загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Свіжий запах: дідусю, ти так гарно пахнеш

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кожна людина має абсолютно індивідуальний запах. Однак що робити, коли спітнілі ноги та запах з ротової порожнини перетворюються на проблему? І: чи пахнуть старші люди дійсно по іншому?

Хто приділяє увагу справжньому догляду, той пахне гарно у будь-якому віці

Парфуми мами, землистий запах картоплі від дитячих рук, запах батькових накрохмалених сорочок відкарбовуються на все життя, викликають як хороші, так і неприємні спомини. "Запах настільки пов’язаний у мозку з почуттями та спогадами, як ніяке інше чуття", - пояснює професор та доктор наук Регіна Бушман-Майворм з католицької школи Нордгайма-Вестфаллена. На думку психолога, це наше найінтимніше відчуття, оскільки завжди пов'язане з близькістю.

Кожна людина має свій особливий запах

Кожному з нас притаманний свій власний запах. Оскільки мікроорганізми, які живуть на людському тілі, у кожної людини відрізняються.  "Коли двом людям "не до вподоби запах одне одного, то цілком можливо, що причиною є те, що запахи їхнього тіла не гармонують одне з одним, - каже терапевт, професор Уве Гееман з Клініки "Рехтс дер ізар", що у Мюнхені. - Та навпаки, доведено, що подружжя та близькі друзі часто мають напрочуд подібні ознаки тканин тіла".

Що ж робити, якщо природній запах стає проблемою? Основна причина - це піт. "При цьому він спочатку взагалі не пахне, - пояснює Біргіт Губер з союзу виробників засобів догляду за тілом та миючих засобів. - Він на 99 відсотків складається з води та лише піввідсотка солі. Щоправда, решта піввідсотка містить  сечовину, амінокислоти і молочну кислоту, білки, жир та цукор. Вони розщеплюються бактеріями, які знаходяться на волоссі. Виникає запах: чим довше бактерії поширюються, тим він сильніший".

Найчастіші причини запаху:

Інтимна зона

Для того, щоб запобігти поширенню запаху, слід систематично мити інтимні частини тіла чистою водою, а у випадку захворювання атонією сечового міхура - кілька разів на день. Сучасні медичні засоби для людей з атонією, що продаються у аптеках: прокладки або спеціальна білизна, всмоктують сечу і нейтралізують запах. Відмовтеся від спреїв для інтимних зон!

Рот та зуби

Частою причиною запаху з ротової порожнини є бактеріальний наліт на зубах та язикові. А тому потрібно принаймні два рази на день чистити зуби, а простір між зубами вичищати щіточкою або ниткою для зубів.  Не залишайте щітку на збереження у футлярі. Спеціальний скребок з аптеки допоможе видалити наліт.

Шкіра та волосся

Застосовуйте дезодоранти лише на чистій та сухій шкірі, потім зачекайте хвилину, перш ніж одягати вбрання. Під пахвами: голіть волосся. Прокладки, створені спеціально для цих зон вбирають у себе піт. Для волосся: шампунь для догляду за волоссям забезпечить свіжий запах.

 Ноги

Синтетичні матеріали сприяють виникненню неприємного запаху, а натуральні тканини допомагають його нейтралізувати.  У крайньому випадку, шкарпетки зі срібними нитками можуть допомогти знищити бактерії, які викликають неприємний запах. Крім цього, щодня слід мити ноги та міняти шкарпетки та чергувати взуття. За необхідності, використовуйте дезодорант для ніг, який продається в аптеках.

Одяг

Вузький одяг із синтетичних тканин може підсилювати запах. Зручнішим є широкий одяг з натуральних тканин або віскози. Одяг, у якому ви вже пропотіли, при контакті зі шкірою відразу почне неприємно пахнути, навіть якщо ви його попередньо провітрили. У таких випадках допоможе лише прання.

Сухий рот, неприємний подих

Бактерії відіграють головну роль також і у випадках із запахом з рота. "Несвіжий подих виникає тоді, коли бактерії розкладають рештки їжі. При цьому вивільняються сірчисті сполуки та інші гази", - пояснює дантист Торстен Зорг з Крефельду. "Це особливо часто трапляється при споживанні їжі, багатої на білок, такої як молоко або риба". Ретельне очищення зубів допоможе уникнути небезпеки. Причинами несвіжого подиху також можуть бути карієс, запалення десен та назально-ротової порожнини чи слизової оболонки рота, коли людина спить з відкритим ротом або як наслідок побічних ефектів від прийому певних ліків.

У літніх людей, крім цього, у стравоході можуть утворюватися невеличкі виступи, на яких затримуються рештки їжі. "Через подих лікар може відслідкувати багато захворювань", - говорить Уве Гееман. Кислуватий запах з рота може вказати на проблеми зі шлунком; запах подібний до гнилого яблука або лаку для нігтів - на невиявлений або погано діагностований діабет,  різкий аміачний запах на враження печінки чи нирок.

Старші люди пахнуть по-іншому ніж молоді?

"Так, - говорить професор-нейробіолог Джесіка Фрайгер з університетської клініки Аахена. - У процесі старіння змінюється гормональний фон, а з ним і набір жирних кислот у шкірі. Це впливає на запах тіла". Однак чи запах "старий", чи "молодий", учасники тесту, зазвичай, сказати не можуть, розповідає Фрайгер. Вони у стані визначити лише відмінність.

Харчові звички також впливають на запах. "Хто часто вживає часник, ріпчасту чи зелену цибулю, після цього поширює запах не лише через рот, а і через все тіло, - говорить експерт з харчування, професор Йоханнес Георг Векслер з лікарні Братів милосердя у Мюнхені.  - Певні медикаменти теж мають таку властивість".

Відчуття запаху зникає

Здібність розбирати запахи повільно зменшується, починаючи принаймні з 45 до 55 років, як зазначає дослідниця нюху Фрайгер. Тому ще важливіше у цей період свідомо звертати увагу на запахи і робити щось з власним запахом. "При цьому також тренується нюх", - наголошує вона. Стосовно однієї речі професор абсолютно переконана: бажання нюхати приємний запах і приємно пахнути самому відіграє важливу роль у будь-якому віці.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин