загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Глютенова хвороба: симптоми, профілактика, лікування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Глютенова хвороба має різноманітні симптоми, при цьому лікування та профілактика захворювання дуже прості.

Глютенова хвороба або целіакія — це захворювання, що виникає при непереносимості рослинного білка — глютену, який є в клейковині злаків: пшениці, житі, ячмені. Даний білок дратує ворсинки кишечника і порушує всмоктування поживних речовин.

Ця хвороба може досить серйозно вплинути на самопочуття і розбалансувати роботу організму. Тому симптоми глютенової хвороби потрібно «знати в обличчя» і розуміти, які методи лікування та профілактики цієї хвороби існують.

Причини розвитку целіакії

Механізм розвитку глютенової хвороби до кінця не з’ясований, але відомо, що целіакія — аутоімунне захворювання, тобто в її основі лежить алергічна реакція на глютен. Також відомо, що ця хвороба носить спадковий характер.

Типова глютенова хвороба з характерними кишковими збоями в роботі — явище досить рідкісне. Але існують і інші прояви целіакії, зв’язати які з непереносимістю глютену набагато важче. Тому дане захворювання часто залишається недіагностованим і неправильно лікується.

Симптоми глютенової хвороби

Симптоми глютенової хвороби можуть бути дуже різноманітні, що часто веде від постановки правильного діагнозу. Але все-таки є характерний набір проявів цього захворювання, за якими можна «вирахувати» целіакію.

До симптомів глютенової хвороби відносять:

  • болі в животі
  • метеоризм
  • розлад процесів дефекації: проноси або запори
  • нудота і блювота
  • скачки апетиту: його відсутність або навпаки різке відчуття голоду
  • низький зріст і недостатня вага
  • болі в кістках і їх часті переломи
  • депресивні настрої
  • шкірний свербіж та інші алергічні прояви

Непереносимість глютену і порушення всмоктування в кишечнику може привести до розвитку цілого ряду інших патологій, таких як:

  • стоматити
  • дерматити
  • остеопороз
  • цукровий діабет 1 типу
  • безплідність
  • ревматоїдний артрит
  • тиреоїдит
  • порушення психічного розвитку
  • пухлини шлунково-кишкового тракту

При целіакії значно підвищується ризик виникнення раку порожнини рота, кишечника і стравоходу.

Чим раніше симптоми будуть визначені як прояв глютенової хвороби, тим меншої шкоди організму завдасть захворювання.

Як діагностувати целіакію?

Різноманітність проявів цього захворювання призводить до того, що поставити точний діагноз на підставі симптомів дуже важко. При підозрі на глютенову хворобу обов’язково потрібно провести ряд досліджень.

Необхідно зробити:

  • Аналіз крові з виявленням специфічних антитіл.
  • Аналіз калу з визначенням частки вуглеводів і жирів у ньому.
  • Ендоскопію кишечника.
  • Біопсію слизової кишечника. Може виникнути необхідність, провести повторну біопсію після прийому їжі з глютеном.

Цей комплекс досліджень допоможе виявити наявність непереносимості білка злаків клейковини і поставити точний діагноз.

Лікування і профілактика глютеновой хвороби

Целіакія — серйозне захворювання, яке може ускладнитися багатьма патологіями і значно погіршити якість життя. Тому дуже важливо знати, які методи лікування і профілактики глютенової хвороби існують.

Головним методом лікування целіакії є безглютенова дієта. Тільки виключення з меню всіх продуктів, що містять цей білок, може нормалізувати загальний стан і відновити роботу слизової оболонки кишечника.

Цей, здавалося б примітивний метод лікування, дуже ефективний. Досить сісти на дієту і симптоми глютенової хвороби зникають протягом декількох днів. Для повного відновлення структури кишечника може знадобитися кілька місяців.

Головні правила дієти при целіакії: виключити з меню пшеницю, жито, ячмінь і всі продукти, де може міститися клейковина злаків. Таким чином, більшість борошняних і макаронних виробів потрапляють під заборону.

Іноді клейковина може бути в продуктах харчування і напоях, здавалося б, ніяк не пов’язаних зі злаками. Наприклад, вона може бути в ароматизованій каві, пиві, консервованих овочах, деяких видах морозива. Тому треба уважно читати інформацію на етикетках продуктів, перш ніж використовувати їх в їжу.

Обмеження в харчуванні згладжуються завдяки тому, що зараз виготовляють спеціальні продукти для хворих на целіакію. У продажу є спеціальні хліб, макаронні вироби, печиво, мука. Головний відмітний знак таких продуктів — перекреслений колосок на упаковці.

Лікування дієтою також можна назвати і профілактикою повторного виникнення симптомів глютенової хвороби.

Не варто забувати про спадкові схильності до глютенової хвороби. Тим, у кого є родичі, які страждають на целіакію, варто періодично проводити дослідження, здатні виявити це захворювання на початку його розвитку.

Звертайтеся до лікаря своєчасно і будьте здорові!

До списку новин