загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи "мобілка" справді "підсмажує" людину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи справді мобільний зв’язок такий шкідливий для людини? На це запитання відповість директор Українського інституту екології людини професор Михайло Курик.

На Землі нині відбувається справжній масштабний біологічний експеримент людини над самою собою. Досягнення науки свідчать, що світ, в якому ми живемо, — це не проста взаємодія атомів, молекул, а складні специфічні сили енергії і природи. Світ природи — це єдине утворення, єдина система, де всі її частини взаємопов’язані таким чином, що кожна з них є причиною дії наступної і наслідком попередньої. Людина як біологічна система — такий же складний, самоорганізований механізм, який повністю залежить від умов середовища, в якому розвивається. Будь-який сторонній вплив на молекулярну структуру живого організму зразу ж виявляється на стані всієї молекулярної системи чи органу і всього організму загалом і врешті-решт призводить до зміни його стану.

Сьогодні відома низка причин «енергетичних захворювань людини, серед яких особливого значення набуває вплив на «енергетичну» систему організму зовнішніх шкідливих електромагнітних та аномальних випромінювань. Нагадаємо, що будь-який електротехнічний пристрій розсіює частину електромагнітної енергії, яка надходить до нього, в навколишнє середовище. Отож людина від свого народження мусить жити в довкіллі, в якому постійно зростає техногенне електромагнітне поле. Це охарактеризовано новим терміном: електромагнітний смог. Саме цей електромагнітний смог взаємодіє з власним електричним полем організму і частково або істотно його пригнічує. Внаслідок того власне поле організму людини спотворюється, що призводить до спотворення біоенергоінформаційного і клітинного обміну всередині організму, до значного зниження імунітету і появи патологічних процесів у найбільш ослаблених його частинах.

Отже, нічого не минає безслідно і за прогрес доводиться платити власним здоров’ям.

Таким чином, до уже звиклих для людей таких екологічних явищ, як забруднення промисловими відходами повітря, ррунтів, води, додається електромагнітний смог, не відчутний людиною, оскільки вона не має природних рецепторів саме на техногенні електромагнітні поля (ЕМП), однак це зовсім не означає, що він не впливає на організм людини. Сьогодні у великих технополісах фоновий рівень ЕМП перевищує природний, екологічно сприятливий для людини, в сотні тисяч, а то й в мільйони разів.

Для людини вважається безпечною така межа електромагнітних полів: магнітна складова -0.2 мкТл (мікро Тесла), потужність — не більше 10-8 Вт/м2, а напруга поля не більше 10 В/м. А які дози опромінення сучасна людина отримує насправді?

Холодильники, які мають систему nо frost, — на віддалі 1 м від дверців холодильника — 0,2 мкТл; електропроводка квартири в середньому не перевищує 0,2 мкТл; електричний чайник — 0,6 мкТл; пральна машина — 1 мкТл; електроплитка — 1-3 мкТл на віддалі — 20-30 см від передньої панелі плити; високочастотна піч — 8 мкТл на віддалі 30 см; електробритва — декілька сотень мкТл (при голінні). До цього ще додаються персональні комп’ютери, телевізори та телефони мобільного зв’язку — це також десятки мкТл. Електротранспорт: приміські електропоїзди — 20 мкТл; трамваї, тролейбуси — 30 мкТл; на станції метро (при відправленні потяга) — 50-100 мкТл; у вагоні метро — 150-200 мкТл.

Якщо оцінити сумарну величину середнього електромагнітного поля, яке щоденно оточує людину в місті, то це виходить відчутна величина.

Глобальний експеримент на виживання

Ще десь 10 років тому впливу гігієнічно значимих рівнів техногенного електромагнітного випромінювання піддавалась обмежена кількість людей, і це було пов’язано з їх професійною діяльністю. Тепер, на жаль, можна говорити про вплив техногенних електромагнітних полів на все населення планети. Це результат небаченого раніше темпу розвитку в світі засобів зв’язку та інформатизації.

Особлива роль тут припадає на стільниковий зв’язок. Темпи зростання числа абонентів цього виду зв’язку значно перевищують всі оптимістичні передбачення. Нині більше третини населення Землі користується послугами стільникового зв’язку. Перш ніж з’ясовувати, чи справді цей зв’язок такий страшний для людини, слід зазначити, що спеціальних доказових досліджень негативного впливу електромагнітних полів мобільних телефонів проведено дуже мало. Щоправда, так само ніхто не довів, що стільниковий зв’язок не шкодить здоров’ю людини.

Джерелами ЕМП в стільниковому зв’язку є телефонні слухавки і базові станції супроводу його. Особливістю такого телефону є його максимальне наближення до голови користувача на відстань 2-5 см в неконтрольованих умовах. Впливу ЕМП піддаються головний мозок, периферичні рецепторні зони вестибулярного, слухового аналізаторів, сітківка очей. Негативному впливу випромінювання стільникового телефону піддаються також інші люди, які перебувають неподалік.

ЕМП базових станцій генеруються імпульсивно. Все залежить від часу доби, насиченості покриття базових станцій, їх кількості в зоні зв’язку. Саме базові станції покривають всю зону дії стільникового зв’язку техногенним ЕМП. Прикро, що такі станції розташовують в місцях постійного перебування людини, через це відбувається цілодобовий вплив на людину низькоінтенсивного електромагнітного поля радіочастотного діапазону. Дослідження в різних країнах світу різними медичними установами дають підстави робити висновок, що електромагнітне випромінювання, навіть нижче порогових інтенсивностей, викликає генетичне пошкодження.

