загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що насправді називається детоксикацією?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Детоксикуючі дієти є популярними, однак чи є вони здоровими? Ми запитали про це у двох експертів з харчування

Деякі ідеї детоксикуючої дієти звучать логічно. Регулярна очистка організму, звільнення від шкідливих речовин, від так званих шлаків, які ми отримуємо щодня через нездорове харчування, може бути раціональним. Так чи ні?

Детоксикуючі дієти користуються у будь-якому випадку великою популярністю. Вони існують в численних формах. Детоксикація є, наприклад, важливим елементом багатьох важливих курсів лікування: як дієт, так і класичного голодування, згідно з думкою німецького лікаря Отто Бухінгера. Він впевнений, що детоксикація активізує самозцілюючі сили організму.

Програми можуть виглядати досить різноманітно. Згідно з однією, наприклад, все відбувається таким чином: потрібно відмовитися від вживання «твердих» продуктів харчування на певний час, слід приймати лише рідку їжу, для того, щоб кишечник «промити», а тіло «дезінфікувати».

Так що таке, власне, детоксикація?

Що конкретно розуміють під шлаками?

Поняття «шлак» походить з індустріальної термінології. Шлаками там позначають відходи від процесів горіння, які утворюється на внутрішніх стінках доменних печей. Для того, щоб утримувати пристрої у робочому стані, потрібно шлак регулярно видаляти.

Цей принцип, щоправда, не так просто перенести на людей. «Людський організм - не димар», - стверджує Анжела Клаузен, дієтолог з спілки захисту прав споживачів федеральної району Північного Рейн-Вестфалія. Наш шлунок - це динамічна система: м'язи постійно тримають його в русі, працюючи, він продукує  травний сік, який перетравлює компоненти їжі.

Шлаки і подібні елементи, згідно сучасних наукових результатів, при цьому не залишаються. «У здоровому людському тілі немає накопичень шлаків та відкладень залишків продуктів обміну», - повідомляє німецька спілка з харчування (НСХ), висловлюючи свою точку зору щодо цієї теми. Тому, власне кажучи, не потрібно регулярно очищати кишечник від шлаків.

Детоксикуючі дієти: Користь від застосування науково не доведена

Попри це багато людей впевнені в існуванні оздоровчого ефекту детоксикуючих дієт, дотримуються регулярного голодування, щоб зменшити хронічні симптоми захворювань, стверджують, що почуваються після цього фізично і духовно «чистішими», відпочилими і повними енергії. А може це всього лише уява?

«Багато позитивних результатів від голодування чи мало - ще недостатньо доведено», - пояснює Антьє Галь, дієтолог НСХ. -Позитивний досвід від голодування може полягати в мотивації задуматися над своїм харчуванням та почати вести здоровіший спосіб життя».

Фактично курси лікування охоплюють, в ідеалі, набагато більше, ніж, скажімо, просто відмову на якийсь час від певних продуктів. Перед усім клініки пропонують загальну програму: відвідини сауни, багато руху, час для відпочинку та для того, щоб задуматись. «Лікування голодом - це нагода почути власний організм і знову розвинути відчуття власних потреб нашого тіла», - вважає дієтолог Клаузен з спілки захисту прав споживачів.

Цілісний погляд на свій організм, можливість зупинитись і обдумати власний спосіб життя - ось, можливо, пояснення позитивних результатів, які отримують люди, що дотримуються детоксикуючої дієти.

Детоксикація, голодування - це може зашкодити?

Деякі лікарі вважають, що курси детоксикації цілком шкідливі. Тому що, в залежності від програми, коли подібні дієти застосовуються неправильно, вони можуть викликати критичні розлади в людському організмі.

Дуже суворі курси лікування голодом спричиняють певний стрес для організму. Якщо споживати довгий час незначну кількість калорій і поживних речовин, то, за певних обставин, ви можете спричинити порушення кровообігу та запаморочення. У крайніх випадках це завершується нестачею мінеральних речовин. Судоми м'язів також можуть бути одним з можливих наслідків. Якщо проносні засоби або клізми використовуються без медичної необхідності, для «очищення» кишечника, то це може зашкодити його мікрофлорі. Той, хто довгий час дотримується суворого посту, ризикує, оскільки тіло починає посилено втрачати м'язеві тканини.

Складно оцінити позитивні та негативні боки лікувального голодування при подагрі та ревматизмі: відмова від певних страв може, у випадку з цими двома захворюваннями, діяти як протизапальний засіб, пояснює Клаузен. Але якщо через радикальну дієту зменшується м'язева маса, то це може погіршити симптоми. У випадку з подагрою, фази голодування можуть навіть спровокувати напади хвороби.

Важливо: Перед застосуванням детоксикуючих дієт проконсультуватися з лікарем!

Хронічно хворі люди у будь-якому випадку повинні «позбавлятися від шлаків» лише під наглядом лікаря. Гал та Клаузен одноголосно рекомендують навіть здоровим людям дотримуватись голодування лише після консультації з лікарем.

Хто приймає медикаменти, мусить знати, що голодування може впливати на дію лікарських засобів. Тому слід попередньо з'ясувати у лікаря, чи слід дозу лікарського засобу адаптувати до існуючих умов, або краще відмовитися від лікування детоксикуючою дієтою.

 

Лікування голодом: чи підходить для схуднення?

Для схуднення детоксикуючі дієти також не є однозначно ідеальними. Щоправда вони можуть допомогти скинути кілограми досить швидко. Однак суворі дієти легко викликають протилежний ефект, провокуючи в подальшому нарощування жирових відкладень.

Справа у так званому Йо-Йо ефекті: при екстремальних дієтах обмін речовин в організмі відбувається у стресовій програмі. Коли закінчується фаза голоду, організм все ще налаштований на нестачу поживних речовин, тобто зберігає зайві калорії у формі жиру. З цієї причини радикальні дієти досить рідко призводять до бажаного довгострокового успіху. Ті, хто хоче схуднути, повинні мислити далекоглядно і перебудувати своє харчування на довгий строк.

Висновок:

Регулярно звільняти тіло від шлаків немає ніякої необхідності. Однак «детоксикація» під наглядом лікаря може бути цілком резонною, щоб свідомо взяти для себе тайм-аут і покінчити з поганими звичками.

Переклад з німецької.Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин