загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гіпертонічний криз. Як його уникнути?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Артеріальна гіпертонія – це підвищення артеріального тиску в результаті збільшення роботи серця або збільшення периферійного судинного опору чи поєднання обох цих факторів.

У дітей до 10 років артеріальний тиск повинен бути до 110/70 мм рт. ст., після 10 років – 120/80 мм рт. ст. У здорових людей артеріальний тиск не повинен перевищувати 140/90 мм рт. ст., а останнім часом кардіологи рекомендують вважати нормальним тиск 130/85 мм рт. ст. Багато людей не підозрюють, що у них підвищений тиск. Як показали дослідження, у 20-25% людей тиск підвищений. Знають про це 35-40%, 25% із них приймають ліки час від часу і тільки 12-13% лікуються.

Гіпертонічна хворобаце тривале, у багатьох випадках генетично зумовлене підвищення тиску, що супроводжується ураженням органів-мішеней (серце, головний мозок, нирки, сітківка). При гіпертонічній хворобі підвищується напруга всіх дрібних артерій, унаслідок чого відбувається звуження їх просвіту. Це утруднює рух крові по судинах, і тиск крові на стінки судин підвищується. Причини виникнення гіпертонічної хвороби остаточно не виявлені, проте встановлено, що вони пов’язані з діяльністю центральної нервової системи.

У 60-80% випадків виникнення гіпертонії має значення спадковість. Якщо ви маєте зайву вагу або ожиріння, ведете малорухомий спосіб життя, любите добре поїсти, особливо жирні та солоні страви, зазираєте в чарку, палите, то ризик захворіти на гіпертонічну хворобу значно зростає. Підвищений темп життя, постійні стреси, несприятливі екологічні умови так само є факторами ризику.

Підвищений артеріальний тиск становить загрозу для людини через різні ускладнення. Якщо високий тиск не лікувати, можуть розвинутись інсульт, інфаркт, ниркова та серцева недостатність. Неконтрольований високий тиск прискорює процес, відомий як атеросклероз – тобто відкладання жирових елементів на стінках артерій та артеріол, що призводять до їхнього ущільнення, потовщення стінок судини та звуження їхнього просвіту. Якщо цей процес не лікувати, то може статись закупорка судини або серця, і тоді розвивається інфаркт міокарда або судин мозку – і виникає інсульт.

Одним із частих ускладнень гіпертонічної хвороби є гіпертонічні кризи. Вони можуть розвиватися як поступово, так і раптово. Гіпертонічний криз може виникнути з різних причин, тому це відбувається дуже несподівано. Найчастіше на зміну хорошому самопочуттю приходить різкий головний біль, запаморочення, серцебиття, може бути біль у ділянці серця, нудота, блювота, свідомість може сплутуватись. Артеріальний тиск підвищується до високих цифр.

Дуже важливо вчасно надати невідкладну допомогу.

Оскільки при гіпертонічному кризі відбуваються порушення роботи серця і кровообігу мозку, не вчасно надана допомога спричиняє тяжкі ускладнення.

Негайно викличте вашого сімейного лікаря!

До його приїзду необхідно виміряти артеріальний тиск, і якщо він різко підвищився, тоді треба прийняти один(!) із препаратів, які хворий зазвичай приймав. Пігулка кладеться під язик. Якщо через 30 хв. після прийому ліків тиск не знизився, можна прийняти ще одну дозу, але не більше.

Увага! Якщо ж тиск знизився на 40-60 мм рт. ст., то більше знижувати його не потрібно.

При виникненні болю в грудях і задишки потрібно покласти під язик одну таблетку нітрогліцерину. Якщо болі тривають, то протягом 5 хвилин можна прийняти ще одну (максимально 3 шт.), причому таблетку треба розсмоктувати, а не ковтати цілою.

При гіпертонічній хворобі важливо берегти душевний стан хворого, йому необхідні достатній сон, тривале перебування на свіжому повітрі, здоровий режим праці. За призначенням лікаря – заспокійливі засоби, а також спеціальні лікарські засоби, які знижують артеріальний тиск. Кількість найменувань таких препаратів постійно збільшується, з’являються нові, більш ефективні, засоби, проте підібрати їх інколи вдається з певними труднощами.

Найкраще це робити за допомогою так званої превентивної хронотерапії. І рішення про вибір препарату може прийняти лише лікар. Зазвичай після призначення ефективних ліків артеріальний тиск вдається знизити до нормального, доза ліків індивідуально зменшується, і таку підтримуючу дозу препарату хворий повинен приймати тривалий час, а в більшості випадків і все життя.

Спостереження показують, що навіть помірні підвищення артеріального тиску в декілька разів збільшують небезпеку розвитку в майбутньому мозкового інсульту та інфаркту міокарда. Ранній початок лікування та ефективний постійний контроль артеріального тиску значно поліпшує прогноз. Якщо ви хворієте на гіпертонію, неважка робота вам не завадить, навпаки, вона допомагає нормалізувати тиск, почуватися краще. А ще декілька порад для тих, у кого діагностовано гіпертонічну хворобу: – прокинувшись уранці, обов’язково виміряйте свій тиск, і якщо він вищий, ніж 140/90 мм рт. ст., випийте ті ліки, які радить ваш лікар; – контролюйте тиск протягом дня, намагайтеся встановити, коли ваш тиск підвищується, залежно від цього слід застосовувати ліки; – стежте за тим, що ви їсте.

Хворим на гіпертонію слід дотримуватись дієти: насамперед виключити жирну їжу та продукти, які містять багато холестерину (жовток яйця, мозок, печінка), їсти менше солодкого, обмежити вживання солі (безсольова дієта сприяє кращому засвоєнню ліків). Свіжий хліб краще замінити сухарями та рисом.

Відмовтеся від вживання кави, міцного чаю. Бажано відмовитися і від вживання спецій, приправ, концентратів та бульйонів. Корисні продукти: м’який сир, молочні продукти, білок яйця, капуста, горох, варена яловичина, а також продукти, які містять багато вітаміну С: редиска, зелена цибуля, хрін, чорна смородина, лимони; – збільшення маси тіла на 1 кілограм підвищує артеріальний тиск на 1-3 мм рт. ст., а одна викурена сигарета – на 30-50 мм рт. ст.; – людям із підвищеним тиском слід уникати прямого сонячного проміння, бо воно чи не найбільше з усіх зовнішніх факторів провокує розвиток інсульту. Якщо ви працюєте сонячного дня, обов’язково одягніть щось на голову; – не перевтомлюйтесь, частіше відпочивайте і контролюйте свій стан. Перевірте пульс: за 5-8 хвилин він повинен прийти до норми (60-80 серцевих скорочень). Якщо серце б’ється частіше, навантаження для вас надмірне. Для профілактики гіпертонії засвойте методи психоемоційного розвантаження.

Будьте уважні до свого здоров’я, не менше ніж один раз на рік перевіряйте свій артеріальний тиск, у разі підвищення уточніть його походження та проводьте систематичне лікування у вашого лікаря.

Іван ПІКУЛА

До списку новин