загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Профілактика раку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Профілактика раку

Весна, зелень, сонце, а тут, така тема, від якої хочеться відсахнутися і навіть не згадувати – профілактика раку. Але ж статистика невблаганна і онкологічні захворювання посідають друге місце після серцево-судинних у структурі смертності.

Зрештою, майже немає сім’ї, в якій би не було випадків онкологічних захворювань, тому про "це" варто говорити, щоб знати, що саме залежить від нас самих. І весна – дуже вдалий час, щоб почати "нове" життя: харчуватись правильно, більше рухатись на свіжому повітрі.

"Упертість невігласів уб’є їх, а безпечність дурнів занапастить їх."

Притчі Соломона (гл. 1, ст. 32)

 

Можливо не всі знають, що близько 1/3 всіх випадків захворювання на рак викликане поганим харчуванням. Інша 1/3 – тютюном (курінням сигарет та трубок, жуванням тютюну і навіть пасивним курінням). Далі, за рівнем зменшення, йдуть вірусні інфекції, іонізуюче і ультрафіолетове випромінювання, малорухливий спосіб життя, професійні канцерогени, статеві чинники, алкоголізм та забруднене повітря. І лише від 5 до 10 відсотків усіх випадків захворювання на рак, успадковуються.

Ми живемо своїм життям, і нас не обходить, що щороку від 1,3 до 1,4 мільйона людей отримують діагноз рак, бо це десь там далеко, і нас це не стосується. Серйозні дослідження свідчать: якщо почати харчуватися правильно та перестати курити тютюн, то близько 1 млн. випадків захворювання на рак може бути попереджено!

"Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів."

Притчі Соломона (гл. 23, ст. 12)

І хоч початок травня видався холодним, літо, з його спекотними днями, все одно на порозі. Шанси отримати рак шкіри можуть бути зведені до мінімуму, якщо уникати прямого сонячного проміння, особливо з 11 ранку до 16 години, коли сонце "шкварить". Тому носити капелюшки, бандани, кепки, одягати сорочки – не лише модно, але і необхідно. Не забувайте і про сонцезахисний крем, але лише на сонцезахисні засоби покладатися не варто.

Нехтування правильним харчуванням також може бути безпосередньо пов’язане з багатьма видами раку. Щоб звести до мінімуму цей зв’язок, рекомендується їсти багато свіжих фруктів і овочів, цільного зерна, як макаронні вироби і хліб, і, щоб скоротити – насичених жирів (більш докладні рекомендації нижче).

З дитинства і до старості здорове харчування, фізичні вправи можуть сприяти зміцненню здоров’я та зниження ризику розвитку раку. До речі, стрес, особливо хронічний, також є фактором ризику.

Але у наших руках є багато важелів, що зменшують фактори ризику.

 

Коротка інформація з попередження раку:

– Їжте різноманітні натуральні продукти, з акцентом на рослинні. Це означає, краще купити простий бурячок та моркву, потерти їх і зробити салат, ніж купувати яскраві соуси, готові "салати", переповнені консервантами, стабілізаторами, сіллю і багатьма іншими неїстівними інгредієнтами.

– Їжте продукти, як можна ближче до їхнього природного стану. Шматок відвареного зі спеціями м’яса набагато корисніший за неприродно-рожеві "сосиски", яскраво-червону "ковбасу" і т.д.

– Категорично не вживайте їжу, яка має хоч найменші прояви псування. Без жалю виливайте супи, які довго зберігались у холодильнику, викидайте м’ясо чи рибу, які не є свіжими.

– Уникайте сильно оброблених харчових продуктів. Чіпси, сухарики, "крабові палички", солодкі напої, тістечка з кремом, які місяцями є "свіжими" в упаковках – це не та їжа, яка допоможе вашому організму уникнути хвороб.

– Їжте п’ять чи більше порцій різних овочів і фруктів щодня. Нехай це буде шматочок апельсина, яблука, моркви, капусти, петрушки, щавлю, шпинату, але щодня.

– Не забувайте про ягоди. Навіть 1 повна столова ложка будь-яких ягід (у сушеному та замороженому вигляді) містить фітохімічні речовини, здатні попередити небажаний хід подій в організмі.

