загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Психотерапевт розповіла, як боротися з осінньою депресією

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дні стають усе холоднішими, сірішими, мокрішими… Вечори усе довшими, темнішими, безнадійнішими. І усе частіше з’являється небажання зранку «вилазити» з тепленького ліжка, щось робити, кудись йти. І друзям по телефону жаліємося, що нам сумно, нудно і якось апатично. Простіше – у нас «осіння депресія». Чи існує вона насправді, і як побороти цей неприємний стан?

Про це розпитуємо у психотерапевта Русани Остапович.

- Невже осінь винна у нашому поганому, часом пригніченому настрої? Що означає «осіння депресія»? Які її ознаки?

-  Думаю, що сама осінь тут зовсім ні до чого, і вона навіть не здогадується про свій статус найдепресивнішої пори року. Якби ви жили по той бік екватора, то здивувалися б, яка там весела осінь. Звичайно, що є різні біоритми, як у природи, так і у кожної людини – саме вони впливають на таке явище, як «осіння депресія». Перш за все на фізіологічному рівні раптове зменшення дози Сонця впливає на людину дещо пригнічуюче. Коли дощить і навколо сіро, то чого можна очікувати від власних думок? Ознаками такої депресії, як і будь-якої іншої, є апатія, дратівливість, бажання безпричинно плакати, сонливість, не бажання будь-що робити чи жити.

- Які люди найбільш схильні до такої сезонної хандри?

- Звісно, що є люди з підвищеним ризиком "підхопити" депресію восени. Це люди, які полюбляють жалітися на життя, які працюють від дзвінка до дзвінка, люди, які вживають психотропні речовини, алкоголь. Це також самотні люди і люди, які є закритими - тримають в собі усе, не діляться ні з ким, нещасні люди, люди, які живуть і роблять щось із примусу. Цей список можна продовжувати, але я думаю, що у нашому місті переважна кількість франківців - щасливі, тож «щеплені» від депресії!

- А діти можуть «хворіти» депресією?

- Дитяча депресія рідко коли залежить від пори року, частіше від «погоди» у сім’ї. Осінь для дитини - це кольорові купи листя, в яке можна стрибати, це калюжі, від яких стільки бризок, це повне небо птахів і такі любимі парасольки. Дощить - значить можна дивитись мультики, чи переодягти кота в одежу молодших братиків чи сестричок. Осінь - це весело! Але якщо у сім’ї постійні сварки, непорозуміння, чи сім’я неповна, неблагополучна, то у дитини може розвинутися депресія. Але у таких випадках обов’язково потрібно звернутися до спеціаліста, бо подальше депресування дитини може призвести до великих психологічних проблем в дорослому віці.

- Наскільки небезпечний цей стан і чи може він бути причиною самогубства

- Якщо вам погано з самого ранку, як тільки ви прокинулися, то раджу  звернутися до психотерапевта. І краще  не зволікати, бо чим далі затягується депресія, тим важче позбутися її без ліків. Щодо самогубства, тут справа не лише в депресії, а й у багатьох чинниках, таких як – психічний склад особистості, оточення людини, стресові ситуації, мотивація. Можливо, що депресія може виявитися останньою краплею в чаші терпіння...

- Чи можливо, що для когось і корисним є такий стан?

Для мене депресія стала ресурсним  фактором, після того як я «познайомилася»  з нею поближче. Такий стан пробуджує  натхнення. Коли дозволити собі подепресувати  свідомо, керувати цим процесом, то результати просто вражаючі!!! Людина не робот і не може постійно бути в тонусі, радіти чи веселитися. Депресія – це своєрідна зупинка, відпочинок від виру емоцій і фізичних надзусиль, які частенько падають на наші плечі.

- Як рятуватися від депресії?

Перш за все це внутрішнє зусилля  над собою. Людина, яка позитивно  мислить, має менше шансів бути «з’їденою» депресією. Людина, яка має сенс у житті, працює на улюбленій роботі, має друзів, займається спортом, не боїться побути наодинці з собою – не депресує, або депресує за потреби )).

Коли на вас все-таки напала хандра – перш за все позаймайтеся спортом, виїдьте на природу, подивіться кілька комедій підряд, зробіть щось таке, чого не робили до цього часу, наприклад – відвідайте гурток танців, намалюйте картину, пофліртуйте чи познайомтесь з кимось, сходіть на диско, потрапте на майстер-клас з хенд-мейду, або пройдіть тренінг (їх зараз безліч), поїдьте погуляти у інше місто. У процесі таких простих дій поступово з’являється інтерес до життя і ви раптом знову оживаєте!!!

- Можливо, часом перевтому ми видаємо за «осінню депресію»?

Є таке поняття, як «вигорання». Його легко сплутати з депресію, а це просто неймовірне виснаження роботою. Тоді допоможе звичайний відпочинок, чи зміна діяльності на деякий час. Не варто забувати, що коли ви не даєте собі відпочивати, організм зробить це за вас – ви, найімовірніше, захворієте.

- Якщо людина уже сама не може вибратися із апатичного заглиблення, то що варто робити рідним і друзям?

Якщо бачите, що людина вже досить довго у такому стані, то найкращою допомогою буде зміна обстановки і відвідування кваліфікованого фахівця з психології. - Чи минає «осіння депресія» з кінцем осені. Чи плавно переходить у «зимову сплячку»?

Знову ж таки залежить від людини. Хоча, хто сказав, що «зимова сплячка» це погано? Ведмеді навіть народжують під час зимової сплячки, не відчуваючи ніякого дискомфорту)).

- Що порадити тим «щасливцям», які ще не спійманні осінньою депресією. Чи можливо її уникнути взагалі?

Мотивуйте себе самі! Шукайте у сірості кольорові плями, одягайтеся яскраво, вигадуйте, згадайте, як були дітьми і живіть з широко розплющеними очима.

Ольга Андріяшко

До списку новин