загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ще раз про здоров’я людини та здоровий спосіб життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато разів ми чули: «хто не курить і не п’є, той здоровеньким помре». Таке ставлення до свого здоров’я, мабуть, викликано тим, що для значної частини людей здоров’я людини та здоровий спосіб життя асоціюються з жорсткими (навіть жорстокими) самообмеженнями: дієтами, багатокілометровими забігами вранці в будь-яку погоду і, просто, з нудьгою. Коротше, мотивації ніякої. Мало того, що потрібно відмовитися від різного роду приємностей, так ще й доведеться гвалтувати свою природу. Чи так це? І так, і ні.

З одного боку, здоровий спосіб життя передбачає виконання якихось справ, які вимагають навантаження (фізичного та психічного), витрат часу. Стосовно цього з усією відповідальністю можна сказати:

  • сила волі потрібна в мінімальних кількостях лише до моменту, поки не виробиться нова звичка;
  • чим більше сили волі докладає людина для досягнення чого-небудь, тим неправильніше вона діє;
  • сила волі може взагалі не знадобитись, якщо людиною рухає так звана ресурсна мотивація (інтерес, задоволення і, навіть, гнів).

Уся інформація по оздоровленню будується саме на основі цих трьох постулатів. Називайте їх трьома китами або якось ще, це не важливо. Важливо те, що ці принципи працюють безвідмовно!

Чому ж люди в основній своїй масі ведуть спосіб життя, який не повертається назвати здоровим? Відповіді також три:

  • не знають;
  • не можуть;
  • не хочуть.

Стосовно незнання. Погодьтеся, що в наш освічений, інформаційний вік, ця «відмазка» не проходить. Інформації про здоровий спосіб життя – хоч греблю гати.  До речі, тут виникає вже інша проблема, яка зводиться до питання: «А яким джерелам інформації довіряти?». Наша відповідь: «Тільки добре перевіреним, краще – офіційним!» Будьте пильні і обережні! Особливо слід бути пильним, коли на сторінках друкованого або Інтернет-видання відбувається критика офіційної медицини по типу «всі лікарі – вбивці!». Ці заяви не цілком здорових на голову людей. Нормальна, тобто конструктивна і по суті критика – ознака високої якості інформації.

Стосовно «не можуть». А ось це вже неправда. Не можуть чого конкретно? При першому наближенні виявляється, що це сама елементарна лінь, яка зводиться до небажання людини організувати свій простір і час. Не можуть займатися фізичною зарядкою в силу браку часу? Не питання, йдіть вранці дорогою на роботу на три зупинки довше і пройдіть їх швидким кроком.

Стосовно «не хочуть». Ось звідси і всі проблеми, оскільки доводиться міняти звички.

Слід зауважити, що людина досить легко змінює звички, сформовані з приводу задоволення своїх нижчих потреб. Настільки легко, що часта їх ломка вже сама по собі може бути шкідливою звичкою, перетворившись на психологічну залежність, наприклад, часта зміна статевого партнера, вишуканість в їжі (гурманство), тощо. Набагато складніше людині поміняти ті звички, які роблять його високорозвиненою істотою (коло спілкування, проведення дозвілля, принципи, цінності та переконання, самоідентифікацію, тощо).

Так, важливу роль у демотивації до ведення здорового способу життя людини, звиклої до спілкування в певних групах і з певними людьми, відіграє той момент, що їй доведеться з деякими з цих груп і людей розривати відносини, наприклад, з друзями, які щовечора в п’ятницю звуть попити пивка чи покурити. Все це сприймається досить болісно і дуже часто навіть уявне представлення про розрив викликає негативні емоції. Досвід спілкування з багатьма з таких людей показує, що в глибині душі вони нещасні. Чи щаслива людина, коли вона сидить за столом під час банкету або стоїть в курилці, і, щоб не здатися нудною, змушена підтримувати розмову ні про що з абсолютно нецікавими їй людьми? Але це також питання звички, адже якщо співрозмовник цікавий, то що заважає спілкуватися з ним без вина чи курива? Місць і способів повно: в лазні, на риболовлі, у боулінг-клубі, в тренажерному залі, тощо.

Те ж саме стосується звички усвідомлення людиною свого місця в світі. Занижена самооцінка, відсутність цікавого хобі, самотність можуть змусити людину шукати розради у наркотиках, алкоголі, безладних статевих зв’язках, тощо. Критичне ставлення до своїх відчуттів, думок, почуттів, прищеплення навичок роботи зі своєю власною психікою допомагає легко вирішити і цю задачу.