– Вживайте вироби із цільного зерна. Зведіть до мінімуму оброблені круп’япі вироби, пластівці та сухі сніданки, які перенасичені цукром, ароматизаторами та барвниками. Найкращий спосіб готування каш – залити промиту крупу на ніч окропом та закутати рушником. Вранці каша, в якій збережені всі корисні речовини, готова.

– Обмежте споживання червоного м’яса, особливо з високим вмістом жиру і обробленого (ковбасні вироби, копченості і тд.). Краще вживати птицю та рибу, а червоне м’ясо – двічі на тиждень.

– Вибирайте продукти, які допомагають підтримувати здорову вагу. Зрозуміло, що це не солодощі з кремом, жирне зашкварене м’ясо з салом та повна сковорідка смаженої картоплі.

– Ведіть фізично активний спосіб життя.

Дорослі: помірна фізична активність протягом 30 хвилин або більше по 5 або більше днів на тиждень; підвищена фізична активність: 45 хвилин і більше по 5 і більше днів на тиждень. Така активність може скоротити ризик раку грудей і товстої кишки.

Діти та підлітки: повинні займатися принаймні 60 хвилин в день – від помірної до інтенсивної фізичної активності не менше 5 днів на тиждень.

– Схудніть, якщо в даний час у вас є надлишкова вага або ожиріння.

– Якщо ви п’єте алкогольні напої, обмежте їх споживання.

– Зведіть до мінімуму кількість викурених сигарет. Ще краще – киньте курити.

– Вживайте продукти та спеції, які мають протиракові властивості (див. нижче).

– Уникайте споживання великої кількості цукру. Рак любить цукор. Краще вживати мед та варення, але і тут повинна бути міра (достатньо 1 столової ложки на день).

– Не залишайте без уваги стрес, особливо хронічний. Вмійте справлятися з ним, використовуючи релаксуючі методики, зокрема, заняття йогою.

– Уникайте пестицидів та інгредієнтів у продуктах, які викликають рак.

Продукти, які мають протиракові властивості.

Ще великий Гіппократ казав, що "твоя їжа повинна бути твоїми ліками, а твої ліки – твоєю їжею". Цей вислів особливо актуальний у наш час, час засилля пігулок, таблеток, і ліків, які лікують один орган, а шкодять іншому.

Авокадо – багате на глутатіон, потужний антиоксидант, корисний у профілактиці захворювань печінки, гепатитів та лікуванні раку печінки. Не проходьте повз цього корисного заморського овоча.

Капуста. Броколі, білокачанна, кольорова та брюссельська – містять речовину індол-3-карбінол, що регулює рівень гормону естрогену і, таким чином, захищає тканини молочної залози від переродження. Окрім того, саме у капусті (більше всього у броколі) є речовина сульфорафан, яка сприяє "розброєнню" агресивних вільних радикалів.

Вже доведено, що регулярне вживання капусти запобігає дуже поширеному раку кишечника. До речі, чим гіркіша на смак капуста, тим вона корисніша – тим більше сульфорафану в ній міститься. А ще у капусті міститься лютеїн та зеаксантин, що протидіють раку простати.

 

Морква. Окрім відомого бета-каротину, вчені виявили речовину фалькарінол, що має виражені протиракові властивості, але майте на увазі – свіжа, сира морква.

Перець чілі. Багатий на капсаїцин (надає перцю пекучості), який нейтралізує нітрозаміни, дуже шкідливі речовини, які можуть сприяти виникненню раку шлунка.

Дикий рис. Містить бензальдегід, який зупиняє ріст пухлин та має антибактеріальні властивості.

Льон. Насіння льону та лляна олія багаті на лігніни, що пригнічують розвиток пухлин, та омега-3-жирні кислоти, що оберігають кишечник від злоякісних перетворень та попереджують захворювання серця та судин.

Часник. Збільшує виробництво імунних клітин, чим створює захист організму від переродження клітин та розвиток пухлин. Подібними властивостями володіють ріпчаста та зелена цибуля, які мають антибактеріальні властивості, пригнічують розвиток Helicobacter Pylori та розвиток пухлин шлунку та кишечника.

