загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фізичний біль зближує людей

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Австралійські психологи розповіли, що люди, яким довелося витримати схожі больові відчуття, починають переживати товариські почуття один до одного.

Учені з Університету Квінсленда і Університету Нового Південного Уельсу провели над групою студентів декілька порівняно жорстоких експериментів. У одному з них добровольці повинні були зібрати кульки, розкидані по дну ємності з водою і помістити їх в коробку, що теж стоїть на дні під водою. Але в деяких випадках вода була кімнатної температури, а в деяких - до болю холодною. У іншому експерименті студенти повинні були виконати силові вправи: утриматися в напівприсіді, притиснувшись спиною до стіни, або ж встояти на одній нозі. Довге сидіння у напівнавпочіпках викликає набагато хворобливіші відчуття, ніж стояння на одній нозі, крім того, в другому випадку людина могла міняти ногу на іншу або використати додатковий баланс, щоб утримати рівновагу.

Після тестів психологи опитали учасників експерименту щодо того, як вони почувають себе в тому колективі, в який потрапили на час наукового дослідження. Виявилось, що ті, хто відчув біль, відчували більшу спорідненість до групи, незалежно від статі, віку, а також розміру групи.

Дослідники вирішили провести ще один експеримент і запропонували учасникам зіграти в гру. Треба було вибирати числа від 1 до 7: якщо уся команда вибирала «7», то усі отримували максимальний виграш, якщо ж усі вибирали різні числа, то найбільший виграш діставався тому, хто вибирав найменше число. Якщо керуватися чисто егоїстичними міркуваннями, то вибирати треба одиницю, якщо ж думати про усю команду, то сімку. Як з'ясувалося, ті групи, членам яких довелося витримати біль, були в цьому сенсі дружніші і більше думали про загальний виграш.

Як бачимо, біль не просто викликає почуття душевної спорідненості, але і спонукає піти на деякий ризик заради своїх товаришів. Автори дослідження підкреслюють, що групи були набрані випадковим чином, і спочатку людей в них ніщо не об'єднувало.

До списку новин