Скільки б сьогодні не сперечалися вчені про шкідливість мобільного зв’язку, істина не лише в тих чи інших клінічних дослідженнях, а в тому, що все живе в природі містить у своєму складі воду (зв’язану і вільну), причому найбільший вміст води — в клітинах мозку, статевих та інших. Будь-яке за частотою, за інтенсивністю електромагнітне поле «відчуває» вода, особливо зв’язана, біологічно важлива вода. Техногенне електромагнітне поле змінює властивості води, причому необоротно.

Численні дослідження фізичних властивостей питної води під впливом різних фізичних полів на неї дають підстави робити висновок, що вода є універсальним посередником між космосом і природою, вона реагує на все в природі. Це легко перевірити самому. Візьміть горнятко питної води, попередньо вимірявши її якісь фізичні характеристики, наприклад, електропровідність, поставте це горнятко з водою на свій мобільний телефон і зробіть лише один виклик вашого мобільника. А після цього знову поміряйте ту ж провідність. Вона істотно змінюється — відчуває саме дію поля. Вода — дуже чутлива система в природі. Навіть не важливо, наскільки змінились властивості води і як, але вони змінились.

Інститут екології людини (м. Київ) із кафедрою екології Гірничої академії (м. Дніпропетровськ) проводили спеціальні дослідження впливу антен стільникового зв’язку, розташованих на даху 14-поверхової будівлі навчального корпусу одного ВНЗ в м. Дніпропетровську, стандартизованою апаратурою визначали інтенсивність ЕМП на різних поверхах навчального корпусу і фізичні характеристики природної води як індикатора ЕМА на кожному поверсі будівлі. Маючи значення величин опромінення, було співставлено властивості зразків природної питної води як високочутливого індикатора слабого надвисокочастотного випромінювання й отримано добру кореляцію даних. Це означає, що водні структури живого відчувають слабке за інтенсивністю випромінювання антен стільникового зв’язку.

А як реагує зв’язана вода клітин мозку людини? Змінами в гірший бік властивостей клітин мозку під постійним впливом техногенних електромагнітних полів. До речі, це не лише поля «мобілок». Це вплив будь-яких техногенних полів, які постійно відчуває людина, в тому числі і музики, яка лине з різних плеєрів, коли сьогодні вуха молодої людини постійно закладено маленькими генераторами цих полів.

Робіть висновок самі, чи довго організм терпітиме таке техногенне знущання над собою? Адже світ науки дуже добре знає, що генетичні зміни в організмі людини під впливом електромагнітних полів можуть викликати рак. Проте мікрохвильове випромінювання викликає в організмі людини і інші порушення, наприклад: головний біль, блювання, стомлюваність, зниження здатності до відтворювання потомства, спазми мозку і пухлини та інші види раку. Отже, читачу, ігноруй або реагуй на цю інформацію сам!

Нині дедалі частіше можна почути про небезпеку стільникового зв’язку для людини. Різні держави по-різному реагують на це, але всі попереджають про можливу небезпеку впливу саме дуже слабких електромагнітних полів. В Англії, наприклад, кожна школа отримала письмову вимогу від уряду заборонити користуватись учням стільниковими телефонами в школі. В Австрії ще в 2005 році медична асоціація опублікувала рекомендацію щодо користування мобільними телефонами.

Отож кілька практичних порад

Дітям до 16 років взагалі не бажано користуватися мобільним телефоном. Якщо ж людина вважає, що їй необхідний стільниковий зв’язок, то варто хоча б прислухатись до таких порад:

— використовуйте «мобілку» лише у разі крайньої потреби і лише на короткий час;

— не тримайте телефон близько до тіла (найкраще тримати окремо, наприклад, в портфелі чи сумці);

— коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;

— на ніч вимикайте телефон або не тримайте його поряд із головою;

— не використовуйте «мобільник» у транспорті (тролейбусі, автобусі, автомобілі, особливо в метро), оскільки в цьому разі випромінювання телефону зростає;

— не грайте в ігри, використовуючи телефон;

— не тримайте телефон близько біля вуха, поки встановлюється зв’язок;

— коли телефонуєте, то тримайтеся за кілька метрів від людей, що поруч, оскільки вони також піддаються впливу випромінювання.

Ці рекомендації зарубіжні спеціалісти розробили спеціально для дітей і підлітків, оскільки вони найбільш чутливі до радіації: мають тонший череп, який неспроможний блокувати стільки випромінювання, як у дорослої людини. Крім цього, у них більш чутлива нервова система і ще слабка імунна система.

Шкідливість станцій супроводу стільникового зв’язку

Принцип стільникового зв’язку полягає в тому, що обов’язково повинні бути спеціальні станції для його підтримування. Чим більше стільникових телефонів, тим більше базових станцій для антен. Нині існує суперечка щодо безпечності для здоров’я людини цих антен базових станцій і щодо того, де саме їх можна розміщувати. На жаль, санітарно-гігієнічні служби фактично дуже мало контролюють саме вплив антен станцій супроводу стільникового зв’язку на здоров’я людини. А де тільки не розміщують ці антени! Доходить до абсурду, наприклад, в м. Енергодарі таку станцію встановлено на даху будівлі самої санстанції.

Є випадки, коли антени розміщують на дахах поліклінік, лікарень, навчальних закладів, поблизу дитячих садків.

Ще раз хочу наголосити, що особливо шкідливим є вплив випромінювання мобільних телефонів на дитячий організм. інститут екології людини виступає проти випуску спеціальних мобільних телефонів для дітей, принаймні до тих пір, доки не буде розроблено надійного захисту організму людини від техногенних електромагнітних полів стільникового зв’язку.

Бажано було б, щоб кожен мобільний телефон мав на собі такий надпис: «мобільний зв’язок не є безпечним для здоров’я людини».

До списку новин