Цитрусові. Зокрема, грейпфрути, містять монотерпени, що інактивують ракові клітини, які постійно утворюються у нашому організмі. Речовина лімонен стимулює утворення захисних імунних клітин – лімфоцитів, які знешкоджують ракові клітини. А вітамін С, фолієва кислота та бета-каротин підсилюють цю дію.

Червоний та чорний виноград. Завдяки ресвератролу та елаговій кислоті, пригнічує дію ферментів та знижує імовірність виникнення будь-яких пухлин. Властивості зберігаються як у свіжому, так і сушеному винограді.

Зелені та жовті листові овочі. Містять фітохімічні речовини, які запобігають новоутворенням травної системи. Візьміть за правило: з кожним прийомом їжі вживати зелені листові овочі. І привчайте до цього дітей.

Корінь солодки. Речовина гліциризин запобігає раку простати, оскільки блокує надмірний вплив тестостерону на тканини. Але майте на увазі, що надмірна кількість солодки може підвищувати тиск крові, тому все – в міру.

 

Гриби. Є цілий ряд грибів, які мають дуже виражені протиракові властивості, а саме – шиї таке, маїтаке, рейші. Ці гриби містять лейтінан, потужну речовину, які зміцнює імунітет, та білок лектин, що атакує ракові клітини і не дозволяє їм розмножуватися. Гриби також містять тріопролін, що стимулює вироблення інтерферону в організмі.

 

Горіхи. Речовини кверцетин та камферол пригнічують утворення в організмі ракових клітин. Переконана, що з’їсти 1-2 горіхи щодня вам під силу. Лише потрібно мати на увазі, що горіхи можуть викликати алергію.

Папая. Має унікальну властивість поглинати нітрозаміни, потенційні канцерогени, які можуть потрапляти з ґрунту разом із продуктами харчування. А завдяки вмісту фолієвої кислоти допомагає боротись із дисплазією шийки матки.

 

Малина. Містить антоціани та антиоксиданти, які запобігають новоутворенням кишечника. Тому не пропустіть малиновий сезон: сушіть, заморожуйте та перетирайте з цукром цю диво-ягоду.

 

Розмарин. Підвищує активність ферментів, які мають детоксикаційні властивості, завдяки речовині карнозолу. Використовуйте цю приправу не лише традиційно додаючи її до м’яса, але і готуючи з неї корисний чай: 1 чайну ложку трави залийте окропом та дайте настоятися 15 хвилин.

 

Морські водорості. Жирні кислоти хлорофілони попереджують розвиток новоутворень молочної залози. Крім того, йод з водоростей запобігає захворюванням та новоутворенням щитовидної залози.

 

Чай. Зелений чай і чорний чай містять антиоксиданти поліфеноли (катехіни), які блокують поділ ракових клітин. Доведена позитивна дія поліфенолів чаю у профілактиці раку шлунка, легенів, кишечника, печінки та підшлункової залози.

 

Помідори. Містять антиоксидант лікопен, який знешкоджує вільні радикали. Лікопен краще засвоюється із тушкованих помідорів. Кавуни, морква, червоний перець також містять ці речовини, але в менших кількостях.

 

Куркума. Член сімейства імбирних, має лікувальні властивості, оскільки вона гальмує виробництво специфічного фермента запалення – циклооксигенази 2, рівень якого аномально високий при запальних та онкологічних захворюваннях, особливо кишечника.

Неможливо всі рекомендації втиснути в одну статтю. Важливо зрозуміти, а головне, діяти, тобто піклуватись самим про своє здоров’я. Хтось може дорікнути, мовляв, у країні інфляція, весь день і так на ногах, тут не до здорового харчування і не до занять спортом.

Але. Будь-яке лікування, а особливо, серйозних захворювань, обходиться значно дорожче, ніж профілактика. Тому не можна знову не погодитись з великим Гіппократом, який сказав: "Людина повинна знати, що здоров’я є найбільшим багатством."

 

Працюйте над собою!

До списку новин