загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чим загрожує негативне мислення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Наймасштабніше у Великій Британії інтернет-тестування на рівень стресу, проведене Британською лабораторією ВВС разом з Університетом Ліверпуля, показало, що найточнішим провісником поширених у країні психологічних проблем є звичка зациклюватись на негативних думках.

Рефлексія, або роздуми про своє життя, – це зазвичай добре, якщо в міру, кажуть психологи. Але часом рефлексія дає збій, і наші думки застрягають у циклі повторення, знову і знову прокручуючись у голові. Це може перерости у серйозну проблему.

Учасники тестування:

  • Усього 32 827 осіб;
  • з них 12 677 чоловіків і 20 165 жінок;
  • представники 172 країн;
  • вік від 18 до 85 років;
  • середній вік – 39 років;
  • більшість працює повний робочий день;
  • більшість має постійного партнера.

Джерело: Британська лабораторія ВВС

Спеціалісти давно визнають, що негативне мислення і самозвинувачення можуть спричинювати депресію та тривожність – дві найпоширеніші психологічні проблеми у Великій Британії, за даними Фундації психічного здоров’я (Mental Health Foundation).

Але нове дослідження продемонструвало всю потенційну вагомість впливу такого мислення на психічний стан людини.

Результати цього революційного дослідження, опубліковані у Клацнути журналі PLOS ONE, вказують, що надмірні роздуми про негативні події є найточнішим провісником депресії та тривожності; також від них залежить рівень стресу, який відчуває людина. Дослідження навіть дозволяє припустити, що психологічна реакція людини є важливішою, ніж власне події, які з нею сталися.

В інтернет-тестуванні на тему стресу, розробленому Британською лабораторією ВВС і психологами з Університету Ліверпуля, взяло участь 32 827 осіб з 172 країн. Таким чином, воно виявилось наймасштабнішим з усіх подібних досліджень, що коли-небудь проводилися у Великій Британії.

"Ми з’ясували, що в тих, хто не зациклювався на поганому і не звинувачував себе у своїх проблемах, рівень депресії та тривожності набагато нижчий, навіть якщо в їхньому житті трапилось багато поганого", – каже Пітер Кіндермен, професор клінічної психології з Університету Ліверпуля, керівник дослідження.

"Негативне мислення і самозвинувачення вже й раніше визнавалися важливими факторами впливу на психічне здоров’я, – проте не такою мірою, як показало це дослідження. Стало ясно, що обидва ці фактори є прямими психологічними шляхами до депресії та тривожності".

Історія Терези

"Я починаю злитися на себе, що дозволяю негативним думкам крутитися в голові. Після стількох років, думаю, я мала б розуміти, що вони не варті хвилювань. Та все ж відчуваю, що вони постійно присутні на задньому плані і тільки й чекають, щоб прорватися вперед.

Я зверталася до лікаря за допомогою, але він лише виписав антидепресанти. Я не хотіла йти цим шляхом. Нещодавно мені запропонували психологічні консультації, але тільки раз на тиждень телефоном. У телефонному режимі нелегко встановити зв'язок з іншою людиною. Ці консультації мені не допомогли".

Людський розум – це надзвичайно складний механізм, і професіонали у психології не мають сумнівів, що немає однієї всеохопної причини депресії й тривожності. Проте деякі чинники впливають сильніше, ніж інші.

Згідно з дослідженням, травматичні життєві події, як-от насильство чи тиранія сильніших учнів у школі, є найчастішими причинами тривожності й депресії – але тільки якщо про них довго розмірковувати. Наступні за вагомістю причини: атмосфера у сім’ї, рівень прибутків і освіти. За цим слідують стосунки з близькими і соціальне прийняття.

"Однак ці причини самі по собі не призводять до депресії чи тривожності, – каже пан Кіндермен. – Шлях від них до названих психологічних проблем пролягає через ще один етап, коли людина зациклюється на негативних думках і звинувачує себе в тому, що сталося".