Здоров’я людини та здоровий спосіб життя навіть близько не стоять з жорсткими обмеженнями. Швидше, навпаки. Ті речі, які викликають опір з боку нашого організму, виявляються шкідливими для нього. Біда багатьох людей полягає лише в тому, що вони не бачать інших варіантів досягнення корисних для здоров’я результатів. Так, всі ми знаємо, що для підтримки здоров’я потрібно вести активний спосіб життя, займаючись спортом чи фізкультурою. Але багато хто з нас не знають ніяких інших способів займатися спортом, окрім як біг вранці, заняття у тренажерному залі, в кращому випадку ще якісь новомодні «фітнес-аеробіки». Люди самі себе обмежують лише тим, що їм пропонує суспільство. Але ж не менше фізичне навантаження можна отримати, пострибавши у будинку під улюблені танцювальні мелодії! А можна завести собаку і влаштовувати собі півгодинні ранкові та вечірні прогулянки у швидкому темпі, і, повірте, для підтримки здоров’я цього буде більш ніж достатньо (кілька кілометрові забіги, виявляється, взагалі не властиві людському організму, тому шкідливі). Взагалі, для підтримки здоров’я на високому рівні достатньо лише один раз в день розігрітися до поту. Мало!? Але 90% людей не робить і цього.

У кінцевому підсумку виходить, що здоровий спосіб життя – це не досягнення чогось потрібного, а відмова від зайвого, просто кажучи, відмова від шкідливих звичок як у фізичному, так і у психічному плані.

Йдучи шляхом придбання різного роду шкідливих хімічних і психологічних залежностей ми робимо себе нещасними. Ми не робимо наше життя цікавішим і щасливішим.

Про хімічні залежностях багато з нас мають уявлення. Це, звичайно ж, залежності від наркотиків, алкоголю, нікотину та інших речовин (наприклад, ліків), вживання яких викликає звикання до них.

Що стосується психологічних залежностей, то їх існує незліченна безліч, і з розвитком людської цивілізації їх кількість буде зростати. Так, ще зовсім недавно не існувало такого поняття як «залежність від соціальних мереж», «комп’ютерна залежність».

Виявляється, у всіх видів психологічних залежностей є один спільний корінь, який хоча і є індивідуальним для кожної людини, суті від цього не міняє. А суть одна – неправильна стратегія мислення в певній ситуації, неправильне (перекручене) сприйняття свого місця в світі, в житті, в суспільстві, в конкретній ситуації.

Таким чином, здоровий спосіб життя передбачає:

  • прояв мінімальної кількості вольових зусиль для підтримки свого організму в здоровому стані (дотримання правил особистої гігієни і фізична культура);
  • відмова від шкідливих звичок із заміною на корисні.

А навіщо все це треба, може запитати хто-небудь? Ясна річ, що здоровий спосіб життя сприяє збільшенню не тільки тривалості самого життя , але і його якості. Справа в тому, що наше тіло і наша свідомість – це, кажучи словами економістів, самий ліквідний актив. Маючи пригнічений від поганого самопочуття настрій, ми можемо проігнорувати знайому нам людину, колегу, тобто не привітатися з ними. Ми можемо упустити якісь деталі по своїй роботі або бізнесу і запустити механізм руйнування кар’єри і справи. І повірте, з поганим настроєм на життя такого роду помилки входитимуть в систему, яка почне працювати проти нас.

Якщо ви думаєте, що тільки специфічні знання в якій-небудь сфері або в політиці достатні для того, щоб зробити людину щасливою та успішною, то ви сильно помиляєтеся. Саме чудовий настрій, високий рівень енергетики і здоров’я є найціннішою валютою в світі. У розвинених країнах здорова людина, щаслива людина і успішна людина – синоніми. Зверніть увагу на те, як тримаються успішні люди на публіці. Вони відчувають себе господарями свого життя, своєї долі. Майже всі вони займаються або хоча б займалися раніше яким-небудь видом спорту, нехай не як професіонали, а як любителі, – суті справи це не змінює. Тому здоров’я людини та здоровий спосіб життя просто необхідні для особистісного росту.

Отже, без здоров’я не може бути позитивних емоцій, без позитивних емоцій розумних думок, а без останніх – успіху і щастя!

До списку новин