загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В'ялення фруктів і овочів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
В'ялення фруктів і овочів

Фрукти і овочі можна консервувати шляхом їх в'ялення в духовці. Цей спосіб особливо хороший тоді, коли зібрано настільки великий урожай, що немає можливості переробити все в варення або маринади. Крім того, численні досліди показали, що цей спосіб теплової обробки продукту зберігає всі наявні в ньому вітаміни. Можна в'ялити будь-які фрукти і ягоди, тільки великі плоди потрібно нарізати часточками або скибочками. З овочів особливо популярні в'ялені помідори, болгарський перець, кабачки і гарбуз. Перш ніж приступати до в'ялення, слід розсортувати і промити плоди, підготувати тару для зберігання і ретельно вимити листи. //farmers.pp.ua/

Спочатку зі свіжих плодів відокремити сік, пересипавши цукром і поклавши їх під прес. Потім підсушити масу, що залишилася в духовці при температурі не вище 60-65°C, що зберігає в продуктах максимальну кількість вітамінів і корисних речовин. В результаті можна отримати два продукти: сік і в'ялені фрукти та овочі. Під час переробки не слід піддавати вихідний продукт високим (понад 90°C) і тривалим температурних впливів, так повніше зберігаються його цінні ароматичні, смакові і поживні речовини. В'ялені фрукти та овочі можна закатати в банки і зберігати при кімнатній температурі більше 1 року. Смачні та корисні в'ялені фрукти та овочі можна споживати як окремий продукт, вони дозволяють протягом холодної пори року урізноманітнити їжу, замінюючи свіжі фрукти і овочі. В'ялені овочі додають в супи, а фруктами прикрашають десерти і різні кондитерські вироби, використовують для начинки пирогів.

В'ялені груші

Потрібно: 1 кг груш, 200 г цукру. Приготування. Груші вимити, очистити від шкірки, видалити серцевину з насінням. Потім нарізати часточками, пересипати цукром. Зверху прикрити серветкою, покласти гніт і поставити на холод приблизно на 8-10 годин. Потім злити сік, прокип'ятити, розлити у підготовлені банки і закатати. Грушеві часточки підсушити в духовці, нагрітій до 65°C, укласти в скляну тару, закрити її кришкою.

В'ялені яблука

 

Потрібно: 1 кг яблук, 100 г цукру. Приготування. У вимитих яблук видалити серцевину, очистити їх від шкірки і нарізати часточками або кружечками, пересипати цукром. Все ретельно перемішати, укласти в емальований посуд, прикрити чистою тканиною, зверху покласти гніт і поставити на холод до виділення соку приблизно на 8 год. Сік злити. Яблучні дольки, просочені цукровим сиропом, розкласти на деку, і в’ялити в духовці при температурі 60°C. Готову продукцію помістити в коробки, полотняні мішечки або сухі скляні банки. Пров'ялені яблучні дольки можна зберігати при кімнатній температурі в сухому приміщенні. Отриманий яблучний сік треба використовувати відразу, його можна законсервувати, прокип'ятивши, розлити в стерилізовані банки і закатати.

Сушені сливи

    

Потрібно: 1 кг слив, 200 г цукру. Приготування. З розрізаних на половинки слив видалити кісточки. Підготовлені сливи викласти в каструлю, пересипавши цукром. Зверху встановити гніт і поставити на холод на 8-10 годин. Після відділення соку сливи просушити в духовці, розклавши на деку в один шар, при температурі 60-70°C. Тримати там до того часу, поки дольки не обсохнуть. Треба тільки простежити, щоб вони не втратили еластичність. Готову продукцію скласти в картонні коробки, полотняні мішечки або сухі скляні банки. Пров'ялені сливи зберігають при кімнатній температурі в сухому прохолодному приміщенні. В'ялені заготовки з яблук, моркви, аґрусу, фізалісу і моркви, які містять пектини і клітковину, корисні для людей, що страждають атонією кишечника або дисбактеріозом.

 

В'ялений аґрус

 

Потрібно: 1 кг аґрусу, 200 г цукру. Приготування. Для в'ялення найкраще брати великий зелений (недозрілий) аґрус. Вимиті ягоди надрізати уздовж або наколоти виделкою, пересипати цукром, залишити на холоді 8-10 годин. Після відділення соку ягоди разом з соком нагріти до 85°C, потім витягти їх шумівкою, просушити в духовці, укласти в скляну тару і закрити кришкою.