"Отже, розвиток проблем – це складний психологічний процес за участі механізмів мислення, а не просто раптова подія, коли людина стає жертвою хвороби і потерпає від змін у психіці", - додає він.

Як виявилось, негативне мислення шкідливіше за самозвинувачення. 50-річна Тереза (ім’я змінене) з Ессексу вже багато років бореться з постійним повторенням у голові одних і тих самих думок.

"Коли мої справи кепські, мені стає важче "відключати" негативні думки, – каже вона. – Якщо я переживаю стрес на роботі чи вдома, негативні думки заполоняють мій розум, і я не можу відбитися від них логікою. Я починаю злитися на себе, що дозволяю їм крутитися в голові".

  •  

Тереза вже понад 20 років заміжня і має двох дітей. Але вона зізнається, що попри щастя у сімейному житті, негативні думки часом ставали нестерпні.

"Кілька разів мені справді було важко упоратися з повсякденними завданнями. Негативні думки і спогади переслідували мене. Обидва рази я зверталася до лікаря за допомогою, але він лише виписував антидепресанти. Я не хотіла йти цим шляхом і роками намагалася розвинути власні методи боротьби з такими думками. Як я помітила, мені дуже допомагає проводити час на природі, на свіжому повітрі. Це вгамовує рій думок у голові".

Негативні думки іноді називають "мовчазною" психологічною проблемою, адже їхня вага часто недооцінюється. Проте вони грають важливу роль у широкому ряді інших проблем, від неврозів нав'язливих станів до розладів харчування.

Загалом, вплив психологічних проблем на людство величезний. Вони вражають кожну четверту людину у той чи інший період життя і є однією з головних причин непрацездатності по всьому світу, як вказує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). За оцінкою Світового економічного форуму, лише у 2010 р. на їх лікування у світі витрачено 2,5 трильйона доларів США.

У Великій Британії протягом року кожна четверта людина хоч раз страждатиме від якоїсь психологічної проблеми, згідно з даними Фундації психічного здоров’я. Найтиповіші проблеми – тривожність і депресія.

Отже, що дає це нове дослідження тим, хто всерйоз бореться з негативними думками, а також тим, хто їх лікує?

"Звісно, це лише одна наукова робота, і до неї мають докластися інші. Але ми переконані, що зробили дуже вагомі відкриття", – каже пан Кіндермен.

Важливо донести до звичайних людей, що це для них означає, додає д-р Еллі Понтін, клінічний психолог і наукова співробітниця Університету Ліверпуля, яка також брала участь у дослідженні.

"А це означає, що надія є, – пояснює вона. – Складно чути, що ваші проблеми зумовлені важким минулим або генетикою – чимось таким, що ви нездатні змінити. Але ви можете змінити свій спосіб мислення і підхід до дій".

Інші спеціалісти погоджуються. Вони також стверджують, що подібні дослідження вказують на важливу потребу: надати психологічній підтримці центральну роль у системі охорони здоров’я.

"Це добра новина", – каже Енджела Клоу, професор психофізіології з Університету Вестмінстера.

"Адже не тільки клінічні психологи можуть допомагати людям долати негативні думки. Інші медичні працівники також можуть навчитися надавати нескладну психологічну допомогу й озброювати пацієнтів корисними прийомами. Зовсім необов’язково, щоб це дорого коштувало".

Що таке Британська лабораторія ВВС?

  • Британська лабораторія ВВС – це унікальний проект співпраці між ВВС і британськими дослідниками.
  • Він залучає до науки громадськість – аудиторію ВВС – через інтернет-дослідження, що допомагають учасникам пізнати себе і водночас надають багато корисних даних науковцям.
  • Серед інших нещодавніх досліджень – "Класовий огляд Великої Британії"; у ньому було виявлено сім новоутворених соціальних класів.

Деніз Вінтерман

До списку новин