загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Холецистит: від коліки до скальпеля

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Болі в правому боці, присмак гіркоти, нудота і блювота, ось характерні ознаки холециститу.

Холецеститом називають запалення жовчного міхура. Ця патологія супроводжується хворобливими симптомами і може призвести до ряду ускладнень. Тому холецистит обов’язково потрібно лікувати. Але які методи лікування оптимальні? У яких випадках «лягати під ніж», а коли можна лікувати холецистит без допомоги хірургічного втручання?

Навіщо нам жовчний міхур, і які функції він виконує?

Жовчний міхур являє собою порожнистий мішкоподібний орган, який є резервом жовчі. Жовч виробляється печінкою і в потрібний момент викидається в кишечник, де активно бере участь в процесах травлення. Так жовч сприяє розщепленню жирів, необхідна для всмоктування жиророзчинних вітамінів, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, запобігає розвитку гнильних процесів в кишечнику і виконує ще ряд важливих функцій.

При холециститі нормальний процес накопичення і відтоку жовчі з жовчного міхура порушується.

Причини появи холециститу

Безпосередньою причиною появи запального процесу в жовчному міхурі найчастіше є інфекція. Це можуть бути бактерії, грибки, віруси і навіть глисти. Іноді виникає токсичний або алергічний холецистит.

Запальний процес зазвичай починається на тлі порушення відтоку жовчі з міхура.

Провокувати це може ряд факторів, серед яких:

  • камені в жовчному міхурі
  • перегини жовчовивідних проток
  • дискінезія жовчного міхура та жовчних шляхів
  • травми печінки і жовчного міхура
  • стреси
  • гормональні порушення
  • вагітність
  • інфекційний процес в якомусь іншому органі
  • хвороби органів травлення
  • генетична схильність
  • малорухливий спосіб життя
  • рідкі прийоми їжі разом з переїданням
  • захоплення жирною, гострою, багатою холестерином їжею
  • зловживання алкоголем

Найчастіше до появи холециститу призводить наявність каменів у жовчному міхурі. Вони перекривають жовчовивідні протоки і таким чином створюють умови для запального процесу.

Холецистит може бути гострим і хронічним. Хронічна форма може розвинутися на тлі гострої або виникнути поступово самостійно.

Симптоми холециститу

Симптоми холециститу відрізняються в залежності від того, гостра або хронічна форма хвороби має місце.

Гострий холецистит проявляється низкою характерних симптомів:

  • Болем у правому боці в області підребер’я.
  • Горьким і металевим присмаком у роті.
  • Метеоризмом.
  • Нудотою і блювотою. Серед блювотних мас присутній жовч.
  • Підвищенням температури.
  • Порушенням нормальної дефекації.

При хронічному холециститі симптоми приглушені, а можуть і не з’являтися зовсім. Біль частіше ниючий. З’являються слабкість, млявість, порушення сну і дратівливість.

Печінкова колька

Найпоширеніша причина появи холециститу — камені в жовчному міхурі. Вони порушують нормальний відтік жовчі. А при їх «ворушінні» або проходженні через жовчовивідну протоку часто з’являється печінкова колька. Це нападоподібний різкий біль у правому підребер’ї, який може віддавати в праву частину грудної клітки, плече, шию, супроводжуватися нудотою і блювотою. Провокують появу нападу коліки жирна гостра їжа, алкоголь, фізичні навантаження, тряска.

Печінкова колька може виникати при холециститі і без присутності каменів. Наприклад, якщо жовчовивідна протока перекривається пробками слизу.

Діагностика холециститу

І хронічну і гостру форму холециститу потрібно лікувати. Але колись треба уточнити діагноз. Для цього зазвичай роблять:

  • Біохімічне дослідження крові
  • УЗД
  • Холіцистографію — ренгенологічне дослідження, при якому використовується контрастна речовина.

Консервативне лікування чи операція?

Гострий холецистит лікують в умовах стаціонару. Для припинення запального процесу застосовують антибактеріальні препарати, проводять дезінтоксикаційну терапію, паралельно використовують знеболюючі та спазмолітики. У деяких випадках виникає необхідність у видаленні жовчного міхура.

При хронічному холециститі застосовують препарати, дія яких спрямована на нормалізацію роботи жовчного міхура. Призначаються препарати рослинного походження, що володіють гепатопротекторними властивостями.

Обов’язковою умовою лікування холециститу є дієта, яка зменшує навантаження на жовчний. Стандартно при холециститі призначається дієта № 5.

Якщо причиною розвитку хронічного холециститу є камені, лікарі можуть запропонувати видалення жовчного міхура. На даний момент існують способи розчинення і дроблення каменів. Але досить часто вони надають тільки тимчасовий ефект і рано чи пізно доводиться думати про операцію.

Операція може бути відкритою, або проводиться лапароскопічно. У другому випадку жовчний видаляють через кілька маленьких розрізів в черевній стінці.

Після видалення жовчного міхура організм вчиться обходитися без цього резервуара для жовчі, і людина досить швидко повертається до нормального життя.

Прийняти рішення про те, вибирати скальпель або консервативне лікування, ви повинні разом з лікарем.

До списку новин