загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Все про туберкульоз: перші симптоми, міфи та ризики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У рамках соціального інформаційного проекту "Запитайте у лікаря", який відбувається за організаційного сприяння Міжнародного благодійного фонду "Здоров'я українського народу", ми взяли інтерв’ю з кращим фтизіатром України – Світланою Любушкіною, завідувачем відділенням легеневого туберкульозу №2 Луганського обласного протитуберкульозного диспансеру, лауреатом Національної Медичної Премії 2012 року.

Про захворювання, яке називають хворобою важких часів та бідних людей. Ще кілька століть назад воно "викошувало" сотні тисяч життів, а зараз піддається лікуванню при вчасному звернені до лікаря. Його іменували чахоткою та сухотами, оскільки організм хворих був виснаженим, а зовнішній вигляд – змарнілим. Про туберкульоз, його інкубаційний період, людей, які входять до групи ризику підхопити паличку Коха та багато іншого читайте в інтерв'ю.

Чи правда, що збудником туберкульозу – паличкою Коха інфікована практично кожна людина?

Так, мікобактерією туберкульозу інфіковано 98% населення України. На щастя, лише у 10% з них розвивається захворювання.

Хто входить до цієї групи ризику?

Передусім, люди, які страждають захворюваннями легень, цукровим діабетом, або приймають глюкокортикоїди. Особливо обережними слід бути особам без певного місця проживання, мігрантам, біженцям, переселенцям, алкоголікам, наркоманам, безробітнім особам, ВІЛ-інфікованим, або людям, які перебувають або вийшли з місць позбавлення волі.

Чи можуть захворіти на туберкульоз люди з високим рівнем імунітету?

Ні. Людина з високим рівнем імунітету на туберкульоз не хворіють.

Які супутні захворювання в організмі людини можуть сприяти розвитку туберкульозу?

Сприяють розвитку туберкульозу наступні захворювання: цукровий діабет, професійні хвороби легень: хронічні бронхіти, силікоз; хвороби, що вимагають тривалого прийому глюкокортикоїдів; бронхіальна астма ІІІ-IV ступеня, колагенози, ВІЛ-інфекція.

Як і де можна підхопити туберкульоз? За яких умов, зростають шанси його підхопити?

Зазвичай мікобактерії туберкульозу потрапляють в організм людини повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Відтак, більша ймовірність підхопити паличку Коха – у тих людей, які перебувають у закритих мало провітрюваних приміщеннях (підвалах, тюремних камерах); у місцях, де є хворі з відкритою формою туберкульозу (лікарняних палатах, гуртожитках). Важливим фактором, який підвищує ймовірність розвитку захворювання, є тривалість контакту з хворим на туберкульоз, масивність виділення бактерій з його організму. Підчепити паличку Коха можна й через харчові продукти: вживання молочних та м’ясних продуктів хворої великої рогатої худоби.

Яких правил потрібно дотримуватися, аби не захворіти на туберкульоз?

Постійно провітрюйте приміщення. Систематично проводьте вологе прибирання приміщення. При розмові зі співрозмовником не наближайтеся ближче ніж на 1 м. Користуйтеся індивідуальним посудом та індивідуальними засобами гігієни. Не вживайте молочні продукти зі стихійних ринків без термічної обробки. А також ведіть здоровий спосіб життя та своєчасно звертайтеся до лікаря при виникненні будь-яких захворювань.

Чи правда, що мікобактерії туберкульозу гинуть під дією сонячного проміння? І які ще існують методи профілактики цього захворювання?

Прямі сонячні промені дійсно вбивають мікобактерії туберкульозу. У той же час, чим довше людина перебуває на сонці без прикриття грудної клітки одягом, тим частіше виникає туберкульоз або прогресує наявний.

Який вид, тип туберкульозу є найнебезпечнішим?

Найнебезпечнішим туберкульозом є хіміорезистентний, особливо стійкий у ізоніазиду та рифампіцину.

Які перші симптоми туберкульозу?

Першими симптомами туберкульозу є: слабкість, втрата апетиту, підвищене потовиділення, схуднення, підвищення температури тіла, кашель, кровохаркання, болі в грудній клітці, пов'язані з диханням.

Який інкубаційний період захворювання на туберкульоз? І чи варто боятися людини, яка нещодавно одужала?

Від часу потрапляння мікобактерій в організм до захворювання може пройти від декількох місяців до 2-х і більше років. Туберкульоз має властивість повертатися до тих, хто вже перехворів.

Чи можна вилікувати туберкульоз народними методами?

Ні. Жоден народний метод не здатне вбити мікобактерії туберкульозу. Тому не гайте на це час, а звертайтеся до лікаря!

Якими можуть бути наслідки захворювання на туберкульоз?

Вчасно не вилікуваний туберкульоз легенів веде до важких наслідків: від легеневої кровотечі та безпліддя до ураження туберкульозом інших органів та систем: кісток, суглобів, головного та спинного мозку, нирок.

Які поширені міфи про туберкульоз, його симптоми, профілактику та лікування?

