загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Здоровий одяг: чи існує такий і як його відрізнити?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кричущі фарби, сучасний вигляд – модні тренди стають постійно строкатішими, також і для літніх людей. Однак саме така розмаїтість фарб у найгіршому випадку може спровокувати навіть захворювання.

Те, що сьогоднішня мода більше не являється одноманітністю сірого на сірому тлі, доводять нам не лише знаменитості, такі як Іріс Бербен, але і жінки покоління 50+, яких ми щодня зустрічаємо на вулиці. Сучасні пенсіонери зацікавлені в елегантності та охоче поєднують.

Звісно, вимоги до сучасного одягу зростають з віком. Як слід підібрати штани, сорочку чи взуття - часто є питанням конституції тіла. Щоб вільно сиділо, при цьому не виглядало мішковидним або просто було практичним, як взуття з липучками, - так, наприклад, аргументують чоловіки та жінки, які мають проблеми з ногами або бедрами. Інші ж, з іншої сторони, підтримують хорошу фізичну форму, але не терплять "новомодних синтетичних тканин".

Справа у тому, що з роками наша шкіра стає тоншою та чутливішою. Тому на примірці нового одягу не є рідкістю свербіж, "мурашки по тілу" чи чесання. Так само як ми зацікавлені у здорових продуктах при приготуванні їжі, так і при підборі нашого гардеробу ми мусимо звертати увагу на здоровий одяг.


Що робить одяг нездоровим?

Деякий хороший верхній одяг лише на перший погляд справляє чудове враження. Коли поглянути на "склад" матеріалу, то виявиться, що там присутні нездорові елементи. Яскраво пофарбовані матеріали здебільшого містять частки фарби, які без нашого відома переходять на шкіру. Ці синтетичні фарби можуть викликати алергію, або навіть спричиняти головний біль. Прання допомагає у цьому випадку лише по мінімуму, оскільки навіть якщо первинна насиченість фарби вимивається, нездорові рештки все ж залишаються у волокнах.

Якщо шкіра чутлива, та тримайте свої руки при собі

Навіть коли інколи кортить дуже вигідно придбати таку річ, краще тримайтесь від неї осторонь. Сама лише вказівка "прати окремо" вказує, що в матеріалі міститься надзвичайно багато синтетичної фарби. Нефарбований одяг теж не являється безпечним для людей з чутливою шкірою. На жаль, виробники не завжди  в повній мірі декларують інформацію про свої товари, власне взагалі цього не роблять, коли вони виготовлені на далекому сході. Наступні вказівки повинні привернути вашу увагу, оскільки в них майже завжди використовують хімію. 

·                    Евлан (Eulan) або містить евлан (eulanisiert)

·                    не скручується (filzfrei), добре переносить прання (waschmaschinenfest), стійкий до прання (superwash)

·                    не потребує прасування (bügelfrei), зберігає форму (formstabil), пери і носи (wash&wear)

·                    випрати перед тим як одягнути вперше (vor dem ersten Tragen waschen)

·                    стійкий до забруднення (schmutzabweisend)

·                    протимікробний, антистатичний, вбиває неприємний запах

·                    вогнестійкий

·                    запобігає розвитку грибка

Як розпізнати здоровий одяг?

Якого одягу вам краще слід уникати, ми щойно пояснили. Однак, як, роблячи покупки, розрізнити, що ідеться про нешкідливу або малошкідливу тканину? Лише доторкнутися не достатньо, оскільки деякі синтетичні волокна створюють відчуття, ніби вони, наприклад, з льону, хоча насправді - ні. У принципі можна сказати, що вибирайте найкраще одяг, який пошито з шовку, бавовни, льону чи шерсті. Ці матеріали чудово фарбуються навіть без хімікатів.

Жодного сертифікату, захищеного законом

На відміну від харчової промисловості, де БІО повинно бути чітко позначеним, для виробників одягу не існує єдиного стандарту. У першу чергу вам слід звернути увагу на те, які добавки вказані на етикетці у специфікації матеріалу. Чим менше, тим, звісно, краще. Крім того, ви можете орієнтуватися по текстильних етикетках, які з певного часу позначають еко-моду.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин