загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Геронтолог Владислав ПОВОРОЗНЮК: «Остеопорозу легше запобігти, ніж лікувати його важкі ускладнення»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні близько 3,5 мільйона людей страждають від остеопорозу та його ускладнень. Майже половина пацієнтів з переломами шийки стегна помирають. Центр остеопорозу на базі Інституту геронтології розробив ефективні методики боротьби зі зловісною недугою. Про це розмовляємо з керівником відділу клінічної фізіології і патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології НАМН України доктором медичних наук Владиславом Поворознюком.

УК: Владиславе Володимировичу, остеопороз — природний етап старіння людини чи набутий?

— З віком у всіх відбувається втрата кісткової тканини, але коли вона стає нижчою за певний рівень, розвивається остеопороз. Тобто всі люди старіють, але не у всіх розвивається ця хвороба. На остеопороз страждає кожна друга жінка і кожен третій чоловік старші за 70 років.

Перелом шийки стегна — грізний діагноз. Він вимагає хірургічного втручання, літні люди перестають ходити, більше половини з них помирає в перші шість місяців від застійних явищ, викликаних нерухомістю. Це можуть бути інфаркти, пневмонії, сепсиси. Але нині подібного результату можна уникнути, запобігаючи переломам. Про що, на жаль, мало відомо пересічним громадянам.

УК: Українські геронтологи завжди були відомі в світі. Чи є якісь нові розробки?

— Так. Ми провели серйозне дослідження вітаміну D. З’ясувалось, що в Україні у людей літнього віку існує великий його дефіцит. Саме це основна причина травм після 70 років. Практично всі, хто мав переломи внаслідок травм або падінь, обов’язково мали дефіцит вітаміну D.

Уявіть собі, норма його — 75 нмоль/л. А наші дослідження показали, що взимку в осіб, старших за 70 років, він не перевищує 10 нмоль/л. Катастрофічно низький рівень!

УК: Потрібно терміново купувати батькам вітамін D?

— Ні, спочатку потрібно визначити причину дефіциту. За нашими даними, нормальний рівень вітаміну D має лише 5% населення. Його недостатність може розвиватися через малорухливий спосіб життя, погану інсоляцію. Ми спільно з Інститутом технології харчування розробили фортифікований хліб (збагачений вітаміном D). В усьому світі вважається, що вітаміни і мікроелементи потрібно приймати в продуктах, а вже коли цього недостатньо — в пігулках.

УК: Нині багато говорять про боротьбу з віковою слабкістю м’язів. Чи реально збільшити сили наших батьків?

— Реально, оскільки ми з’ясували, що однією з причин розвитку саркопенії — вікової атрофічної дегенеративної зміни скелетної мускулатури, що призводить до втрати м’язової маси і сили, — теж є дефіцит вітаміну D. Що його менше, то гірший стан м’язової системи, вищий ризик падіння. Ми одними з перших у світі почали вивчати цю проблему. Разом з науковим співробітником Наталією Дзерович обстежили понад 8 тисяч жінок віком після 50 років і встановили, що саркопенія — це геріатричний синдром, що знижує фізичні можливості і якість життя людей похилого віку. Тепер розробляємо комплекси для запобігання втраті м’язової тканини і активно співпрацюємо в цьому питанні з кращою в світі швейцарською клінікою та біохімічною лабораторією з вивчення кісткової тканини.

УК: Інститут геронтології — найпотужніша клініка країни з питань остеопорозу. А що пропонують вчені лікарям звичайних поліклінік, де немає такої сучасної техніки?

— Нині ми спільно з доктором медичних наук Наталією Григор’євою адаптуємо європейську систему FRAX — програму індивідуальної оцінки ризиків переломів для використання лікарями різних рівнів. Українська модель дасть змогу на основі анкетного опиту і спеціальної формули визначати людей з високим ризиком перелому і навіть призначати терапію без використання дорогого обладнання. Дослідження ведуться спільно із зарубіжними колегами, а сама модель з’явиться через рік-два.

УК: Перелом у другій половині життя автоматично означає наявність остеопорозу?

— Так, якщо він низькоенергетичний, тобто якщо стався при мінімальній травмі, піднятті невеликої валізи, падінні з висоти свого зросту або взагалі без травм. Тоді потрібно терміново йти до фахівця.

УК: Болюча проблема вітчизняної медицини — догляд за такими пацієнтами.

— Реабілітація — один з головних напрямів клініки. І є пацієнти, результатами лікування яких ми пишаємося. Так, до нас звернулася жінка після операції на хребті, зробленої за кордоном. Вона була в дуже важкому стані, не могла ходити через сильний біль. Наполеглива реабілітація в клініці привела до істотного поліпшення: через два роки ми поставили її на ноги. У 75 років жінка веде активний спосіб життя. Недавно я зустрів її в театрі.

УК: Чи можна вилікуватися від остеопорозу?

— Прийняти пігулку і забути про захворювання не можна. Адже після прийому сильнодіючих препаратів, що зупиняють швидку втрату кісткової маси, може виникнути депресія кісткового обміну і явище «ледачої кістки», коли вона не може оновлюватися. Потрібен постійний контроль стану кісткової тканини хребта: остеопороз часто приймають за хребці, що вилетіли, які можна вправити мануальною терапією. В Україні у кожної 4—5-ї жінки після 50 років виникає перелом, пов’язаний з остеопорозом. А тепер уявіть, що буде, якщо лікар почне вправляти нібито зміщені хребці!

УК: Ваша порада людям за 50?

— Остеопорозу легше і дешевше запобігти, ніж лікувати його важкі ускладнення, адже 20% їх можуть мати летальний наслідок.

Підкажіть рідним і знайомим, котрим вже виповнилося 50 і більше років, дослідити кісткову тканину і визначити рівень вітаміну D, обов’язково встановити індивідуальний режим і дієту.

ДОСЬЄ «УК»

Владислав ПОВОРОЗНЮК. Народився 1954 року в селі Сидори Київської області. Закінчив Київський медінститут імені О.О. Богомольця. З 1992-го — керівник відділу клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України». Президент Української асоціації остеопорозу, член правління Всесвітньої асоціації остеопорозу, директор Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу. Має понад 700 наукових і методичних робіт.

ТРЕБА ЗНАТИ

– Чинники ризику розвитку остеопорозу: вік, вищий за 65 років, прийом глюкокортикоїдів понад 3 місяці, малорухливий спосіб життя, ендокринні захворювання, незбалансоване харчування, недостатнє споживання кальцію і вітаміну D з їжею, низька маса тіла.

– Хвороба розвивається роками, маскуючись під остеохондроз хребта і артроз суглобів, і стає очевидною лише після перелому.

– При уважному ставленні до себе можна помітити ознаки остеопорозу на ранній стадії: зміни в поставі, ломота в кістках при зміні погоди, руйнування зубів, біль у поперековому і грудному відділах хребта при тривалому статичному навантаженні, нічні судоми в ногах. Будь-яка з цих ознак вимагає дослідження кісткової тканини.

– Рівень вітаміну D можна підтримати отриманням додаткової кількості сонячного світла — достатньо 10-хвилинного ультрафіолетового опромінення непокритих голови і рук тричі на день.

– Збалансована дієта для профілактики остеопорозу — це комбінація нежирних молочних продуктів, твердого сиру, овочів, злаків, фруктів, бобових, нежирного м’яса і жирних порід риб (скумбрія, сардина, оселедець, лосось).

До списку новин