загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому весь час хочеться спати: все про осінню сонливість

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чому весь час хочеться спати восени? З чим пов'язана млявість і постійна втома? І як впоратися з цим станом? На ці питання відповіла лікар-невролог вищої категорії, к.м.н. компанії «Медісвіт» Наталія Романенко.

- Чому восени часто хилить на сон? Пов'язано це з мінливою погодою або дощами більшою мірою?

- Причини осінньої сонливості різноманітні. Серед поширених причин - це сезонні зміни тривалості світлового дня та інтенсивності сонячного світла, внаслідок чого змінюється вироблення гормону мелатоніну, який відповідає в організмі за регуляцію добових ритмів, що відбивається також і на загальному стані і настрої. Дощі і негода лише додатковий чинник, хоч самопочуття багатьох людей і залежить від мінливої погоди (метеочутливість).

Крім того, має значення порушення вироблення серотоніну, який безпосередньо бере участь у регуляції настрою і є метаболічним попередником мелатоніну.

- Про брак якихось вітамінів може говорити частий сонливий стан?

- Окремо сама по собі сонливість не характерна для проявів вітамінної недостатності. У комплексі з іншими (іноді більш важкими) симптомами сонливість може спостерігатися при нестачі в організмі вітамінів групи В.

Основними джерелами вітамінів групи B для людини є м'ясо тварин (а також печінка і м'ясні продукти) і дріжджовий хліб. Крім того, ці вітаміни містяться в свіжих яйцях, рибі, сирі, в зелених овочах, крупах, а також у багатьох інших продуктах.

- Що потрібно поміняти в образі життя, щоб звести до мінімуму подібний стан організму?

- Дотримання таких порад допоможе уникнути небажаних станів організму:

• Дотримуйтеся фіксованого режиму сну і відпочинку.

• Лягайте спати і вставайте в один і той же час.

• Майте повноцінний нічний сон.

• Робіть ранкову зарядку.

• По можливості, виділіть 15 хвилин на короткий денний сон. Але не спіть більше 30 хвилин: свідомість зануриться в глибший сон, з якого вибратися буде набагато складніше. Так що ставте будильник і після короткого сну з новими силами беріться за активну роботу.

• Дотримуйтеся дієти, щоб зменшити кількість вуглеводів у своєму раціоні.

• Відмовтеся від прийому алкоголю, куріння.

• Не нехтуйте прогулянками на свіжому повітрі.

- Чи допомагає контрастний душ вранці або ввечері в боротьбі з сонливістю?

- Водні процедури - вірний спосіб втекти від осінньої сонливості. Контрастний душ вранці допоможе прокинутися, а теплий душ ввечері - як слід розслабитися. Завдяки таким заходам, організму буде легше перемикатися між станами сну і неспання.

Кілька загальних порад, як допомогти організму впоратися з сезонною сонливістю:

1. Намагайтеся отримувати якомога більше денного світла, працюйте при хорошому освітленні.

2. Даруйте собі позитивні емоції, створюйте навколо себе радість і приємні емоції.

Як бачите, небезпека осінньої сонливості очевидна. Крім зниження якості життя, це може привести до травм на виробництві, аварій і катастроф. Звертайте увагу на своє самопочуття!

До списку новин