й багато людей у віці старше 80 років розглядають себе і своє життя з позитивного боку.

Старіння  - не для боягузів. Так вважає акторка Мае Вест. Але вік, очевидно, також не є юдоллю печалі.  Власне, велика кількість досліджень свідчить, що переважна більшість людей є щасливою і у старшому віці. «Можна констатувати: типова сімдесятилітня людина, або навіть вісімдесятилітня, має однаковий рівень задоволення життям, як і типова людина у віці 45 років», - говорить Деніс Гершторф, психолог берлінського університету імені Гумбольдта.

Навіть дуже старі люди задоволені та радіють життю

Тим часом у Німеччині налічується близько 13 000 людей, які мають 100 і навіть більше років. Протягом десятиліття їх число з 6000 збільшилося більш ніж удвічі.

Гайдельбергзькі науковці у своєму нещодавньому авторитетному дослідженні дійшли висновку, що три четверті людей літнього віку хотіли б жити й далі. У порівнянні з минулими поколіннями вони є більш незалежні як духовно, так і фізично.

Також одне з значних австралійських вікових досліджень, в ході якого було опитано більш ніж 1200 людей вікової категорій від 65 до 103 років, які в той момент доживали свої останні роки, виявило подібну тенденцію. Спільно з канадськими та австралійськими науковцями берлінські психологи університету Гумбольдта нещодавно підвели підсумки цих довгострокових досліджень. Згідно з результатами, у старшому віці хвороби самі по собі, зниження пам'яті або довготривала самотність мало впливають на рівень задоволення від життя.

Після ударів долі: Задоволення від життя відновлюється

«Втрата партнера або інші травмуючі події, звісно, не проходять непомітно, але задоволення життям частіше за все знову повертається», - говорить дослідник Деніс Гершторф. Лише на порозі смерті вміння окремих осіб адаптуватися, як здається, вичерпується: розумові здібності як і задоволеність від життя значно знижуються.

Позитивний погляд щодо самого себе часто все ж залишається дивовижно стабільним. В іншому берлінському віковому дослідженні під керівництвом професійних геронтологів лікарні дані про рівень вдоволеності життям збирають вже протягом довгого часу у 1600 літніх людей та сортують. «І отримані результати доволі подібні», - стверджує Гершторф.

Важливо: Самостійне життя до глибокої старості

Подальші ознаки щасливого старіння науковці досліджують в так званих соціально-економічних групах. Уже 30 років в масштабах усієї німецької федерації проводяться щорічні опитування людей похилого віку в домашніх господарствах (на даний момент їхня кількість сягає 10000 одиниць). «Тут ми зазначаємо, що існує безліч різноманітних показників», - говорить Герштоф. Такі аспекти як особистість, освіта, рівень життя і також впевненість у спроможності контролювати своє власне життя відіграють важливу роль у відчутті задоволеності життям. Фізичне і психічне здоров'я, звичайно, також.

Третьою важливою складовою, означеною вченими, є оточення, у якому люди старіють. «Той, про кого добре піклуються вдома, хто має у зоні досяжності лікарів, хто може отримати повноцінне харчування, є задоволенішим ніж той, хто залишив своє звичне місце існування і переїхав до притулку для престарілих», - стверджує Гершторф.

На даний момент у  одному з досліджень літніх подружніх пар його інститут  досліджує, на скільки сильно впливають одне на одного люди у парах у старшому віці. «Ми маємо на увазі емоційний контакт: коли справи у одного з партнерів йдуть добре, то другому партнеру також добре. Але коли партнер страждає, то це також пригнічує другого партнера», - говорить Гершторф. Як відомо з досвіду  подібних «негативних спіралей», особливо це актуально серед сімейних пар, які доглядають одне за одним.

Домашні тварини: Собаки та коти - це значна підтримка

Домашні тварини мають очевидний неймовірно позитивний ефект. Соціальний психолог з Гумбольдтського університету Урсула Хесс і її колега Енн Спрінгер з Потсдамського університету нещодавно досліджували больовий поріг у жінок, які тримають домашніх тварин.

У ході дослідження учасникам потрібно було занурити руку в крижану воду.

Учасники, які мали при собі собаку чи кішку, показали менший рівень стресу і витримали значно довше. Завдяки цій позитивній підтримуючій функції, Гесс рекомендує людям у притулку для престарілих залишати при собі своїх домашніх тварин: «Багато тварин, такі як собаки і коти, є дуже чуйними».

Переклад з німецької.Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин