загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Діабетична невропатія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Поширеність цукрового діабету продовжує значно зростати і, як передбачають, до 2025 року може вразити вже 53,1 млн. американців, засвідчуючи шістдесятичотирьохвідсоткове зростання, починаючи з 2010року. Одним з найбільш поширених ускладнень, викликаних цукровим діабетом, є діабетична периферична невропатія (ДПН) - одна з форм враження нервів. Більше ніж одна з п'яти людей, хворих цукровим діабетом, відчуває болючу ДПН, також широковідому під назвою діабетична невропатія, як прямий наслідок подібного пошкодження нервів. Але, незважаючи на її поширеність, є багато людей, що не отримують лікування і не усвідомлюють, що біль, від якого вони страждають, пов'язаний з цукровим діабетом.

Дороті - лише одна з мільйона американців, хто має діабетичну невропатію. Дороті працювала медсестрою у відділенні акушерства та гінекології місцевої лікарні протягом більш ніж 30 років, але її діабетична невропатія зробила неможливим подальшу роботу з пацієнтами. "У мене був такий біль, що мені довелося перестати ходити і сісти за стіл замість регулярних зустрічей з пацієнтами, що було великою жертвою з мого боку", - стверджує вона. "Керування автомобілем теж викликало труднощі, оскільки через діабетичну невропатію мої ноги почали німіти і я не відчувала педаль газу. Тепер я маю ручний контроль в автомобілі, що дає мені можливість сісти за кермо і бути до певної міри незалежною".

Діабетична невропатія може проявляти наступні загальні симптоми: пекучий або стріляючий біль, шпильки і голки, пронизливий або штрихаючий біль, болісні поколювання, оніміння або нечутливість до болю та температури і надзвичайна чутливість до дотику, навіть легкого. Ці симптоми можуть не згадуватись під час візиту до лікаря, оскільки багато людей не знають про існуючий звязок між болем та їхнім діабетом.

У більшості людей, таких як Дороті, діабетична невропатія вражає ноги і такий сценарій розвитку називають “на зразок шкарпетки”, оскільки симптоми можуть відчуватися на кінчиках пальців і потім поширюватися вздовж ноги. Вона може також дійти до інших кінцівок, у тому числі і рук та пальців. "Спочатку в моїх ногах просто відчувалось оніміння. Я мала відчуття, ніби вони горять і пощипують, що потім переходило в страшний, пронизливий біль. Він перетворювався на настільки нестерпний, що я почувалася ніби іду по склі, а  вночі не могла навіть накрити свої ноги одіялом", - свідчить Дороті.

Навіть будучи людиною, що пропрацювала у медичній сфері стільки років, Дороті не усвідомлювала, що біль, який вона відчувала, відрізнявся від інших видів болю, таких як м’язовий біль або біль від розтягнення у суглобі. Вона припустила, що її біль був результатом щоденної роботи на ногах протягом стількох років. Аж допоки, вісьмома роками пізніше, після відвідин безлічі лікарів, Дороті було поставлено правильний діагноз: діабетична невропатія. "Після консультації з моїм лікарем я отримала лікування, яке допомогло мені зарадити діабетичній невропатії", - говорить Дороті.

Біль, від якого потерпала Дороті, може бути схожим до відчуттів багатьох інших американців, які також страждають від діабетичної невропатії. Відповідно до результатів онлайн-опитування людей, які живуть з цукровим діабетом типу I і II та мають схильність до діабетичної невропатії і оцінюють свій біль на 7 балів або вище за десятибальною шкалою, їх болі є частими та сильними. З них шістдесят сім відсотків відчувають прояви симптомів більшість часу, і майже половина заявила, що ці симптоми спричиняють біль.

Нервове пошкодження внаслідок цукрового діабету - процес незворотній, але людям важливо знати, що існують курси лікування аби зарадити діабетичній невропатії. Якщо ви гадаєте, що  у вас можливо діабетична невропатія, то це найкращий час, щоб домовитися про зустріч з вашим лікарем. Переконайтеся, що ваш лікар знає, що ваш біль - причина вашого візиту.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин