загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В чому особлива користь різних лісових ягід та плодів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що таке смак літа? Для багатьох це смак лісових ягід, дбайливо зібраних на галявині або лісовий хащі. Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин: у деяких ягодах вміст вітамінів і антиоксидантів навіть дорівнює або трохи перевищує добову норму потреби нашого організму.

Не тільки народна медицина використовує лісові ягоди для приготування різних лікарських препаратів: офіційна медицина також використовує екстракти і витяжки з ягід.

Суниця — одна з найсмачніших лісових ягід. Суниця містить надзвичайно велику кількість корисних речовин: вітаміни С і В1, В6, мікроелементи, фолієву кислоту, каротин, саліцилову, нікотинову, лимонну, хінну та інші кислоти, флавоноїди, легкозасвоювані цукри — глюкозу і фруктозу — в суницях їх більше, ніж у будь-яких інших ягодах.

Корисні як свіжі ягоди суниці, так і сушені: в ході сушіння корисні властивості ягід не пропадають. При захворюваннях шлунка, гіпертонії, атеросклерозі, каменях у нирках і печінці, подагрі корисні свіжі ягоди суниці. Для лікування ран і порізів застосовують сік суниці.

Відвари і настої із сушених ягід суниці мають потогінну, сечогінну і протимікробну дію, регулюють травлення та мінеральний обмін.

Такі ягоди як брусниця, чорниця і лохина ефективні в профілактиці хвороби Альцгеймера завдяки вмісту речовин, які сповільнюють вікову дегенерацію тканин центральної нервової системи.

Американські геронтологи з Флоридського університету та університету Тафтса вважають, що захисна дія цих лісових ягід пояснюється не тільки вмістом сильних антиоксидантів. Чорниця, брусниця і лохина містять певні речовини, які впливають на проходження хімічних сигналів між нейронами.

Крім цього, чорниця попереджає розвиток ракових пухлин, знижує рівень цукру в крові, покращує імунітет. Як антиоксидант, чорниця запобігає ранньому старінню шкіри і всього організму. Також, як багато хто знає, ягоди чорниці особливо корисні тим, хто має проблеми із зором, сітківкою ока і м’язами очного яблука. Крім цього, чорниця — відмінний натуральний антибіотик.

Брусниця — ще одна корисна лісова ягода, потужний імуномодулятор, що містить цілий комплекс вітамінів і мінеральних речовин. Препарати на основі брусниці застосовують як дезінфікувальний, сечогінний засіб при лікуванні циститу, сечокам’яної хвороби. Брусниця має протизапальну дію у лікуванні застуди: пригнічує розвиток мікробів і виводить токсини з організму.

Ягоди ожини особливо корисні тим, хто має проблеми шлунково-кишковому тракту. При шкірних захворюваннях рекомендують компреси з ягід і листя ожини. Ягоди цієї рослини можна вживати в досить великій кількості.

Малина — родичка ожини — не менш корисна для здоров’я. Містить лимонну, яблучну, винну саліцилову і інші органічні кислоти, вітамін С, А, В1, В12, РР, залізо, мідь, солі калію, йод. За рахунок вмісту кумаринів, ягоди малини нормалізують згортання крові і знижують рівень протромбіну.

Взимку заморожені ягоди малини можна додавати в негарячий чай: вони допомагають у лікуванні застуди, грипу.

Малина містить велику кількість клітковини, тому особливо рекомендується тим, хто має проблеми з травленням. Йод і солі калію, що містяться в малині, — відмінний профілактичний засіб при атеросклерозі і порушеннях серцевого ритму. Ягоди малини поліпшують апетит, мають кровоспинну і антитоксичну дію, особливо корисні при гіпертонії, хворобах нирок, атеросклерозі; покращують стан шкіри і борються з депресією і стресами.

Плоди лісового терну багаті на пектин і пектиноподібні речовини, містять вітамін С і яблучну кислоту, мінеральні солі, цукру, глікозид пруназин, ароматичні і дубильні речовини. Свіжі плоди терну як в’яжуче рекомендуються при різних розладах шлунка і кишечнику.

Плоди чорноплідної горобини багаті цукрами і органічними кислотами, також містять дубильні речовини, пектин, каротин, вітаміни С, В1, В2, Е, РР; глікозиди, калій, магній, кальцій, залізо, макроелементи: цинк, марганець, мідь, алюміній, селен, хром, кобальт та ін. Терпкий, кислувато-солодкий смак ягід чорноплідної горобини збуджує апетит, підвищує кислотність і переварювальну здатність шлункового соку, покращує функцію щитовидної залози. Особливо корисні при гастритах із зниженою кислотністю, при підвищенні проникності судин, гіпо- і авітамінозі, атеросклерозі, гіпертонії.

Аліна Танько

До списку новин