загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи безпечні овочі на ринках?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Так хочеться поповнити вітамінами організм, з’ївши перо цибульки, ароматний огірок, помідорчик, редис… Рука сама тягнеться за смаколиком, і одразу в голові безліч питань: а чи можна це їсти самим, тим більше давати дітям, а скільки тут нітратів, чи нітритів, пестицидів; чим загрожують останні нашому організму та які наслідки від їх вживання?

Відповісти  на ці питання ми попросили Ганну ЛОМАГУ, головного спеціаліста управління ГУ Держсанепідслужби в Закарпатській області.

– Одразу зазначу, що для попередження виникнення та розповсюдження масових харчових отруєнь серед жителів сіл Ужгородщини та міста Чоп, пов’язаних з вживанням недоброякісних харчових продуктів, служба щорічно контролює безпеку сезонної продукції рослинництва, враховуючи ранню, – каже пані Ганна. – Для цього спеціалісти проводять лабораторні вимірювання з визначенням вмісту нітратів та залишкової кількості пестицидів.

Й цей рік не став винятком. Протягом трьох місяців (з квітня по червень) ми здійснюємо відбір ранньої рослинної продукції, щоб проводити дослідження. Нині вже відібрано та досліджено 11 проб ранньої рослинної продукції на вміст нітратів та 11 проб – на вміст пестицидів.

Йдеться про огірки, помідори, цибулю – перо, редис, кабачки та помідори на вміст нітратів, які реалізуються переважно у Чопі та в селах району. Слід відмітити, що із 4 проб огірків, 1 – цибулі, 2 – редису, 1 – кабачків та трьох проб помідорів випадків перевищення допустимих рівнів  нітратів не виявлено. Окрім того, в токсикологічну лабораторію ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»  було   доставлено 8 проб огірків, 1 – цибулі-пера, 2 – редису, 1 – кабачків та 6 – помідорів на вміст залишкових кількостей пестицидів. Несподівані були результати й тут: усі відібрані взірці відповідають вимогам.

Кілька слів варто сказати про нітрати, яких, до речі, всі бояться, а от, що ж це таке, ніхто так і не знає. Отже, нітрати (солі азотної кислоти) самі по собі мало токсичні, проте вони перетворюються в більш токсичні нітрити як в шлунково-кишковому тракті, так і в самих баштанних. Вони порушують транспортну функцію крові та викликають гіпоксію (кисневе голодування). Найбільш складні наслідки, які можуть виникнути, порушення серцево-судинної системи, розлади дихання, діарейні захворювання. Особливо це стосується дітей.  Незважаючи на те, що в місті та районі випадків отруєння нітратами не зареєстровано, в разі виникнення підозри на гостре отруєння нітратами, необхідно негайно звернутися до лікувально-медичного закладу, особливо це стосується вагітних, дітей та людей похилого віку.

Слід пам’ятати, що все що потрібно – неухильно дотримуватися простих правил: не купувати продукцію на стихійних ринках, уздовж доріг, а в обладнаних місцях, де є умови для реалізації. Продукція має бути розкладена на товарних лотках, в корзинах тощо. Якщо виникли сумніви – вимагайте у продавців документи, які гарантують якість та безпеку продукції, що реалізується. А вже перед вживанням ретельно мийте овочі та фрукти. 

До списку новин