загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рослинні або тваринні жири: чому віддати перевагу, чого уникати?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Білки, жири і вуглеводи складають основу правильного харчування і нашого здоров’я. Багато років триває полеміка про те, які жири мають більшу користь для організму — рослинні або тваринні. Це питання цікавить не тільки вчених.

Жири — джерело енергії та незамінних речовин. При нестачі в організміжирних кислот, організм буде намагатися переробити в жир вуглеводи і білки. В результаті цього може сповільнитися розвиток організму, виникнуть проблеми зі здоров’ям. Ознаки недоліку жирів в організмі — проблеми зі шкірою і волоссям: шкіра передчасно старіє, а волосся втрачає свій блиск і здоровий вигляд.

Розрізняють декілька основних типів жирних кислот: насичені жирні кислоти містяться в молочних продуктах і мясі; омега-3 поліненасичені жирні кислотив олії льону та рибі; омега-6 поліненасичені жирні кислоти містяться в кукурудзяній, соняшниковій та інших рослинних оліях; омега-9 мононенасичені жирні кислоти присутні в оливковій олії.

За останні десятиліття питання про те, які жири мають більшу користь для здоров’я, стало свого роду вічним. Один час вершкове масло наголошувалось шкідливим, а рослинне, навпаки, корисним. Рекомендації дієтологів говорять про те, що поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) не призводять до ожиріння і зберігають серце здоровим.

Численні дослідження з цього питання, проведені у ХХ ст., дають суперечливі результати. Причин цього може бути кілька. По-перше, не було проведено повного аналізу на наявність зв’язку між серцево-судинними захворюваннями та видом жиру в раціоні. По-друге, можливо, в ході досліджень не були враховані деякі фактори, щоздаються на перший поглядне суттєвими.

Неповнота таких досліджень не дає право робити заяв про те, що рослинні жири краще за тваринні, або навпаки.

Один з можливих варіантів вирішення цього питання — поєднання в раціоні рослинних і тваринних жирів (1:1 або 1/3:2/3). Такий баланс допоможе уникнути крайнощів і принесе користь для здоров’я.

Рослинні масла можна вживати в їжу щодня і в будь-якому віці. Бобові — горох, квасоля та ін. — містять ненасичені жирні кислоти, вітаміни і мінеральні солі. Їжа, що містить рослинні жири, знижує вміст холестерину в крові і сприяє попередженню розвитку атеросклерозу.

З тваринних жирів краще віддати перевагу вершкам та сметані, які містять лецитин. Вершкове масло містить до 40% моно ненасиченої олеїнової кислоти, що входить до складу оливкової олії. Але вживати його бажано не щодня.

Що стосується маргарину, це також представляє спірне питання. Деякі називають його «жиром „на кожен день“», підкреслюючи тим самим його придатність для щоденного вживання. Як правило, для виробництва маргарину використовуються рослинні жири. Маргарин — продукт поєднання тваринних і рослинних жирів.

Пам’ятайте: природа не любить крайнощів. Вживати тільки рослинні жири або цілком відмовитися від них — навряд чи це можна назвати здоровим харчуванням. Відстежуйте свій раціон і самопочуття, і тільки тоді ви зможете знайти оптимальний варіант.

Аліна Танько

До списку новин