загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кардамон: пряність, що має незвичайну лікувальну силу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З давнини і по наш час кардамон відомий як пряність, що має незвичайну лікувальну силу: після шафрану вона вважається найціннішою. Традиційна медицина каже, що кардамон може вилікувати будь-які хвороби.

Кардамон, що також називають «царем спецій» і «райськими ягодами», походить зі Сходу. Трикамерні коробочки, які збирають трохи недозрілими і висушують під променями сонця, містять темне насіння. Оригінальний смак і аромат, а також унікальні цілющі властивості перетворили кардамон в одну з найпоширеніших приправ не тільки для жителів Індії та Шрі-Ланки, а й для європейців.

В Індії у IV ст. до н.е. кардамон застосовувався в лікуванні хвороб шкіри і для нормалізації обміну речовин. У традиційній китайській медицині і донині кардамон цінується як відмінний лікувальний засіб від усіх кишкових захворювань. У Середні віки кардамон також застосовували для лікування і профілактики багатьох хвороб, його користь і цілюща сила настільки величезні, що цю королівську спецію вважали панацеєю.

Сьогодні відомо багато чого щодо складу та цілющих властивостей кардамону. Так, наприклад, відомо, що насіння кардамону містить харчові волокна, вітаміни: А, В1, В2, В3, С; мікроелементи: калій, магній, натрій, фосфор, цинк, кальцій, залізо, мідь, марганець; жирні кислоти, крохмаль, білок, ефірні олії. Саме завдяки ефірним оліям кардамон має пекучий і гострий, але одночасно приємний запах.

Спектр цілющих властивостей кардамону унікальний. Кардамон — відмінний антиоксидант. Речовини, що містить кардамон, здатні покращувати апетит, стимулювати виділення шлункового соку, зміцнювати мускулатуру шлунка, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, розщеплювати і виводити холестерин.

Кардамон має антисептичну, відхаркувальну, потогінну, загальнозміцнювальну дію і є гарним засобом від застуди.

Кардамон особливо рекомендується:

 - для лікування серцевих захворювань, аритмії; - для профілактики гіпертонії і тахікардії; - при підвищеній температурі тіла; - при фарингіті, ларингіті, бронхіті, пневмонії. Допомагає очистити від слизу бронхи та легені. - при епілепсії, паралічі, ревматизмі; - як сечогінний засіб; - при лікуванні захворювань сечової системи; - при нудоті та блювоті, у тому числі для лікування раннього токсикозу вагітних; - при тяжкості в шлунку, метеоризмі; - для зміцнення нервової системи, поліпшення імунітету; - для поліпшення запаху з рота; - від млявості та слабкості вранці.

У Аюрведі вважається, що кардамон сприяє ясності та активності розуму, допомагає знайти легкість, спокій і умиротворення життя.

Кардамон: кілька простих рецептів

Спектр цілющих властивостей кардамону унікальний. Кардамон — відмінний антиоксидант.1. Кардамон відмінно тонізує серце, достатньо розжувати 2–3 зернятка, щоб заспокоїти серцеву аритмію. Випадково чи ні, назва «кардамон» співзвучна з «кардіо».

2. Якщо ви маєте схильність до гіпертонії, то особливо рекомендується додавати подрібнене насіння кардамону в каву або чай. Кардамон частково руйнує кофеїн, попереджає підвищення тиску.

3. Щоб пом’якшити горло, приготуйте настій з кардамону та кориці. При щоденному застосуванні це також є хорошим захистом від ГРЗ та грипу.

4. Позбутися від важкості у шлунку вам допоможе смачний і ароматний напій із суміші спецій (по ½ ч.л.): кардамон, кумін, коріандр.

5. Щоб поліпшити імунітет, зміцнити нервову систему і зір, щодня з’їдайте 1 ч.л. меду з 5 чорними зернятками кардамону.

6. Ефірна олія кардамону особливо рекомендується при головному болю, загальній втомі, пригніченому настрої, депресії.

7. Щоб приготувати загальнозміцнювальний чай, використовуйте суміш сухого імбиру, гвоздики та меленого кардамону.

При яких захворюваннях не можна вживати кардамон?

— за виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, гастриту та інших захворювань слизової шлунка;

— при захворюваннях печінки та жовчного міхура;

— за харчової алергії та індивідуальної нестерпності.

Аліна Танько

До списку новин