загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Скільки коштує хвороба?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Про приватну медицину в Україні можна говорити багато, проте, на жаль, нічого хорошого. В цьому довелося двічі переконатися протягом останнього місяця.

Нещодавно знайома поскаржилася, мовляв, відвела свою 85-річну бабусю в одну з найкрутіших столичних приватних клінік, де їй виписали два види пігулок. Проте після кількох днів вживання ліків зі старенькою почали відбуватися дивні речі: вона стала агресивною і хапалася то за ножиці, то за ножа і намагалася себе або дідуся зарізати. Злякавшись, знайома знову побігла до лікарів. Ті лише розводили руками, мовляв, самі розумієте, вік поважний. Єдине, що вони рекомендували: покласти бабусю до психіатричної лікарні.

Доведена до відчаю знайома вже почала замислюватись над рекомендацією ескулапів. Адже якщо в дорогій приватній клініці їй дали таку пораду, так і треба робити, бо там працюють справжні фахівці. Але якось, сидячи з бабусею в черзі до чергового лікаря, вони розговорилися із нянечкою, яка, вислухавши їх проблему, порадила припинити вживати один із призначених препаратів. Мовляв, така реакція може бути спровокована поєднанням двох несумісних препаратів. Знайома прислухалася до порад старенької нянечки. І буквально через тиждень розум повернувся до бабусі, вона почала поводитися, як звичайна нормальна людина.

Обуренню близьких бабусі не було меж. Адже за походи до приватних лікарів вони виклали кілька тисяч гривень, за які нормальну бабусю могли б запроторити до психічної лікарні. Мабуть, цей випадок у пам’яті залишився б як виняток із правил, аби нещодавно на близькій людині не довелося переконатись у тому, що єдине, що роблять приватні лікарі: видавлюють гроші з пацієнтів.

Так жінка, в якої почав «стрибати» тиск, звернулася до терапевта в приватну клініку. На прийомі лікар поміряв тиск, послухав її і сказав, що пацієнтка щось вигадує і трохи завищений тиск для її віку — норма. Але ж жінці лише 55 років, тому назвати її вік поважним — складно. Аргумент, що її мати померла саме з таким «невеликим» тиском, на ескулапа не справив ніякого враження. Він лише зауважив, що так буває. Натомість порадив… схуднути. І це притому, що дієтолог, з яким напередодні спілкувалася хвора, зайвої ваги в неї не виявив.

Щодо лікування, то лікар наполегливо радив… піти до кардіолога, який є в їх клініці. А ще в їх клініці є апарат УЗД , тож обов’язково варто зазирнути і до цього кабінету. Лікар нахвалював колегу-кардіолога і наполегливо намагався буквально запхати жінку на прийом. Подивившись на таке очевидне «кидалово», пацієнтка розвернулася і пішла у звичайну поліклініку, де їй безкоштовно призначили лікування.

На жаль, подібних історій можна ще багато згадати, але обурює іншенепрофесійність і зажерливість приватних лікарів. І що найгірше — довести, що в лікарні пацієнта просто «розводять на гроші», в сучасних реаліях неможливо. Так само як і довести, що там долікували до страшної хвороби.

І як це не сумно, але деякі підприємливі лікарі районних поліклінік вже теж перетворились на бізнесменів. В них свої методи заробляння грошей. Найулюбленіший – «впарити» правильні ліки. Тобто не ті, які якнайкраще допоможуть, а ті, за які потім представник фармкомпанії презентує приємний подарунок. Деякі виробники ліків стежать за іменними рецептами, що виписують ескулапи і потім за це платять їм грошові премії. Ну і, звісно ж, проведення майже потрібних аналізів. І що цікаво, більшість цих самих аналізів ну просто неможливо здати в районній лікарні, лише в платній лабораторії. Знову ситуація з винагородами повторюється.

Тож, сьогоднішні реалії доводять, що медична галузь дуже потребує реформування. Щоб пацієнти не перетворювались на клієнтів, на проблемах яких наживаються ті, хто мав би допомагати.

Ірина ПОЛІЩУК

До списку новин