загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи всі лікарські трави нешкідливі ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вважається, що лікарські трави практично нешкідливі. Однак «коктейль» з трав’яних компонентів може мати і плюси, і мінуси. І навіть певні, що називається, цілющі речовини повинні правильно поєднуватися.

Як відомо, флора нашої планети таїть у собі дуже цінні біологічно активні речовини, які можуть принести людині велику користь. Втім, в деяких випадках, і катастрофічний шкоду. У яких же випадках фітотерапія може бути корисною, а в яких становить небезпеку?

Чого тільки не виявлено вже вченими в лікарських рослинах! І спирти, і алкалоїди, і кислоти, і білки, і мінеральні солі, і вітаміни і багато-багато іншого. Грубо кажучи, в лікарській рослинній сировині виявлено більше 12 тисяч біологічно активних речовин. І при цьому вчені вважають, що це, в кращому випадку, лише десята частина наявного хімічного арсеналу флори.

Незаперечним плюсом лікарських речовин, що містяться в рослинах, є їхня  біологічна доступність. До того ж, рослинна сировина коштує досить дешево. Навіть сьогодні, коли ціни на ліки піднімаються кожен день, трав’яні збори все ще стоять копійки.

У чому ж підступ?

Коли все так добре, то мимоволі починаєш шукати підступ. І цих самих підступів у рослин досить багато. Наприклад, отруйність.

Багато хто наївно покладається на те, що оскільки компоненти лікувальних трав натуральні, то і нашкодити не можуть. Так, багато рослин дійсно не можуть викликати серйозних побічних ефектів. Але, наприклад, кураре виготовлений з рослин, що ростуть у Південній Америці, без застосування якої б то не було хімії, запросто може зупинити серце. Думаєте, наші рослини не такі? Помиляєтесь.

Отруйним може виявитися навіть добре відома вам їстівна рослина, навіть сільськогосподарські культури. Справа в тому, що рослини вміють лише накопичувати речовини, а ось зі скиданням хімічного «баласту» у них не склалося. Тому рослини, зібрані, наприклад, біля проїжджої частини, краще не вживати. І навіть подорожник, зірваний у автостради — краще не прикладати до ранки.

Правила безпечної фітотерапії

Фітотерапія — не панацея і має ряд протипоказань. Щоб не нашкодити собі і своїм близьким, дотримуйтеся правил безпеки.

Це не єдиний підступ. Концентрація корисних речовин в рослині може змінюватися і залежить вона від безлічі факторів: і від пори року, і від кількості сонячних днів, що випали на долю рослини, і від кількості опадів, і навіть від часу доби, в який рослина було зібрано. До того ж у трав, зібраних в різних регіонах, може виявитися абсолютно різний цілющий ефект. Тому при використанні рослин без урахування цих особливостей, можливі передозування або «недобори» цілюще-лікарської дози корисних елементів.

Крім того, необхідно знати які речовини в яких частинах рослини відкладаються. І якщо у вас виникло бажання зайнятися збиранням трав, вам належить вивчити цілий ряд правил і закономірностей. Інакше травник з вас вийде нікудишній.

Трави-«близнюки»

Черговий підступ полягає в тому, що не всяку лікарську рослину можна легко впізнати. З цим часом не справляються навіть професійні біологи. Не все так просто, як може здатися на перший погляд.

Вгадайте, у якого лікарської рослини жовта серединка і білі пелюстки? Звичайно, у ромашки. Але справа в тому, що існують і псевдо-ромашки. Влітку, на будь-якому газоні можна зустріти багато квітів з жовтою серединкою і білими пелюстками — але не обов’язково, що така рослина виявиться саме аптечної ромашкою (Matricaria recutita). Виявляється, ромашку можна легко сплутати з ромен звичайним (Leucanthemum vulgare), який до лікарських рослин не має ніякого відношення! Втім, ромашку аптечну теж можна відшукати на міських газонах, якщо постаратися.

Ще одним прикладом може служити інша пара рослин — лікарська левзея сафлоровидная (Rhaponticum carthamoides) і безрезультатний, в кращому випадку, чортополох проникаючий (Carduus nutans). Ці дві рослини дуже часто навіть фахівці плутають. До речі, обидві рослини отруйні! Відмінність в тому, що отрута цих рослин відрізняється за принципом дії. І таких пар лікарсько — НЕ лікарських рослин десятки, а може бути навіть сотні. Так що не покладайтеся на інтуїцію, і якщо вже вам знадобилося лікарська рослина, купіть її в аптеці.

Протипоказання до застосування лікарських рослин

Навіть у неотруйних лікарських рослин існує безліч протипоказань до застосування.

Сік листя алое протипоказаний при геморої, запальних захворюваннях нирок і сечового міхура, маткових кровотечах.

Звіробій не потрібно приймати при гіпертонії і підвищеній температурі тіла.

Мелісу і м’яту перцеву не рекомендується вживати при гіпотонії (зниженому артеріальному тиску).

Шавлія ні в якому разі не рекомендується приймати при гострому запальному процесі в нирках.

Чебрець не можна приймати  при захворюваннях печінки, нирок, шлунка, щитовидної залози, а також при атеросклерозі судин мозку і серця.

Чорноплідну горобину небажано вживати, якщо у вас знижений тиск.

Деякі сполуки лікарських трав і хімічних ліків, в принципі не допустимі. Тому, обов’язково проконсультуйтеся з фітотерапевтом, перш ніж приступати до траволікування.

До списку новин