загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рецепти здоров'я та довголіття від різних націй

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незважаючи на універсальний характер поняття «здоровий спосіб життя», кожен, хто вирішує для себе дотримуватися цих принципів, формує свій уклад життя. Те саме стосується і людей, що проживають в межах певної країни: кожна нація має свої звички та погляди щодо того, що означає «здоровий спосіб життя». Давайте подивимося, які кроки на шляху до цього робить та чи інша країна.  За оцінками експертів, в США на охорону здоров’я йде близько 16% ВВП (за даними на 2008 рік), на другому місці стоїть Швеція — 7,2%, за нею йде Японія — 6,6% і завершує цей рейтинг Китай — 1,7%. 

Здоровий спосіб життя по-американськи 

Для американців боротьба за здоровий спосіб життя починається з боротьби із зайвою вагою: число людей, які страждають від ожиріння, зростає з кожним роком. За прогнозами, у 2030 році кількість людей із нормальною вагою становитиме не більше 14%.  Уряд намагається допомогти своїм громадянам у вирішенні цієї проблеми, створюючи різні програми, мета яких — не допустити розвитку захворювань і зберегти здоров’я нації. Одна з таких програм — «Здорові Люди-2010» — ставила на меті оздоровлення нації та усунення різниці в якості життя серед різних соціальних верств, а також підвищення якості та тривалості здорового життя.  Як і для кожної розвиненої країни, для людей, що проживають в США, проблема ожиріння йде пліч о пліч з проблемою малорухливого способу життя. Боротьба з гіподинамією для американців — відвідання басейнів і спортзалів. Люди, які можуть дозволити собі це — роблять це регулярно. Як правило, до цього числа відноситься й середній клас — для них це абсолютно матеріально доступно.  У харчуванні американці, які уважно відносяться до здорового способу життя, їдять багато овочів і мало — м’ясної їжі. Вибір здорової їжі — завдання не з легких. Навряд чи кожен зможе досконально вивчити етикетки на продуктах з повною інформацією про зміст білків, жирів, вуглеводів і різних добавок.  У боротьбі з курінням у США справа йде краще: серед людей різного віку — від мала до велика — йде активна пропаганда відмови від цієї шкідливої звички.  Тривалість життя серед американців: білі жінки — 80,8 року, білі чоловіки — 75,7 років, афроамериканки — 76,5 років, афроамериканці — 69,6 року. 

Здоровий спосіб життя в країнах Заходу 

І хоча Німеччина завжди славилася найкращою системою охорони здоров’я, а самі німці дбайливо ставляться до свого здоров’я, у лідерстві за здоровий спосіб життя серед європейських країн на сьогодні лідерство тримає інша західна країна — Італія. До Німеччини ми повернемося трохи пізніше, а поки спробуємо відповісти на питання — чому ж італійський спосіб життя був визнаний найбільш здоровим в Європі?  За останні 20 років італійці зробили необхідні кроки до здорового способу життя: скоротили вживання алкоголю та сигарет, перейшли до правильного харчування й активного способу життя. 

Це підтверджується й результатами міжнародного дослідження, що проводилося протягом 3 років. Якщо раніше серед італійців і французів було найбільше число смертності від хвороб, викликаних надмірним вживанням алкоголю, то зараз Італія займає останнє місце в Європі за захворюваністю на цироз печінки.  Заборона куріння у всіх громадських місцях в Італії, введена в 2005 році, також має свої результати: молоді люди курять менше, ніж старше покоління в їхньому віці. Найбільше число курців припадає на вікову групу 50–60 років. У результаті цього значно знизилося число захворювань на рак легенів в результаті паління. На сьогодні в Італії курять 33,6% чоловіків і 27,8% жінок. І нехай це все ж таки більше, ніж в деяких інших західних країнах, але в суспільстві спостерігається тенденція відмови від цієї звички.  Для німців турбота про здоровий спосіб життя закладена на генетичному рівні. Німці цінують і бережуть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, а уряд, за допомогою системи охорони здоров’я, всіляко сприяє цьому. 

Зі шкільної лави німців навчають правильно харчуватися і зміцнювати своє здоров’я. Сучасні спортивні майданчики та велосипедні доріжки, продукти з повним зазначенням складу та калорійності, доступні центри оздоровлення та профілактики захворювань — ось що таке здоровий спосіб життя для жителів Німеччини. Враховуючи той факт, що витрати на лікування в державі займають більшу частину всіх бюджетних витрат, заходи щодо профілактики захворювань є менш витратними. 

Тривалості життя серед чоловіків у Німеччині становить 78 років, жінок — 83 роки. Незалежно від віку, близько 71% німців мають гарне здоров’я.  

Для людей, що проживають на території Швеції, здоровий спосіб життя — це постійна фізична активність будь-якого виду. Шведам подобається активний відпочинок: прогулянки, змагання, їзда на велосипеді. «Спорту усі віки покірні» — це про шведів: навіть люди похилого віку знаходять сили пройтися або побути на природі. Взимку в усіх школах проходить тиждень «спортивних канікул» — батьки з дітьми можуть покататися на лижах. 

Тривалість життя серед шведів: для чоловіків — 78 років, для жінок — 83 роки. 

Здоровий спосіб життя на Сході: Китай і Японія 

Більше половини китайців не в змозі оплатити медичні послуги: це можуть дозволити собі тільки 10% людей з сільської місцевості і не більше 25% городян.  У боротьбі за здоровий спосіб життя китайці не чекають допомоги від держави. Для китайців турбота здоров’я — традиційні практики оздоровлення, традиційна медицина і скромний, але правильний раціон. Щоденні заняття цигун або тай-цзи на свіжому повітрі людей усіх верств суспільства і всіх віків — невід’ємна характерна риса цієї країни. 

Традиційна їжа китайців містить мало шкідливих продуктів. Основна її складова — рис, який доповнюється різними підливами з тушкованих овочів. Крім того, китайці дуже дбайливо ставляться до своїх традицій, зокрема в їжі.  Традиційні китайські та тибетські методи лікування — акупунктурамасаж, припікання, лікування травами тощо — як і раніше популярні серед китайців.  Тривалість життя в Китаї: чоловіки — 72 роки, жінки — 73 роки. 

Японію прийнято вважати країною довгожителів, а її жителів — мудрецями, яким відомі таємниці довголіття та здорового життя. Що ж таке здоровий спосіб життя для японців? Відповідь на це питання дали японські вчені:  — їсти й спати в міру;  — давати роботу своєму мозку, але при цьому вміти розслаблятися після роботи;  — не одягатися занадто тепло;  — не хандрити;  — поважати один одного;  — не мати шкідливих звичок. 

Середня тривалість життя серед японців: чоловіки — 78,7 років, жінки — 82,9 року. 

До списку новин