загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Їжа та наука. Правда та брехня про здорові продукти харчування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У більшості випадків, коли говорять про "користь для здоров'я", мова йде лише про різноманітні навколонаукові теорії. Проблема в тому, що зараз в обігу перебуває велика кількість продуктів, які видаються за корисні для організму з погляду науки без жодного наукового обґрунтування.

Візьмемо відносно недавній приклад, коли споживчий департамент наклав заборону на використання "негативних іонів". Незважаючи на те, що багато вчених сумніваються в ефекті негативних іонів, великі виробники запустили в продаж продукти з такою функцією під виглядом наукового досягнення. Тому склалася ситуація, коли серед звичайних людей, які не читають наукову літературу, поширилася впевненість в ефективності негативно заряджених іонів.

Ферменти розщеплюються в організмі

У харчовій індустрії ще більше всього цікавого, тут просто нескінченний потік нововведень, вироблених одне за іншим. Давайте візьмемо для розбору одне з останніх віянь - так звані "ензими" або ферменти. Я маю на увазі "напої з ензимами" та інші продукти харчування, корисні для здоров'я, які зараз стали мегапопулярними в усьому світі.

Спочатку ензими - це хімічні метаз’єднання амінокислот (білкові сполуки), вони деякою мірою ефективно сприяють метаболізму. Широко відомо, що травлення і метаболізм в організмі людини відбувається за рахунок роботи ензимів - ферментів.

Ферменти є важливим компонентом для підтримки життєвої активності, тому вони є у більшості рослин і тварин. Звідси й беруть свій початок розмови: "Вживання ензимів сприяє оздоровленню" або "Ензими успішно борються зі старінням".

Давайте спробуємо виробити тверезу оцінку.

Коли білкові сполуки потрапляють всередину організму, то вони розщеплюються до амінокислот і всмоктуються стінками кишечника - саме так пояснюють на уроках біології в школі. Ензими є одним з видів білкових сполук, відповідно теж розщеплюються в шлунку, при цьому вони виробляються в необхідній кількості й у необхідній формі самим організмом, і використовуються для підтримки життєвої активності.

Якщо ферменти потрапляють у шлунок через рот, то вони розщеплюються, тому ніякого наукового обґрунтування того, що вживання ензимів ефективно впливає на здоров'я, не існує.

Не дайте себе обдурити

Створюють проблему псевдонаукові обґрунтування вчені, які надають цим обґрунтуванням науковий вигляд.

Я, як науковець, особливо хочу прояснити це питання. Я вважаю, що не можна називати науковими речі, які були зачитані в доповіді на конференції або знаходяться на стадії дослідження. Науковими мають називатися тільки ті теорії, які формуються науковим співтовариством, що заслуговуює довіри, і, пройшовши через процес захисту, публікуються.

Наприклад, візьмемо порівняльний експеримент з двома групами: одна група отримує їжу, інша - ні. Експеримент має сенс лише в тому випадку, якщо групи абсолютно нічим не відрізняються, за винятком способу харчування. Проте в реальності відтворити таку ситуацію не так просто.

Крім того, я, як професіонал у статистиці, вважаю, що в світі наукових досліджень, на жаль, існують люди, що займаються маніпуляцією статистикою і цифрами. Процес захисту доповіді покликаний виключити подібні підтасування.

Іншими словами, науковим обґрунтуванням не може бути те, що "такий-то професор такого університету заявляє про ефективність". Наукове обґрунтування у цього твердження з'явиться лише після того, як доповідь цього професора пройде через захист і буде схвалена науковим співтовариством.

Небезпека в роздуванні проблеми

Насправді існує простий спосіб, щоб відокремити наукове від ненаукового . Потрібно дивитися, роздувається початкова проблема чи ні.

Наприклад: "Невідомо, які харчові продукти використовуються для приготування їжі в інших країнах. Це небезпечно, але, прийнявши наш засіб, ви станете здорові". Такий прийом здавна застосовують маркетологи, перебільшуючи початкову проблему, для того щоб якомога краще продати свій продукт, покликаний допомогти вам позбавитися від небезпеки.

До більшості таких товарів варто ставитися, перш за все, з підозрою.

Зараз у розвинених країнах практично не існує небезпечних продуктів харчування. На відміну від минулого, коли харчові продукти потрапляли до групи ризику, в даний час ця область жорстко контролюється і ризик, за винятком звичайних харчових отруєнь в результаті потрапляння бактерій або гістамінів, вкрай малий. Контроль за харчовою галуззю в Європі знизив ймовірність виникнення ризиків до рівня менше, ніж одна мільйонна, практично досягнувши рівня в одну стомільйонну.

Під словом "небезпечний" ми розуміємо, що в 50 випадках зі 100 здоров'ю буде завдано шкоду, якщо з'їсти щось в іншій країні. Насправді ризик мізерно малий.

Тому буде розумніше не прислухатися до рекламних заяв, що попереджають про небезпеку для того, щоб продати свій продукт.

До списку новин