В'ялена суниця

 

Потрібно: 1 кг суниці, 350 г меду, 350 мл води. Приготування. Для в'ялення ягід буде потрібно сітчасте деко з нержавіючого сталевого листа з осередками 3×3 мм. Для в'ялення взяти цілі стиглі ягоди. Їх промити, обсушити і видалити чашолистки, викласти в емальований посуд. Витримати суницю під закритою кришкою протягом доби при температурі 20-22°C, потім злити сік. Окремо приготувати медовий сироп, для чого розвести в гарячій воді мед, на малому вогні довести сироп до кипіння. Як тільки сироп закипить, перекласти в нього ягоди, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою. Витримати ягоди в сиропі в закритій ємності 7-10 хв при температурі 90°C, потім остудити масу до 60°C. Сироп злити через сито в приготовані банки і закатати. Ягоди, відокремлені від сиропу, охолодити при кімнатній температурі, укласти в два шари на сітчасте деко і в'ялити в духовці 30 хв при температурі 85°C. Коли суниця повністю охолоне, перемішати ягоди дерев'яною лопаткою. Теплову обробку при температурі 65-70°C і тривалістю 35 хв повторити ще два рази. Після цього слід досушувати ягоди в ситі при температурі 30°C ще 3-5 години, потім струсити їх, висипати в паперові пакети. В'ялену суницю залишити в пакетах для вирівнювання вологості ще на 4-6 дні. По закінченні цього часу перекласти ягоди в скляні банки. Зберігати щільно закриті банки при температурі 12-18°C в темному сухому місці. З 1 кг свіжої суниці після в'ялення виходить приблизно 300 г в'ялених ягід. Малину в'ялять тим же способом, що і суницю.

В'ялені кабачки

 

Потрібно: 1 кг кабачків, 200-300 г цукру, по 5 г ваніліну і лимонної кислоти. Приготування. З вимитих і очищених від шкірки кабачків видалити серцевину з насінням, нарізати шматками рівного розміру. Укласти в посуд і пересипати цукром, попередньо змішавши його з ваніліном і лимонною кислотою. Зверху покласти гніт, залишити на 8-10 годин в холодному місці. Після цього злити сік, кабачки просушити в духовці, розклавши в один шар на листі. Готову в'ялену продукцію скласти в скляні банки. Зберігати під закритою кришкою при кімнатній температурі.

В'ялена морква

 

Потрібно: 1 кг моркви, 200 г цукру, 3 г лимонної кислоти, ванілін на кінчику ножа. Приготування. Вимиту й очищену моркву нарізати кружальцями по 5-10 мм завтовшки, пересипати цукром з додаванням лимонної кислоти і ваніліну. Моркву витримати під гнітом до виділення соку, після чого поставити на слабкий вогонь і довести до кипіння. У момент закипання маси зняти її з вогню і злити сік. Кружки моркви викласти тонким шаром на деко і в’ялити в духовці так, щоб морква не втратила еластичність. Зберігати, як і решту в'ялених продуктів, при кімнатній температурі в сухому прохолодному приміщенні.

В'ялений буряк

Потрібно: 2 кг столового буряка, по 50 г сухої зелені майорану і листя петрушки, 15 г чорного меленого перцю, сіль. Приготування. Буряк можна приготувати кількома способами. По-перше, ретельно вимитий столовий буряк, не очищаючи від шкірки, спекти в печі або в духовці. Потім, очистивши від шкірки, нарізати однаковими за розміром шматками і укласти тонким шаром на деко. В’ялити в духовці або в печі до напівм'якого стану. Крім того, із столового буряка можна приготувати в'ялений пряний буряк, який використовують в якості самостійного блюда. Вимитий буряк залити окропом, відварювати протягом години, потім остудити в холодній воді і очистити від шкірки. Нарізати кружальцями завтовшки до 1 см, посолити, пересипати сухою зеленню майорану і петрушки, поперчити і вистоювати протягом 2 годин. Через 2 години укласти скибочки буряка в один шар на деко, в’ялити в духовці, нагрітій до 100°C протягом 40 хвилин. Потім ще трохи підсушити при кімнатній температурі, щоб приготований буряк став еластичним. Готовий буряк зберігати, як і решта в'ялених продуктів, при кімнатній температурі в сухому прохолодному приміщенні.

В'ялений цукровий буряк

Потрібно: 1 кг буряка, 3 г лимонної кислоти. Приготування. При в’ялені цукрових буряків з нього потрібно зняти шкірку, попередньо вимивши і обливши окропом. Потім нарізати буряк пластинками і укласти в каструлю з товстим дном, додавши лимонну кислоту. Поставити на слабкий вогонь і упарювати буряк під кришкою близько 2 годин, доглядаючи за тим, щоб він не підгорів. Пропарений буряк охолодити, не виймаючи з каструлі, викласти на деко одним шаром і підсушити в духовці до готовності. Готову продукцію зберігати при кімнатній температурі в ємності під щільно закриваючою кришкою. Солодкі шматочки буряка можна давати дітям замість цукерок.

До списку новин