Міф № 1 звучить так: "На "заході" виліковують туберкульоз за 1 місяць". Насправді: схеми лікування та тривалість прийому препаратів однакова як в Україні, так і в західних країнах. Тільки там, на відміну від України, в стаціонарах, більше 1 місяця не лікують. Основний спосіб лікування – амбулаторний.

Міф № 2 – "Є чудодійні препарати, що виліковують від туберкульозу за 2-3 тижні". Насправді, в світі немає препаратів, що діють швидко через особливості будови мікобактерій.

Міф № 3 – "Є народні цілителі, які борються з туберкульозом лікувальними травами особливого складу, без хіміопрепаратів". Народні цілителі допоможуть вам підвищити імунітет, але це не має ніякого відношення до вбивства бактерій, які уже оселились в організмі.

Міф № 4 – "Неосвічені лікарі "приписали" туберкульоз людині, у якої немає симптомів цього захворювання". Насправді, на початку хвороби туберкульоз протікає непомітно, а поява кашлю, задишки, кровохаркання, підвищення температури є свідченням того, що хвороба "зайшла" вже далеко.

Що говорить статистика про туберкульоз? Чи прогресує це захворювання? Які тенденції його поширення? Наприклад, жителі північної України втричі частіше хворіють на туберкульоз, аніж жителі півдня?

Ні особливостей у локалізації туберкульозу за кліматичними зонами не спостерігається. Але там, де нижчий рівень життя і немає соціального захисту населення, там туберкульоз частий гість, який швидко пересувається з домівки в домівку.

Чого не можна людині, яка хвора на туберкульоз?

Якщо людина захворіла на туберкульоз, їй не можна: засмагати, палити, вживати наркотики, зловживати алкоголем, відвідувати сауни та лазні, займатися важкою фізичною працею, працювати в шкідливих умовах, відвідувати дитячі установи та місця масових скупчень людей. Необхідно робити перерви в прийомі протитуберкульозних препаратів.

Яким повинен бути догляд за здоров'ям у людини, яка перехворіла на туберкульоз? Чого вона повинна уникати, що змінити у своєму житті (раціоні, способі відпочинку, тощо)?

Люди, які перехворіли на туберкульоз, повинні ретельніше дбати про своє здоров'я: своєчасно проходити огляди у лікарів ( при необхідності, за призначенням лікаря - протирецидивне лікування), вести здоровий спосіб життя зі збалансованим харчуванням, щоденними прогулянками на свіжому повітрі, провітрюванням приміщень, чергуванням режиму праці та відпочинку, а також позбавленням шкідливих звичок.

Розкажіть кілька цікавих та повчальних випадків з вашої практики та з досвіду колег у справі лікування туберкульозу?

Мені запам'ятався один трагічний випадок з моєї практики. Сподіваюсь, для когось ця історія стане повчальною і убереже від лиха. У міське пульмонологічне відділення надійшов хворий, якому після обстеження був виставлений діагноз: інфільтративний туберкульоз легені в фазі розпаду. МБТ + (при лікуванні такої форми туберкульозу зазвичай хворі одужують).

Мною була видана рекомендація переведення хворого для подальшого лікування в обласний тубдиспансер. У чітко обумовлений час хворий не з'явився на госпіталізацію. Через 2 місяці мене викликали для надання термінової консультації в реанімаційному відділенні обласної клінічної лікарні. Туди поступив хворий з менінгоенцефалітом в стані мозкової коми. У постраждалому я впізнала свого пацієнта, який не з'явився на госпіталізацію. Внаслідок прогресування туберкульозу у нього виник туберкульозний менінгоенцефаліт. Нажаль, час для порятунку було упущено. Виявляється, пацієнт вирішив полікуватися тільки через 3 тижні після встановленні діагнозу в районній лікарні за місцем проживання батьків. Медикам цієї лікарні він не показав рентгенограму, а виставлений нашим пульмонологічним відділенням діагноз приховував. Після обстеження терапевти почали лікувати абсцедуючу пневмонію. На тлі лікування стан хворого почав погіршуватися, з'явився головний біль, який пов'язували з важкою інтоксикацією. Лише після виникнення мозкової коми хворого перевели в обласне реанімаційне відділення. На цій стадії захворювання допомогти хворому було вже неможливо.

Як би ви резюмували цю історію?

Деякі хворі на туберкульоз не згодні з виставленим їм діагнозом. Вони намагаються знайти лікаря іншої нозології (спеціалізації), який виставить їм інший діагноз та лікуватиме іншими методами. Люди, замовчування власного діагнозу чи відтермінування лікування, гірше ви робите тільки собі. Організм - річ серйозна, нехтування рекомендаціям лікарів може призвести до тяжких наслідків. Пам'ятайте системність та своєчасність – рушії здоров'я. Проходьте огляди лікарів що півроку, щороку, дбайте про себе та своїх близьких. Це дасть змогу підтримувати ваше здоров'я та високому рівні, а також вчасно діагностувати захворювання на початкових стадіях та надавати необхідну допомогу.

Анна Козаченко

До списку новин